Οι δύο ηγέτες έδωσαν την εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών να διερευνήσουν το έδαφος για το κατά πόσον υπάρχουν πρόσφορες συνθήκες για να εκκινήσουν οι συζητήσεις σχετικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσαν εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας αντίστοιχα να διερευνήσουν το έδαφος για το κατά πόσο υπάρχουν πρόσφορες συνθήκες για να εκκινήσουν οι συζητήσεις σχετικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος σημείωσε πως «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας».
Κάνοντας αποτίμηση της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως: «Συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Πρωτίστως επιβεβαιώθηκε η καλή συνεργασία, η οποία υπάρχει σε σημαντικά θέματα τα οποία αφορούν τις δύο χώρες. Επισημάνθηκε η ανάγκη για περαιτέρω συνεργασία στο μεταναστευτικό, το οποίο αποτελεί πάντοτε ένα σημαντικό αγκάθι στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαιτέρως σήμερα, δεδομένου του γεγονότος ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά εύθραυστη στην περιοχή, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Αφρική».
Όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης συζητήθηκαν θέματα, τα οποία αφορούν στην περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών, το Κυπριακό, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φάση εξέλιξης. «Προσδοκούμε», πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, «ότι θα επανεκκινήσουν οι συζητήσεις στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και, βεβαίως, συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες κινήσεις».
Το επόμενο διάστημα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Ελλάδα, έτσι ώστε να γίνει η προετοιμασία του Ανωτάτου Συμβουλίου που προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο στην Άγκυρα.
Μέση Ανατολή
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε πως στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το πιο σύνθετο και επώδυνο θέμα είναι η κρίση στη Μέση Ανατολή.
«Μια κρίση η οποία δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει αυτή τη στιγμή, αντί να συρρικνώνεται, διευρύνεται, επεκτείνεται. Ήδη έχει καταλάβει την Ερυθρά Θάλασσα και τώρα τον Λίβανο, με τα όσα αιματηρά έχουν συμβεί τις τελευταίες δύο ημέρες. Είχα την ευκαιρία για το θέμα αυτό να συμμετάσχω σε συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των υπουργών Εξωτερικών των αραβικών χωρών, μια πρωτοβουλία την οποία είχε θέσει στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα, έτσι ώστε να υπάρξει ένας συντονισμός για να μπορέσουμε να δούμε τις δυνατότητες να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός, να υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια και βεβαίως, να υπάρξει άμεση απελευθέρωση των ομήρων».
Συνάντηση Γεραπετρίτη με τον Υπουργό Εξωτερικών Υεμένης
Την ανάγκη να αποκατασταθεί πλήρως η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στη συνάντησή του με τον ομόλογό του από την Υεμένη Δρ. Shaya Mohsin Zindani. Άλλωστε η θαλάσσια ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα για την Ελλάδα στο πλαίσιο της διετούς θητείας της (2025-2026) στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και συνδέεται με την ενεργειακή ασφάλεια, την ομαλή λειτουργία των αλυσίδων εφοδιασμού και την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.
Ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ «Ασπίδες», η οποία υπό ελληνική ηγεσία εκπλήρωσε επιτυχώς την αποστολή ρυμούλκησης του πετρελαιοφόρου «SOUNION» σε ασφαλή περιοχή στην Ερυθρά Θάλασσα. Η αποστολή απέδειξε, ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, για άλλη μια φορά, την αξιοπιστία της επιχείρησης ως αποτελεσματικού εγγυητή της θαλάσσιας ασφάλειας υπό την αιγίδα της ΕΕ.
Η συζήτηση μεταξύ των δύο Υπουργών, οι οποίοι βρίσκονται στη Νέα Υόρκη με αφορμή τις εργασίες της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ επικεντρώθηκε στην κρίση στη Μέση Ανατολή. Οι κ.κ. Γεραπετρίτης και Mohsin Zindani συμφώνησαν ότι θα πρέπει να αποφευχθεί ο κίνδυνος επέκτασης των εχθροπραξιών και να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση που πλήττει την περιοχή. Η Ελλάδα, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικώς, ως εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας τη διετία 2025-26 είναι διατεθειμένη να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο και να καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε να αποκλιμακωθεί η κρίση στην περιοχή.
Γεραπετρίτης με Αιγύπτιο ΥΠΕΞ: Επιβεβαίωση στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-Αιγύπτου
Συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Badr Abdelatty είχε στη Νέα Υόρκη ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Αιγύπτου στα Ηνωμένα Έθνη. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των εργασιών της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, επιβεβαιώθηκε ο στρατηγικός χαρακτήρας της συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου, ο οποίος εδράζεται στους ισχυρούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και την αμοιβαία βούληση για εμπέδωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο κ. Γεραπετρίτης εξήρε το ρόλο της Αιγύπτου ως πυλώνα σταθερότητας σε ένα εξαιρετικά ασταθές περιβάλλον, το οποίο επιδεινώνεται από την κλιμακούμενη κρίση στη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την αιγυπτιακή κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να αποτραπεί η επέκταση της κρίσης στην περιοχή. Καθώς μάλιστα η Ελλάδα το 2025 και το 2026 θα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενισχύονται οι δυνατότητες της χώρας μας να προωθήσει το διάλογο και τη διπλωματία.
Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν να συναντηθούν το συντομότερο δυνατό και ο κ. Γεραπετρίτης απηύθυνε πρόσκληση στον Αιγύπτιο ομόλογό του να επισκεφθεί την Αθήνα το επόμενο διάστημα. Συμφώνησαν, επίσης, να εντατικοποιήσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του πρώτου Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου. Εξετάστηκε, εξάλλου, η πρόοδος των συμφωνιών σχετικά με τη μετάκληση εργατών γης από την Αίγυπτο και η συνεργασία στην καταπολέμηση των παράνομων μεταναστευτικών ροών.
Οι κύριοι Γεραπετρίτης και Abdelatty συζήτησαν, στη συνέχεια, για τη διμερή συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου στον τομέα της ενέργειας με έμφαση στην πρόοδο του έργου GREGY Interconnector, δηλαδή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου. Το καλώδιο, το οποίο έχει την αμέριστη στήριξη των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Αιγύπτου, θα μεταφέρει από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και στην ΕΕ πράσινη ενέργεια, η οποία θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε, εξάλλου, στην ανάγκη περαιτέρω στρατηγικής προσέγγισης μεταξύ ΕΕ και Αιγύπτου, για την οποία εργάζεται εντατικά η ελληνική πλευρά.
Τριμερής συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου
Αμέσως μετά τη διμερή συνάντηση ανάμεσα στον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Badr Abdelatty πραγματοποιήθηκε, στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Αιγύπτου στα Ηνωμένα Εθνη τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.
Κατά τη διάρκεια της τριμερούς, η οποία έλαβε χώρα στο περιθώριο των εργασιών της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τονίστηκε η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας των τριών χωρών με απώτερο στόχο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε θέματα όπως η οικονομία, η ενέργεια, το εμπόριο, ο τουρισμός, ο πολιτισμός και η συνεργασία μεταξύ αποδήμων και κοινοβουλευτικών. Συζητήθηκε, στο πλαίσιο αυτό, η οργάνωση της επόμενης τριμερούς Συνάντησης Κορυφής στην Αίγυπτο πριν από το τέλος του έτους.