Η Λευκωσία έτοιμη να διευκολύνει την άφιξη Λιβανέζων πολιτών που αναζητούν προστασία, αν αυτό χρειαστεί
Εν μέσω της τεταμένης κατάστασης στη Μέση Ανατολή, η Λευκωσία διαβεβαιώνει ότι είναι έτοιμη να διαχειριστεί μια ενδεχόμενη εκκένωση υπηκόων τρίτων χωρών μέσω της Κύπρου.
Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε ο Νίκος Χριστοδουλίδης στη Νέα Υόρκη με τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, ο οποίος εξήρε τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.
Η Κύπρος διαμηνύει πως θα διευκολύνει την άφιξη Λιβανέζων πολιτών που αναζητούν προστασία, αν αυτό χρειαστεί.
Με τον ομόλογό του του Λιβάνου είχε συνομιλίες και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρόταση για άμεση εκεχειρία 21 ημερών.
Στην Αθήνα με πτήση από τη Βηρυτό
Πολίτες του Λιβάνου που έφτασαν στην Αθήνα με πτήση από την Βηρυτό περιέγραψαν τη δεινή κατάσταση στη χώρα.
«Η κατάσταση όπως όλοι ξέρετε δεν είναι και τόσο καλή, το Ισραήλ συνεχίζει να μας επιτίθεται και κανείς δεν μας βοηθά», δήλωσε ένας κάτοικος του Λιβάνου.
«Φοβόμουν πάρα πολύ να οδηγήσω μέχρι το αεροδρόμιο, διότι είναι μέσα στο νότιο Λίβανο, εκεί που βομβαρδίζουν. Αλλά ευτυχώς δεν είχα προβλήματα στο δρόμο και ευτυχώς δεν επιτέθηκαν στο αεροδρόμιο, οπότε είμαι χαρούμενη», πρόσθεσε μια γυναίκα που προσγειώθηκε με ασφάλεια στην Αθήνα.
Η Ελλάδα συνέστησε την πλήρη αποφυγή επισκέψεων στον Λίβανο εν μέσω της κλιμακούμενης βίας και την άμεση αναχώρηση των Ελλήνων που βρίσκονται εκεί ως επισκέπτες.