Το προφίλ του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά[1]

Υπό την ηγεσία του η Χεζμπολάχ είχε μετατραπεί σε μια από τις πιο ισχυρές οργανώσεις της Μέσης Ανατολής

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Ο Χασάν Νασράλα[2] ηγείται της Χεζμπολάχ[3] του Λιβάνου τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, μετατρέποντάς τη σε μια από τις πιο ισχυρές μαχητικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή.

Υπό την ηγεσία του 64χρονου Νασράλα, η Χεζμπολάχ είχε διεξάγει πολέμους εναντίον του Ισραήλ και έχει λάβει μέρος στις συγκρούσεις στη γειτονική Συρία, συμβάλλοντας στην ανατροπή της ισορροπίας δυνάμεων υπέρ του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οξυδερκής στρατηγός, ο Νασράλα αναδιαμόρφωσε τη Χεζμπολάχ σε εχθρό του Ισραήλ, εδραιώνοντας συμμαχίες με σιίτες θρησκευτικούς ηγέτες στο Ιράν και παλαιστινιακές μαχητικές ομάδες όπως η Χαμάς.

Ο Νασράλα, που ειδωλοποιείται από τους λιβανέζους σιίτες οπαδούς του και γίνεται σεβαστός από εκατομμύρια άλλους σε ολόκληρο τον αραβικό και ισλαμικό κόσμο, κατέχει τον τίτλο του σαγίντ, μια τιμητική διάκριση που υποδηλώνει την καταγωγή του σιίτη κληρικού που ανάγεται στον Προφήτη Μωάμεθ, τον ιδρυτή του Ισλάμ.

Ένας φλογερός ρήτορας που θεωρείται εξτρεμιστής στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε μεγάλο μέρος της Δύσης, θεωρείται επίσης πραγματιστής σε σύγκριση με τους μαχητές που κυριάρχησαν στη Χεζμπολάχ μετά την ίδρυσή της το 1982, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου.

Παρά τη δύναμη που ασκεί, ο Νασράλα έχει ζούσε σε μεγάλο βαθμό σε προστατευμένο περιβάλλον καθώς γνώριζε ότι υπήρχε κίνδυνος να δολοφονηθεί από τους ισραηλινούς.

Η άνοδος του Νασράλα στην εξουσία

Γεννημένος το 1960 σε μια φτωχή σιιτική οικογένεια στο φτωχό βόρειο προάστιο της Βηρυτού, το Σαρσαμπούκ, ο Νασράλα μεταφέρθηκε αργότερα στο νότιο Λίβανο. Σπούδασε θεολογία και εντάχθηκε στο κίνημα Αμάλ, μια σιιτική πολιτική και παραστρατιωτική οργάνωση, πριν γίνει ένας από τους ιδρυτές της Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ δημιουργήθηκε από μέλη της Ιρανικής Φρουράς της Επανάστασης που ήρθαν στο Λίβανο το καλοκαίρι του 1982 για να πολεμήσουν τις εισβολικές ισραηλινές δυνάμεις. Ήταν η πρώτη ομάδα που υποστήριξε το Ιράν και χρησιμοποίησε ως μέσο για να εξάγει το σήμα του πολιτικού Ισλάμ του.

Ο Νασράλα έχτισε μια βάση εξουσίας καθώς η Χεζμπολάχ έγινε μέρος ενός συμπλέγματος υποστηριζόμενων από το Ιράν φατριών και κυβερνήσεων, γνωστού ως Άξονας της Αντίστασης.

Δύο ημέρες αφότου ο ηγέτης της, ο 39χρονος Σαγιέντ Αμπάς Μουσάουι, σκοτώθηκε σε επιδρομή ισραηλινού ελικοπτέρου στο νότιο Λίβανο, η Χεζμπολάχ επέλεξε τον Νασράλα ως γενικό γραμματέα της τον Φεβρουάριο του 1992.

Πέντε χρόνια αργότερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν τη Χεζμπολάχ τρομοκρατική οργάνωση.

Υπό τον Νασράλα, η Χεζμπολάχ πιστώθηκε ότι ηγήθηκε του πολέμου φθοράς που οδήγησε στην αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τον νότιο Λίβανο το 2000, μετά από 18 χρόνια κατοχής. Ο μεγαλύτερος γιος του Νασράλα, ο Χαντί, σκοτώθηκε το 1997, πολεμώντας εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων.

Μετά την αποχώρηση του Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο το 2000, ο Νασράλα έγινε σύμβολο τόσο στον Λίβανο όσο και σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο. Τα μηνύματά του μεταδίδονταν από το ραδιόφωνο και τον δορυφορικό τηλεοπτικό σταθμό της Χεζμπολάχ.

Αυτό το καθεστώς εδραιώθηκε περαιτέρω όταν, το 2006, η Χεζμπολάχ οδήγησε το Ισραήλ σε αδιέξοδο κατά τη διάρκεια του πολέμου των 34 ημερών.

Όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία το 2011, οι μαχητές της Χεζμπολάχ έσπευσαν στο πλευρό των δυνάμεων του Άσαντ – παρόλο που η δημοτικότητα της Χεζμπολάχ έκανε βουτιά καθώς ο αραβικός κόσμος εξοστράκισε τον Άσαντ.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Η Χεζμπολάχ συμμετέχει στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

Μία ημέρα μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η Χεζμπολάχ άρχισε να επιτίθεται σε ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις κατά μήκος των συνόρων, αποκαλώντας την “εφεδρικό μέτωπο” για τη Γάζα.

Σε ομιλίες του καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης, υποστήριξε ότι τα διασυνοριακά χτυπήματα της Χεζμπολάχ είχαν απομακρύνει τις ισραηλινές δυνάμεις που διαφορετικά θα επικεντρώνονταν στη Χαμάς στη Γάζα και επέμεινε ότι η Χεζμπολάχ δεν θα σταματήσει τις επιθέσεις της στο Ισραήλ μέχρι να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ο Νασράλα διατήρησε έναν προκλητικό τόνο, ακόμη και όταν οι εντάσεις αυξήθηκαν δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες με το Ισραήλ να ανακοινώνει μια νέα φάση στη σύγκρουση με σκοπό να απωθήσει τη Χεζμπολάχ από τα σύνορα για να επιτρέψει σε χιλιάδες εκτοπισμένους από το βόρειο Ισραήλ να επιστρέψουν.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε πλήγματα σκοτώνοντας κορυφαίους στρατιωτικούς διοικητές της οργάνωσης και κατηγορήθηκε για την έκρηξη χιλιάδων συσκευών επικοινωνίας, που χρησιμοποιούνταν κυρίως από μέλη της Χεζμπολάχ, η οποία προκάλεσε τον θάνατο 37 ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

References

  1. ^ Αγγλικά (www.euronews.com)
  2. ^ Χασάν Νασράλα (el.wikipedia.org)
  3. ^ Χεζμπολάχ (gr.euronews.com)