Η χρηματοδότηση θα αξιοποιηθεί για την κατασκευή ενός δικτύου αποθηκών, φραγμών, γραμμών διανομής και στρατιωτικών αποθηκών κατά μήκος των συνόρων τους με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ανακοίνωση η Εσθονία.
Οι τρεις χώρες της Βαλτικής, οι οποίες είναι όλες μέλη του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσαν αρχικά τον Ιανουάριο το σχέδιο για μια “Αμυντική Γραμμή της Βαλτικής”. Στη συνέχεια, τον Μάιο, η Πολωνία ανακοίνωσε ένα παρόμοιο σχέδιο με την ονομασία “Ανατολική Ασπίδα”, με σκοπό την ενίσχυση των συνόρων της με το Καλίνινγκραντ και τη Λευκορωσία.
“Η ανάγκη για μια (βαλτική) αμυντική γραμμή απορρέει από την κατάσταση ασφαλείας και υποστηρίζει τη νέα προωθημένη αμυντική αντίληψη του ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο Εσθονός υπουργός Άμυνας Χάννο Πέβκουρ, προσθέτοντας ότι “είναι εξαιρετικά σημαντικό να συντονίσουμε τις δραστηριότητές μας με την Πολωνία”.
“Ταυτόχρονα, ενισχύει την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη στρατιωτική άμυνα των συνόρων της, γι’ αυτό και βλέπουμε ξεκάθαρα ότι η ΕΕ θα μπορούσε επίσης να στηρίξει οικονομικά το σχέδιο”, ανέφερε.
Οι υπουργοί Άμυνας των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν την Παρασκευή στην πόλη Daugavpils της νοτιοανατολικής Λετονίας για να συζητήσουν τη χρηματοδότηση του έργου.
Δεν διευκρίνισαν πόση οικονομική βοήθεια θα ζητήσουν για το έργο από τις Βρυξέλλες, αλλά σημείωσαν σε κοινή δήλωσή τους ότι “ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έδειξε ότι η δημιουργία φυσικών εμποδίων σε ένα ανοιχτό έδαφος χωρίς φυσική αμυντική κάλυψη είναι υψίστης σημασίας ακόμη και σε έναν τεχνολογικά προηγμένο πόλεμο”.
Οι υπουργοί ανέφεραν ότι οι εξωτερικές απειλές στα σύνορα Βαλτικής-Πολωνίας αυξάνονται και η ενίσχυση των οχυρώσεων κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία “παραμένει υψηλής προτεραιότητας, συμβάλλοντας στην υπόσχεσή μας να υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή του εδάφους (του ΝΑΤΟ)”.
Η αμυντική γραμμή δεν περιλαμβάνει τις παράκτιες άμυνες στη Βαλτική Θάλασσα που μοιράζονται οι τέσσερις χώρες.
Στην Εσθονία, τη μικρότερη από τις τέσσερις χώρες με πληθυσμό 1,3 εκατ. κατοίκων, η δημιουργία της συνοριακής αμυντικής γραμμής προγραμματίζεται σε τρία στάδια, αρχής γενομένης από το 2025, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας.
Αξιωματούχοι στο Ταλίν δήλωσαν νωρίτερα φέτος ότι η Εσθονία πρόκειται να κατασκευάσει έως και 600 καταφύγια κατά μήκος των συνόρων της με τη Ρωσία, μήκους 333 χιλιομέτρων, τα επόμενα χρόνια, με εκτιμώμενο κόστος 60 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο είναι πιθανό, ωστόσο, να αντιμετωπίσει δυσκολίες και καθυστερήσεις επειδή τα καταφύγια θα πρέπει να κατασκευαστούν σε ιδιωτικές εκτάσεις.
Η Πολωνία αναμένει ότι η αμυντική γραμμή θα τεθεί σε λειτουργία το 2028 με κόστος περίπου 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ το κόστος στη Λιθουανία αναμένεται να φθάσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ.
Κατά μήκος των συνοριακών οχυρώσεων δεν θα αναπτυχθούν νάρκες, συρματοπλέγματα, αντιαρματικά όπλα ή άλλες τέτοιες συσκευές σε καιρό ειρήνης, σύμφωνα με τους αξιωματούχους της άμυνας της Εσθονίας.