Σουηδία: Ιρανοί χάκερ πίσω από τα «SMS εκδίκησης» για το κάψιμο του Κορανίου

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά[1]

Στόχος της ενέργειας αυτής ήταν «να προκληθεί διχόνοια στη σουηδική κοινωνία» – Πώς οι Φρουροί της Επανάστασης οργάνωσαν την κυβερνοεπίθεση

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Οι αρχές της Σουηδίας κατηγόρησαν το Ιράν ότι ευθύνεται για μεγάλη κυβερνοπειρατεία του 2023, στο πλαίσιο της οποίας πολίτες δέχονταν μηνύματα στα κινητά τους που τους καλούσαν να «εκδικηθούν» όσους έκαψαν αντίτυπα του Κορανιού.

Το καλοκαίρι του 2023 εστάλησαν στη Σουηδία περίπου 15.000 μηνύματα τα οποία ζητούσαν από τους παραλήπτες τους «να πάρουν εκδίκηση από όσους έκαψαν αντίτυπα που Κορανιού», σύμφωνα με ανακοίνωση της σουηδικής εισαγγελίας.

Στόχος της ενέργειας αυτής ήταν «να προκληθεί διχόνοια στη σουηδική κοινωνία» και να παρουσιαστεί η Σουηδία ως μια «ισλαμοφοβική χώρα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Η προκαταρκτική έρευνα έδειξε ότι το ιρανικό κράτος, μέσω των Φρουρών της Επανάστασης, πραγματοποίησε κυβερνοπειρατεία στα δεδομένα σουηδικής εταιρείας που διαθέτει υπηρεσία αποστολής SMS», επεσήμανε ο εισαγγελέας Ματς Λούνγκβιστ.

Η εμπλεκόμενη σουηδική εταιρεία δεν κατονομάστηκε. Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τις ιρανικές αρχές σχετικά με τους ισχυρισμούς.

«Σουηδοί δαίμονες»

Στις αρχές Αυγούστου 2023 σουηδικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι πολλοί άνθρωποι στη χώρα έλαβαν SMS από μια ομάδα που αποκαλούνταν “Anzu Team”, η οποία τους ζητούσε να πάρουν εκδίκηση από όσους έκαψαν αντίτυπα του Κορανίου.

«Η έρευνα μάς επέτρεψε να εντοπίσουμε την ταυτότητα των Ιρανών κυβερνοπειρατών», πρόσθεσε ο Λούνγκβιστ. Ωστόσο η έρευνα έκλεισε καθώς δεν μπορούν να απαγγελθούν κατηγορίες στις ιρανικές υπηρεσίες.

Ο σουηδικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας SVT δημοσίευσε φωτογραφία ενός γραπτού μηνύματος που έλεγε ότι “όσοι βεβήλωσαν το Κοράνι πρέπει να καλύψουν το έργο τους με στάχτη” και αποκαλούσε τους Σουηδούς “δαίμονες”.

Οι διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του νόμου περί ελευθερίας του λόγου, ο οποίος προστατεύεται από το σουηδικό σύνταγμα. Η αστυνομία ενέκρινε τις συγκεντρώσεις.

Ωστόσο, τα επεισόδια άφησαν τη Σουηδία διχασμένη ανάμεσα στη δέσμευσή της για ελευθερία του λόγου και στο σεβασμό της προς τις θρησκευτικές μειονότητες, και αρκετά άτομα συνελήφθησαν, καθώς οι διαδηλώσεις συνέχισαν να προκαλούν την οργή των συντηρητικών μουσουλμάνων παγκοσμίως.

Οι σχέσεις μεταξύ της Σουηδίας και πολλών χωρών της Μέσης Ανατολής επιδεινώθηκαν.

Η σουηδική κυβέρνηση είχε καταδικάσει το κάψιμο του ιερού βιβλίου των μουσουλμάνων ωστόσο είχε υπογραμμίσει ότι σέβεται την ελευθερία της έκφρασης και συνάθροισης.

Η πρεσβεία της Σουηδίας στο Ιράκ δέχθηκε επίθεση δύο φορές, στη διάρκεια της μίας από τις οποίες ξέσπασε πυρκαγιά στον προαύλιο χώρο της.

Εξάλλου η Σουηδία και το Ιράν διατηρούν τεταμένες σχέσεις εδώ και χρόνια και κυρίως μετά τη σύλληψη το 2019 στη Σουηδία ενός Ιρανού, του Χαμίντ Νουρί, και την καταδίκη του σε ισόβια κάθειρξη για τον ρόλο του στις μαζικές εκτελέσεις αντιφρονούντων το 1988 στο Ιράν.

Τον Ιούνιο του 2024 ο Νουρί παραδόθηκε στο Ιράν με αντάλλαγμα την απελευθέρωση δύο Σουηδών, εκ των οποίων ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Τον Μάιο, οι σουηδικές υπηρεσίες ασφαλείας (SAPO) κατηγόρησαν το Ιράν ότι χρησιμοποιεί καθιερωμένα εγκληματικά δίκτυα στη Σουηδία ως πληρεξούσια για επιθέσεις σε ισραηλινούς και εβραϊκούς στόχους στη σκανδιναβική χώρα.

Αποσταθεροποίηση και πόλωση

Σε ξεχωριστή δήλωση, ο επιχειρησιακός διευθυντής της SAPO, Fredrik Hallström, δήλωσε ότι σκοπός των γραπτών μηνυμάτων ήταν επίσης να “δημιουργήσουν την εικόνα της Σουηδίας ως ισλαμοφοβικής χώρας και να φέρουνδιχασμό στην κοινωνία”.

Κατηγόρησε τις “ξένες δυνάμεις” ότι επιδιώκουν να “εκμεταλλευτούν τα τρωτά σημεία” και δήλωσε ότι “δρουν πλέον όλο και πιο επιθετικά και αυτή είναι μια εξέλιξη που είναι πιθανό να κλιμακωθεί”. Δεν κατονόμασε καμία συγκεκριμένη χώρα.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Gunnar Strömmer δήλωσε στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT ότι “το γεγονός ότι ένας κρατικός φορέας, στην προκειμένη περίπτωση το Ιράν, σύμφωνα με την αξιολόγηση (της SAPO), βρίσκεται πίσω από μια ενέργεια που αποσκοπεί στην αποσταθεροποίηση της Σουηδίας ή στην αύξηση της πόλωσης στη χώρα μας είναι φυσικά πολύ σοβαρό”.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Όπως πολλές δυτικές χώρες, η Σουηδία δεν έχει νόμους περί βλασφημίας και δεν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει ειδικά το κάψιμο ή τη βεβήλωση του Κορανίου ή άλλων θρησκευτικών κειμένων.

“Δεδομένου ότι οι δράστες ενεργούν για λογαριασμό μιας ξένης δύναμης, στην προκειμένη περίπτωση του Ιράν, κάνουμε την εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για δίωξη στο εξωτερικό ή έκδοση στη Σουηδία για τα πρόσωπα που θεωρούνται ύποπτα ότι βρίσκονται πίσω από την παραβίαση”, δήλωσε ο εισαγγελέας Ματς Λούνγκβιστ.

Η ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας “δεν σημαίνει ότι οι ύποπτοι χάκερ έχουν διαφύγει τη δίωξη”, η έρευνα θα μπορούσε ακόμη να ανοίξει εκ νέου, εξήγησε.

References

  1. ^ Αγγλικά (www.euronews.com)