Δημοσιεύθηκε •ανανεώθηκε πριν
Απομακρύνεται όλο και περισσότερο το σενάριο κατάπαυσης του πυρός στη Μέση Ανατολή – Το Ιράν πίσω από τις ταραχές στη Μέση Ανατολή, διεμήνυσε ο Νετανιάχου – Ισχυρότατες εκρήξεις στα νότια προάστια της Βηρυτού
Με την ηγεσία του να δοκιμάζεται πλέον σε δύο μέτωπα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε την Παρασκευή πως η χώρα του θα «συνεχίσει να ταπεινώνει την Χεζμπολά», μέχρι να πετύχει τους στόχους της στα σύνορα με τον Λίβανο. Όσο αποφασιστικός κι αν εμφανίστηκε στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, γεγονός είναι πως με την ομιλία του έγινε ακόμη σαφέστερο πως το ενδεχόμενο μιας κατάπαυσης του πυρός για να ανακοπεί η πορεία προς έναν ολοκληρωτικό πόλεμο απομακρύνεται συνεχώς.
Η εκτίμηση αυτή δείχνει να ενισχύεται από το γεγονός ότι λίγο αφού ο Νετανιάχου κατέβηκε από το βήμα, ένα μπαράζ αεροπορικών βομβαρδισμών συγκλόνισε τα νότια προάστια της Βηρυτού, με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να ανακοινώνουν πως πραγματοποίησαν επίθεση κατά του αρχηγείου της Χεζμπολά.
Επικαλούμενη ισραηλινή πηγή, η αμερικανική ιστοσελίδα Axios μετέδωσε πως στόχος ήταν ο ηγέτης της οργάνωσης Χασάν Νασράλα, ο οποίος, όμως, σύμφωνα με πηγή της Χεζμπολά που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, «είναι καλά». Η ένταση του βομβαρδισμού αφήνει να εννοηθεί πως στο κτίριο βρισκόταν κάποιο ανώτερο στέλεχος της Χεζμπολά, ενώ εντύπωση προκαλεί το ότι ο Νετανιάχου αποφάσισε αιφνιδιαστικά να διακόψει το ταξίδι του στις ΗΠΑ και να επιστρέψει στο Ισραήλ.
Σημειώνεται πως οι Ισραηλινοί πολιτικοί σπανίως ταξιδεύουν κατά την αργία του Σαμπάτ, εκτός αν υπάρχει πολύ σημαντικός λόγος.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε εξάλλου ότι μια ενδεχόμενη χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού εναντίον της Χεζμπολά «θα προσπαθήσουμε να είναι όσο πιο σύντομη γίνεται». «Ετοιμαζόμαστε γι΄αυτό καθημερινά και είναι βέβαιο πως αυτό είναι ένα από τα μέσα» που έχουμε στη διάθεσή μας, πρόσθεσε, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο χερσαίας επίθεσης.
Απέναντι στους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας, ο Νετανιάχου ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν θα ανέχεται πλέον την εκτόξευση ρουκετών σε καθημερινή βάση από την Χεζμπολά. «Το Ισραήλ, είπε, έχει κάθε δικαίωμα να αφαιρέσει αυτήν την απειλή και να επαναφέρει τους πολίτες του στα σπίτια τους με ασφάλεια. Κι αυτό ακριβώς είναι που κάνουμε».
«Φανταστείτε, αν τρομοκράτες μετέτρεπαν το Ελ Πάσο και το Σαν Ντιέγκο σε πόλεις-φαντάσματα. Για πόσο θα το ανεχόταν αυτό η αμερικανική κυβέρνηση;», διερωτήθηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «το Ισραήλ έχει ανεχτεί αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Ήρθαμε, λοιπόν, εδώ να πούμε: Αρκετά».
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε πως η αρχική του πρόθεση δεν ήταν να έρθει στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στη Μέση Ανατολή. «Όμως, αφού άκουσα τα ψέμματα και τις συκοφαντίες που εκτοξεύθηκαν εναντίον της χώρας μου από πολλούς εκ των ομιλητών σε αυτό εδώ το βήμα, αποφάσισα να έρθω εδώ και να θέσω τα πράγματα στην σωστή τους βάση».
Οι δύο ομιλητές που προηγήθηκαν του Νετανιάχου επέκριναν το Ισραήλ για τις πράξεις του. «Κύριε Νετανιάχου, σταματήστε τώρα αυτόν τον πόλεμο», είπε κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Ρόμπερτ Γκόλομπ. Ο δε Πακιστανός πρωθυπουργός Σεμπάζ Σαρίφ, ο οποίος μίλησε ακριβώς πριν τον Νετανιάχου, είπε για την Γάζα πως «δεν πρόκειται απλά για μια σύρραξη. Πρόκειται για συστηματική σφαγή του αθώου λαού της Παλαιστίνης».
