«Ο εκτοπισμός ανθρώπων από τις παράκτιες χώρες είναι αναπόφευκτος αν δεν δράσουμε άμεσα»
Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής απάσχόλησε τους ηγέτες του κόσμου σε ειδική Σύνοδο στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ειδικά τα παραθαλάσσια κράτη, όπως είναι μεταξύ άλλων η Ελλάδα και η Κύπρος, τονίζουν πως έπρεπε ήδη να είχαν ληφθεί μέτρα για να αντιμετωπιστεί αυτή η τεράστια απειλή.
«Οι επιστήμονες μας λένε πως η παγκόσμια στάθμη των θαλασσών ανεβαίνει τώρα ταχύτερα από κάθε άλλη στιγμή τα τελευταία 3.000 χρόνια. Και αυξάνεται συνεχώς. Ο ρυθμός της ανόδου έχει υπερδιπλασιαστεί από τη δεκαετία του ’90. Μας λένε ότι η αιτία είναι ξεκάθαρη: οι εκπομπές αερίων, κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων, υπερθερμαίνουν τον πλανήτη μας, ανεβάζουν τη στάθμη των θαλασσών και λιώνουν τους πάγους. Δεν μπορούν να μας πουν όμως πότε θα σταματήσει αυτό. Εξαρτάται από τους ηγέτες του κόσμου. Οι επιλογές τους θα καθορίσουν το μέγεθος, τον ρυθμό και τις συνέπειες της μελλοντικής ανόδου της στάθμης των θαλασσών» είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες.
Εκπροσωπώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, περιέγραψε το πως έχουν τώρα τα πράγματα και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το τι μέλλει γενέσθαι τα επόμενα χρόνια.
«Η κλιματική αλλαγή λιώνει τους παγετώνες και αυξάνει τη στάθμη των θαλασσών. Προκαλεί ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καταιγίδες που γίνονται ακόμη πιο καταστροφικές όταν συνδυάζονται με την άνοδο της στάθμης των θαλασσών. Ήδη σε πολλές χώρες καταστρέφονται ζωές και περιουσίες. Με βάση την παρούσα κατάσταση, μέχρι το 2050 η άνοδος της στάθμης θα εκτοπίσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Μπορούμε ακόμη να το ανατρέψουμε αυτό, αλλά ο χρόνος τελειώνει» είπε ο Άντονι Μπλίνκεν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε τρεις άξονες δράσεων κατά της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της στάθμης των θαλασσών, τονίζοντας πως δεν απειλεί μόνο τις παράκτιες χώρες αλλά ολόκληρο τον κόσμο.
«Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας ήδη απειλεί τις παράκτιες οικονομικές δραστηριότητες και τις παράκτιες κοινότητές μας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 37% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από τις ακτές, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε πλέον αυτή την απειλή. Ας αναλογιστούμε, παραδείγματος χάρη, ότι στις ακτές λαμβάνει χώρα το ήμισυ -επαναλαμβάνω, το ήμισυ- του παγκόσμιου τουρισμού.
Πολλά κράτη θα δουν τα εδάφη τους να πλημμυρίζουν, θέτοντας σε κίνδυνο ζωές και μέσα βιοπορισμού, ενώ ο εκτοπισμός θα καταστεί αναπόφευκτος αν δεν αναλάβουμε άμεση και τολμηρή δράση. Οι ακτές της Μεσογείου, όπου βρίσκονται κάποιες από τις πιο ιστορικές τοποθεσίες και εμβληματικά μνημεία της ανθρώπινης κληρονομιάς, αντιμετωπίζουν ήδη μια αυξανόμενη πρόκληση» σημείωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Το μήνυμα των ηγετών των παράκτιων χωρών ήταν στην πραγματικότητα κοινό: Δεν αρκούν οι κενές περιεχομένου δεσμεύσεις, είναι άμεση ανάγκη να ξεκινήσουν οι δράσεις.