Λίβανος-ΟΗΕ: «Η πιο δύσκολη περίοδος για τη χώρα και την αποστολή UNIFIL»

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά[1]

Η UNIFIL ιδρύθηκε το 1978 και περισσότεροι από 10.000 στελέχη από 50 χώρες περιπολούν τακτικά στη Γαλάζια Γραμμή

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Από τον πόλεμο του Λιβάνου το 2006, η αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα δεν είχε βιώσει πιο τεταμένη κατάσταση από αυτή που επικρατεί τώρα.

Έχοντας ιδρυθεί το 1978, τα 10.000 μέλη της ειρηνευτικής δύναμης περιπολούν τακτικά κατά μήκος της Γαλάζιας Γραμμής, στα σύνορα του ΟΗΕ μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, ενώ συμμετέχουν σε προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών.

Από την ημέρα που το Ισραήλ εξαπέλυσε νέο κύμα επιθέσεων στον Λίβανο, πλήττοντας στόχους της Χεζμπολάχ, πάνω από 600 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 90.000 έχουν εκτοπιστεί τις τελευταίες ημέρες.

«Αυτή είναι σίγουρα η πιο δύσκολη περίοδος που έχει αντιμετωπίσε η αποστολή και η χώρα από το 2006, και ίσως και σε σχέση με πιο πριν. Η ένταση των βομβαρδισμών είναι πρωτοφανής συγκριτικά με τους τελευταίους 13 μήνες. Από τον περασμένο Οκτώβριο τα διασυνοριακά πυρά δεν σταμάτησαν ποτέ. Ο αριθμός των νεκρών έφτασε σχεδόν στα επίπεδα του 2006» λέει ο Αντρέα Τενέντι, εκπρόσωπος της UNIFIL.

Το Ισραήλ από την πλευρά του έχει ανακοινώσει ότι ετοιμάζεται για χερσαία εισβολή.

«Το Ισραήλ είπε ότι είναι προετοιμασμένο για μια χερσαία εισβολή, αλλά είναι σημαντικό ότι εμείς που είμαστε εκεί, δεν βλέπουμε σχετικές κινήσεις. Πάντως και το 2006, η αποστολή παρέμεινε στη θέση της κατά τη διάρκεια της εισβολής του Ισραήλ, επομένως δεν πιστεύουμε ότι αυτό σημαίνει απαραίτητα πως τα μέλη της UNIFIL πρέπει να απομακρυνθούν», λέει ο Αντρέα Τενέντι, εκπρόσωπος της UNIFIL.

Την Τετάρτη η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι είχε βάλει στόχο τα κεντρικά γραφεία της Μοσάντ με πύραυλο που εκτοξεύτηκε προς το Τελ Αβίβ, ο οποίος πάντως αναχαιτίστηκε.

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία ζήτησαν κατάπαυση του πυρός για 21 ημέρες. Το Ισραήλ απέρριψε την πρόταση λέγοντας ότι θα συνεχίσει να πολεμά εναντίον της Χεζμπολάχ.

«Εξακολουθούμε να προσπαθούμε να βρούμε μια λύση μέσω προσπαθειών διαμεσολάβησης και χάρη στο έργο του Αρχηγού της Αποστολής που διατήρησε αυτό το κανάλι επικοινωνίας και με τις δύο πλευρές, ώστε να προσπαθήσει να μετριάσει τους κινδύνους, αν και η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Υπάρχει μια λύση και το λέμε εδώ και αρκετό καιρό, που είναι αυτή που έχουν αναφέρει και οι δύο πλευρές. Η εφαρμογή του ψηφίσματος 1701 που συνέβαλε επίσης στον τερματισμό και του πολέμου του 2006», λέει ο Αντρέα Τενέντι, εκπρόσωπος της UNIFIL.

Η αεροπορική επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο καλά κρατεί. Όπως φάνηκε τις τελευταίες ημέρες η περιοχή των επιχειρήσεων επεκτείνεται, με τα χτυπήματα να μην περιορίζονται πλέον στα ανατολικά και νότια της χώρας.

Η αβεβαιότητα και από τις δύο πλευρές υπάρχει εδώ και πάνω από 10 μήνες, αλλά οι άνθρωποι ποτέ δεν ανησυχούσαν τόσο όσο τώρα. Και αυτό γιατί φοβούνται ότι ένας ολοκληρωτικός πόλεμος μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

References

  1. ^ Αγγλικά (www.euronews.com)