Στη Ζάκυνθο όπως και σε όλα τα Ιόνια Νησιά, έχουμε ένα ειδικό ιδιοκτησιακό καθεστώς στις δασικές εκτάσεις, αφού σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, εδώ δεν ισχύει το τεκμήριο υπέρ του δημοσίου. Λόγω αυτού του ιδιαίτερου ιδιοκτησιακού καθεστώτος, η υπηρεσία μας δεν μπορεί να δημοπρατήσει ένα έργο για τον καθαρισμό των δασών. Δεν έχουμε την δυνατότητα να συντάξουμε έναν πίνακα υλοτομίας και να φέρουμε έναν συνεταιρισμό για τον καθαρισμό των δασικών εκτάσεων, όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα.
H υπηρεσία μας χορηγεί ατελώς σε οποιονδήποτε ιδιώτη το επιθυμεί άδεια «εξπρές» μετά από επιτόπια αυτοψία, για να μπορέσει νόμιμα να παρέμβει σε μια δασική έκταση και για λόγους καθαρισμού του δάσους να κόψει και να πάρει μέχρι δέκα τόνους ξυλεία, για δική του χρήση. Ήδη φέτος, έχουμε δώσει 300 με 400 τέτοιες άδειες. Βέβαια κατά καιρούς προκύπτουν έριδες από φερόμενους ιδιοκτήτες. Αν εμφανιστεί ένας ιδιοκτήτης δασικής γης, ή ένας φερόμενος ιδιοκτήτης προβάλει αντίρρηση, τότε επεμβαίνουμε εμείς με τον δασοφύλακα της περιοχής και με διάλογο προσπαθούμε να βρεθεί μια λύση.
Σαφώς και λόγω της έλλειψης καθαρισμού και των πεσμένων από τον «Ιανό» δέντρων οι φωτιές μπορούν και εξαπλώνονται πιο εύκολα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουμε στο αναγεννώμενο πευκοδάσος, όπως στην Υπεράγαθο. Η Χαλέπιος πεύκη μετά τα δεκαπέντε χρόνια βγάζει κουκουνάρια και αν εκδηλωθεί φωτιά στο διάστημα αυτό, έχουμε οπισθοδρομική διαδοχή. Άρα πρέπει να καθαρίζεται το δάσος και να απομακρύνονται τα ξερά πεσμένα δέντρα γιατί αποτελούν μια πολύ εύφλεκτη ύλη. Πρέπει να γίνονται αναγεννητικές υλοτομίες στα αναγεννόμενα πευκοδάση.
Όπως είπα και στις συνεδριάσεις των συντονιστικών οργάνων Πολιτικής Προστασίας, το ερώτημα είναι γιατί έχουμε φωτιές. Πρότεινα να έχουν πιο ενεργό ρόλο οι Κοινότητες. Αναφέρομαι σε δώδεκα Κοινότητες, οι οποίες θα πρέπει να διαθέτουν μόνιμα πυροσβεστικό όχημα, επανδρωμένο με νέο σε ηλικία προσωπικό που μπορεί να εκπαιδευτεί από μέλη των εθελοντικών ομάδων, για να επιτηρεί σε τρεις βάρδιες και να παρεμβαίνει άμεσα σε περίπτωση εκδήλωσης κάποιας φωτιάς. Αυτοί οι άνθρωποι περιπολώντας θα βοηθήσουν ουσιαστικά κατά τη θερινή και αντιπυρική περίοδο, η παρουσία τους και μόνο θα λειτουργήσει αποτρεπτικά.
Εμείς, στα πλαίσια πάντα των οικονομικών δυνατοτήτων μας κάνουμε συντηρήσεις σε δασικούς δρόμους, κάνουμε αναθέσεις εξαντλώντας τα οικονομικά περιθώρια, αλλά βέβαια μπορεί και ο Δήμος να εκτελεί εργασίες συντήρησης και καθαρισμού, αφού μάλιστα επιδοτείται για αυτό τον σκοπό. Ο Δήμος διαθέτει ένα γκρέιντερ, το οποίο θα έπρεπε ήδη να λειτουργεί και να καθαρίζει. Ο Δήμος έχει κονδύλι ύψους 135 χιλιάδων ευρώ για τέτοιες δράσεις. Να μας υποδείξει ποιους δρόμους θέλει να καθαρίσει, ποιοι έχουν πρόβλημα, να βάλει εργάτες και το μηχάνημα και να προχωρήσει.
Στις 31 Μαΐου λήγουν οι όποιες αντιρρήσεις και επικυρώνονται οι δασικοί χάρτες.»
Πηγή: https://stigmafm.gr
The post Δημήτρης Σκαλτσογιάννης: Χορηγούμε ατελώς άδεια «εξπρές» για υλοτομία σε δασικές εκτάσεις για λόγους καθαρισμού και αναγέννησης appeared first on ZANTETIMES.GR.