Ρωσία: Αναθεώρηση του πυρηνικού δόγματος με προειδοποίηση προς την Δύση

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά[1]

Το αναθεωρημένο πυρηνικό δόγμα φαίνεται να μειώνει σημαντικά το όριο για την πιθανή χρήση του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Την αναθεώρηση του πυρηνικού δόγματος της Μόσχας ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, δηλώνοντας ότι μια συμβατική επίθεση από οποιοδήποτε μη πυρηνικό κράτος, το οποίο όμως διαθέτει την υποστήριξη μιας πυρηνικής δύναμης, θα θεωρηθεί ως κοινή επίθεση εναντίον της Ρωσίας

Η απειλή αυτή, που συζητήθηκε σε συνεδρίαση του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, αποσκοπούσε σαφώς στο να αποθαρρύνει τη Δύση από το να επιτρέψει στην Ουκρανία να πλήξει τη Ρωσία με όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς και φαίνεται να μειώνει σημαντικά το όριο για πιθανή χρήση του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας.

Ο Πούτιν δεν διευκρίνισε αν το τροποποιημένο έγγραφο προβλέπει πυρηνική απάντηση σε μια τέτοια επίθεση, αλλά τόνισε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ως απάντηση σε μια συμβατική επίθεση που αποτελεί «κρίσιμη απειλή για την κυριαρχία μας», μια ασαφής διατύπωση που αφήνει ευρύ περιθώριο ερμηνείας.

Η Ρωσία σημειώνει αργά αλλά σταθερά κέρδη στην Ουκρανία, καθώς η σύγκρουση διανύει τον τρίτο χρόνο της, και το Κρεμλίνο προσπαθεί να αποθαρρύνει την ισχυρότερη δυτική υποστήριξη προς το Κίεβο.

Καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνεχίζει την προσπάθειά του να πάρει έγκριση από τη Δύση για να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσει βαθιά μέσα στη Ρωσία, η προειδοποίηση του Πούτιν δείχνει ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι «η Ρωσία και το ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο».

«Οι προϋποθέσεις για την κίνηση της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αναφέρονται σαφώς» στις αναθεωρήσεις, είπε.

Το ισχύον δόγμα αναφέρει ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο «σε απάντηση στη χρήση πυρηνικών και άλλων τύπων όπλων μαζικής καταστροφής εναντίον της ή/και των συμμάχων της, καθώς και σε περίπτωση επίθεσης εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας με τη χρήση συμβατικών όπλων, όταν η ίδια η ύπαρξη του κράτους βρίσκεται σε κίνδυνο».

Τα «γεράκια» της Ρωσίας ζητούν εδώ και μήνες την αυστηροποίηση του δόγματος, επικρίνοντας την τρέχουσα έκδοση ως πολύ ασαφή και αδύναμη. Υποστηρίζουν ότι απέτυχε να αποτρέψει τη Δύση από την αύξηση της βοήθειας προς την Ουκρανία και πως δημιούργησε την εντύπωση ότι η Μόσχα δεν θα καταφύγει ποτέ σε πυρηνικά όπλα.

Η διατύπωση του νέου δόγματος φαίνεται να διευρύνει σημαντικά τα εναύσματα για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων, σε σύγκριση με την τρέχουσα έκδοση του εγγράφου, η οποία αναφέρει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αξιοποιήσει το ατομικό της οπλοστάσιο εάν λάβει «αξιόπιστες πληροφορίες για την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων με στόχο το έδαφος της Ρωσίας ή των συμμάχων της».

Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα πλήξει ρωσικό έδαφος με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη ως απάντηση στις επιθέσεις της Μόσχας.

Η νέα διατύπωση κρατά την πόρτα ανοιχτή για μια πιθανή πυρηνική απάντηση σε οποιαδήποτε αεροπορική επίθεση – μια σκόπιμη ασάφεια που αποσκοπεί στο να κάνει τη Δύση πιο απρόθυμη να επιτρέψει πλήγματα μεγαλύτερης εμβέλειας.

References

  1. ^ Αγγλικά (www.euronews.com)