Την Πέμπτη ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς διεμήνυσε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα αποχωρήσουν από τα παλαιστινιακά εδάφη και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι καταστρέφει την Γάζα. Παράλληλα, ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών Αμπντάλα Μπουχαχίμπ κατήγγειλε την «συστηματική καταστροφή των παραμεθόριων χωριών του Λιβάνου» από το Ισραήλ και κάλεσε για εκεχειρία σε όλα τα μέτωπα. Ο δε πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κατηγόρησε το Ισραήλ για «πόλεμο γενοκτονίας».
Αφού διευκρίνισε πως το Ισραήλ επιθυμεί την ειρήνη, ο Νετανιάχου έστρεψε τα βέλη του κατά του Ιράν, το οποίο κατηγόρησε πως βρίσκεται πίσω από πολλά από τα προβλήματα της περιοχής. «Αν μας χτυπήσετε, θα σας χτυπήσουμε. (…) Επί μακρόν ο κόσμος επιδίδεται σε κατευνασμό του Ιράν. Αυτός ο κατευνασμός πρέπει να τελειώσει», είπε χαρακτηριστικά και σε άλλο σημείο της ομιλίας του προειδοποίησε πως «το χέρι του Ισραήλ είναι τόσο μακρύ που μπορεί να φθάσει οπουδήποτε στην περιοχή».
Από τις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν μέλη της Χαμάς εισέβαλαν στα ισραηλινά εδάφη, σκότωσαν σχεδόν 1.200 ανθρώπους και πήραν άλλους 250 ως ομήρους, πυροδοτώντας τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και ένα χρόνο, τουλάχιστον 41.500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά και περισσότεροι από 96.000 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Λωρίδας της Γάζας. Περισσότεροι από το 50% των νεκρών είναι γυναικόπαιδα, ενώ σχεδόν 1.300 νεκροί είναι παιδιά μικρότερα των δύο ετών.
«Αυτός ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει τώρα. Το μόνο που χρειάζεται να συμβεί είναι να παραδοθεί η Χαμάς, να παραδώσει τα όπλα της και να απελευθερώσει όλους τους ομήρους. Αν δεν το κάνει, θα πολεμήσουμε μέχρι να πετύχουμε πλήρη νίκη», δήλωσε ο Νετανιάχου που δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν καταστρέψει «90%» των ρουκετών της Χαμάς και έχουμε συλλάβει το ήμισυ των δυνάμεών της. Ξεκαθάρισε όμως ότι σε κάθε περίπτωση επιδίωξη του Ισραήλ είναι η ειρήνη. «Το Ισραήλ έχει κάνει ειρήνη στο παρελθόν και θα ξανακάνει», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στις επτά ημέρες της κλιμάκωσης των ισραηλινών βομβαρδισμών κατά του Λιβάνου, ενώ από την στιγμή που ξεκίνησε η ανταλλαγή πυρών μεταξύ Χεζμπολά και Ισραήλ στον Λίβανο έχουν εκτοπιστεί συνολικά 200.000.
Ισχυρότατες εκρήξεις συγκλονίζουν την Βηρυτό
Το ισραηλινό πλήγμα στο προάστιο Νταχίγιε της Βηρυτού σημειώθηκε λίγο μετά το τέλος της ομιλίας Νετανιάχου κι ενώ λίγη ώρα πριν χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στην κηδεία τριών μελών της Χεζμπολά, μεταξύ των οποίων ένα υψηλόβαθμο στέλεχός της.
Επί του παρόντος ο απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρούς και 76 τραυματίες. Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι στόχος ήταν οι κεντρικές εγκαταστάσεις της Χεζμπολά, οι οποίες βρίσκονταν κάτω από οικιστικά κτίρια. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό της οργάνωσης Al-Manar TV, τέσσερα κτίρια ισοπεδώθηκαν από το πλήγμα, το οποίο ήταν τόσο ισχυρό που το ωστικό κύμα έγινε αισθητό έως και 30 χιλιόμετρα βόρεια της Βηρυτού.
Νωρίτερα, ισραηλινός βομβαρδισμός ξεκλήρισε μια εννιαμελή οικογένεια σε μεθοριακό χωριό του Λιβάνου.
Η έντονη κλιμάκωση των ισραηλινών πληγμάτων ξυπνά στους πολίτες του Λιβάνου τις μαύρες μνήμες του πολέμου του 2006, ο οποίςο διήρκεσε ένα μήνα και προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε εκτεταμένα μέρη της χώρας. Κατά τον υπουργό Υγείας Φιράς Αμπιάντ, από τα πλήγματα της Παρασκευής σκοτώθηκαν τουλάχιστον 25 άνθρωποι, κάτι που σημαίνει ότι μέσα σε μία εβδομάδα οι ισραηλινές επιδρομές άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 720 νεκρούς, πολλοί εκ των οποίων γυναίκες και παιδιά.