Τέσσερα επιπλέον κράτη για μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ πρότεινε ο Μακρόν

Ζήτησε την διεύρυνσή του – Αλλαγή της δομής του ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η λειτουργία του ζήτησε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Την αλλαγη της δομης του Συμβουλίου Ασφλείας του ΟΗΕ ώστε να γινουν πιο αποτελεσματικες οι συνεδριάσεις του ζήτησε ο Σαρλ Μισέλ, κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο Εμανουέλ Μακρόν που μάλιστα κατονόμασε τέσσερις χώρες που κατά την άποψή του πρέπει να προστεθούν ως μόνιμα μέλη του.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μιλώντας στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έκανε λόγο για την ανάγκη μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας. Προειδοποίησε ότι η αποτυχία τιμωρίας των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας ενέχει τον κίνδυνο να υπάρχει σταδιακά η αισθηση της κανονικότητας, ότι δηλαδή θα θεωρούνται αυτά τα πιο ειδεχθή εγκλήματα κάτι το φυσιολογικό.

«Η μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν είναι προνόμιο. Είναι μια ευθύνη, μια σοβαρή ευθύνη που απονέμεται σε πέντε μόνο κράτη για να είναι οι θεματοφύλακες της παγκόσμιας ειρήνης. Σήμερα, ορισμένα από αυτά τα μέλη δεν ανταποκρίνονται στην ευθύνη αυτή που έχουν. Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να μεταρρυθμιστεί ώστε οι συνεδριάσεις του να γίνουν πιο περιεκτικές, πιο νόμιμες και πιο αποτελεσματικές», ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ.

Ανάλογη ήταν όμως λίγο αργότερα και η άποψη του Εμανουέλ Μακρον, του προεδρου της Γαλλίας, μιας χώρας δηλαδή που είναι από τα πέντε Μόνιμα Μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ. Χαρακτηριστικά ανέφερε ο Μακρόν:

«Όσο έχουμε ένα Συμβούλιο Ασφαλείας που εμποδίζεται, θα έλεγα αμοιβαία, από τα συμφέροντα των μεν και των δε, θα είναι δύσκολο να σημειωθεί πρόοδος (…) Και έτσι, πρέπει να κάνουμε αυτά τα Ηνωμένα Έθνη απλά να είναι πιο αποτελεσματικά, ίσως πρώτα κάνοντάς τα πιο αντιπροσωπευτικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Γαλλία, και το επαναλαμβάνω εδώ, υποστηρίζει τη διεύρυνση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Ινδία και η Βραζιλία θα πρέπει να είναι μόνιμα μέλη, μαζί με δύο χώρες από την Αφρική που θα επιλεγούν για να εκπροσωπήσουν την ήπειρο».

Υπενθυμίζεται ότι τα πέντε μονιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, το Ηνωμένο Βασιλειο και η Γαλλία. Υπάρχουν άλλα δέκα μη μόνιμα, που εκλέγονται και αλλάζουν ανα διετία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την ομιλία του και αναφερόμενος στον πόλεμο στη Γάζα, ο Μακρόν ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός και τάχθηκε υπέρ της λύσης των δύο κρατών. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι πρέπει πάσει θυσία να αποφευχθεί το ξέσπασμα ενός ακόμα πολέμου στον Λίβανο.