Δημοσιεύθηκε •ανανεώθηκε πριν
Συμμετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών καθώς και οι επικεφαλής των διπλωματικών τους γραφείων
Λιγότερο από μισή ώρα κράτησε η συνάντηση του Ελληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία ξεκίνησε από τις 11:40 το πρωί τοπική ώρα (18.40 ώρα Ελλάδας και Κύπρου).
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του κεντρικού κτιρίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στις εργασίες της οποίας συμμετέχουν οι δυο ηγέτες.
Πρόκειται για την έκτη συνάντηση των δύο ηγετών μέσα σε ένα έτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν το μεταναστευτικό, οι διμερείς σχέσεις και οι περιφερειακές εξελίξεις.
H συνάντηση πραγματοποιήθηκε «σε καλό κλίμα», σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές ενώ η Τουρκική Προεδρία ανακοινωσε ότι συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας καθώς και περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα.
Συμφωνα με την ελληνική πλευρά, οι δύο ηγέτες έκαναν επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και στη θετική ατζέντα. Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Ακόμα, ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών.
Ο διάλογος μπροστά στις κάμερες
«Τι κάνεις;» ρώτησε ο Ελληνας πρωθυπουργός τον Ερντογάν, όπως κατέγραψαν οι κάμερες. «Είμαι πολύ καλά», απάντησε εκείνος.
Στη συνέχεια ακολούθησαν χειραψίες μεταξυ όλων των συμμετεχόντων, ενώ πριν φυγουν οι κάμερες και αρχισουν οι συνομιλίες, ο Ελληνας Πρωθυπουργός σχολίασε τη γραβάτα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, λέγοντάς του «μου αρέσει η μπλε γραβάτα σου».
Ποιοι συμμετείχαν
Η συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε με το σχήμα 3+3, καθώς συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι επικεφαλής των διπλωματικών τους γραφείων, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.
Τι επιδιώκει η Ελλάδα
Η συνάντηση μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν ήταν σύντομη λόγω των χρονικών περιορισμών που υπάρχουν εν μέσω της Συνόδου του ΟΗΕ και ήταν σε καλό κλίμα, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Στο τετ α τετ των δύο ηγετών «επιβεβαιώθηκε η βούληση και των δύο πλευρών για διατήρηση του θετικού κλίματος, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα όποια έως τώρα αποδίδουν καρπούς, ενώ συζητήθηκαν και περιφερειακά και παγκόσμια θέματα» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Όσον αφορά στο ζήτημα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι «οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα εκτιμήσουν πότε θα μπορέσουν να ανοίξουν τη συζήτηση, στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου που συνεχίζεται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».
«Συμφωνήθηκε ότι το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2025 στην Άγκυρα στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών», ανέφερε Ανώτατη κυβερνητική πηγή και πρόσθεσε ότι «ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα για να προετοιμάσει το έδαφος για τη σύγκληση του Συμβουλίου σε συνεργασία με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στο μεταναστευτικό, έτσι ώστε να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων αρχών των δύο χωρών.
«Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιώξουμε να συναντηθούν οι υπουργοί Μετανάστευσης Ελλάδας και Τουρκίας» ανέφερε Ανώτατη κυβερνητική πηγή.
Για το Κυπριακό «η ελληνική πλευρά επανέλαβε τις πάγιες θέσεις Αθήνας και Λευκωσίας, επισήμανε την ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και ότι υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τριμερή συνάντηση» αναφέρει Ανώτατη Κυβερνητική πηγή.
«Οι τουρκικές θέσεις είναι γνωστές. Παραμένουμε αισιόδοξοι» ανέφερε η ίδια πηγή.
To Κυπριακό
Η ελληνική πλευρά φέρεται να έθεσε στο τραπέζι της συνάντησης το Κυπριακό, όπως κάθε φορά.
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΡΙΚ στη Νέα Υόρκη, Θανάσης Τσίτσας, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα του Κυπριακού, επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της ελληνικής πλευράς και αναφέρθηκε στην ανάγκη να αρχίσει ο διάλογος.
Η Αθήνα είναι συγκρατημένα αισιόδοξη για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό και υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τριμερή συνάντηση μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς, παρουσία του Αντόνιο Γκουτέρες.
Ωστόσο πριν την συνάντηση ο Ερντογάν είχε σπεύσει από το βήμα της ΓΓ του ΟΗΕ να ζητήσει την αναγνωριση του ψευδοκράτους χαρακτηρίζοντας την λύση των δύο κρατών ως τη μόνη βιώσιμη, 50 χρόνια μετά την τουρκική «ειρηνευτική επιχείρηση», όπως χαρακτήρισε την εισβολή.
Το υπολοιπο πρόγραμμα Μητσοτάκη
Το μεσημέρι (στις 14.00 τοπική ώρα) ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει χαιρετισμό σε ομογενειακή εκδήλωση που συνδιοργανώνουν στην Αστόρια μεγάλες ομογενειακές οργανώσεις. Στην εκδήλωση ο Πρωθυπουργός θα παρασημοφορήσει επιφανείς ομογενείς.
Το απόγευμα (18.00 τοπική ώρα· 01.00 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και του Προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν.
Μετά την τριμερή συνάντηση Ελλάδος-Κύπρου-Γαλλίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη για να τον ενημερώσει για το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.