Ο ανεξάρτητος αναλυτής εξωτερικής πολιτικής Adnan Nasser δήλωσε στο Euronews ότι ο πόλεμος είναι ζήτημα «κλίμακας και βαθμού»
Αυτή την εβδομάδα σημειώθηκε σημαντική αύξηση των εντάσεων μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανέζικης μαχητικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν πυρά μετά από ένα κύμα εκρήξεων βομβητών στη Βηρυτό την περασμένη Τρίτη.
Ωστόσο, κανείς δεν αποκαλεί τη σύγκρουση “πόλεμο” ακόμη. Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν επιδιώκουν πόλεμο με τη Χεζμπολάχ και ενθαρρύνουν την ομάδα να σταματήσει τις επιθέσεις της και να απομακρυνθεί από τα σύνορα.
Η Χεζμπολάχ, από την πλευρά της, έχει πει ότι δεν θέλει πόλεμο αλλά είναι προετοιμασμένη για έναν – και αρνήθηκε να σταματήσει τις επιθέσεις της μέχρι να υπάρξει κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα.
Ο ανεξάρτητος αναλυτής εξωτερικής πολιτικής Αντνάν Νάσερ δήλωσε στο Euronews ότι η Χεζμπολάχ εμπλέκεται σε έναν “περιορισμένο πόλεμο” με το Ισραήλ από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, οι οποίες προκάλεσαν τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.
Οι πρόσφατες κλιμακώσεις, ωστόσο, δείχνουν να παραβιάζουν τους “κανόνες εμπλοκής” που χαρακτήριζαν προηγουμένως τις εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, δήλωσε ο Νάσερ.
“Ο πόλεμος έχει συμπεριλάβει πολλαπλά μέτωπα. Είναι ένα ζήτημα κλίμακας και βαθμού. Θέλουμε να δούμε όλα αυτά τα άλλα μέτωπα, τον Λίβανο, την Υεμένη να κινδυνεύουν να μοιάζουν με τη Γάζα μετά από σχεδόν ένα χρόνο βομβαρδισμού από τον ισραηλινό στρατό;”, διερωτήθηκε.
Αν και τα ισραηλινά πλήγματα έχουν σκοτώσει περισσότερους από 180 ανθρώπους, ο Αντρέας Κρίεγκ, στρατιωτικός αναλυτής στο King’s College του Λονδίνου, λέει ότι ο όρος δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί, καθώς “δεν έχουν υπάρξει μπότες στο έδαφος”.
Πώς θα μπορούσε να μοιάζει ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας;
Οι ειδικοί προηγουμένως συμφωνούσαν γενικά ότι οποιοσδήποτε μελλοντικός πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ θα έμοιαζε με τον πόλεμο που διεξήγαγαν το 2006 – αλλά πολύ, πολύ χειρότερα.
Για χρόνια, η ιδέα του Ισραήλ για έναν μελλοντικό πόλεμο με τον Λίβανο έγινε γνωστή ως το “δόγμα Νταχίγια”, με τους αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι ο στρατός θα τιμωρούσε τμήματα του ίδιου του Λιβάνου για να ισοπεδώσει τα προπύργια της Χεζμπολάχ.
Η Χεζμπολάχ, εν τω μεταξύ, πέρασε χρόνια επεκτείνοντας και βελτιώνοντας το οπλοστάσιό της και πιστεύεται ότι διαθέτει περίπου 150.000 ρουκέτες και πυραύλους που μπορούν να πλήξουν όλα τα μέρη του Ισραήλ.
Η στρατιωτική ανάπτυξη και οι απειλές δημιούργησαν μια κατάσταση αμοιβαίας αποτροπής που κράτησε τα σύνορα σε μεγάλο βαθμό ήσυχα από το 2006 μέχρι τον Οκτώβριο του περασμένου έτους. Για το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους, η περιοχή ήταν προετοιμασμένη για το χειρότερο, αλλά και οι δύο πλευρές επέδειξαν αυτοσυγκράτηση και η συζήτηση για “ολοκληρωτικό πόλεμο” ήταν υποθετική.
Οι πρόσφατες εντάσεις, ωστόσο, απειλούν να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση.
“Ανεβήκαμε ένα σκαλοπάτι, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη στον όροφο του ρετιρέ”, δήλωσε ο Ούζι Ράμπι, διευθυντής του Κέντρου Μεσανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών Moshe Dayan στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. “Στο τέλος, δεν βλέπω ότι θα υπάρξει εναλλακτική λύση σε μια χερσαία επιχείρηση”.
Θα μπορούσαν οι χερσαίες μπότες να κάνουν τον πόλεμο πόλεμο;
Οποιαδήποτε ισραηλινή απόφαση να στείλει άρματα μάχης και στρατεύματα στο νότιο Λίβανο θα οδηγούσε πολλούς να χαρακτηρίσουν τη σύγκρουση ως πόλεμο. Ωστόσο, αυτά τα δύο δεν πάνε απαραίτητα πάντα μαζί.
Αν και το Ισραήλ κήρυξε επίσημα τον πόλεμο στη Γάζα σχεδόν τρεις εβδομάδες πριν στείλει χερσαία στρατεύματα, οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις επιχειρούν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη εδώ και δεκαετίες χωρίς κανείς να υπονοεί ότι η εισβολή συνιστά πόλεμο.
Με παρόμοιο τρόπο, η Ρωσία έστειλε τις δυνάμεις της για να προσαρτήσει παράνομα την Ουκρανία το 2014- ωστόσο, μόνο όταν η Μόσχα κήρυξε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στη χώρα στις αρχές του 2022 η σύγκρουση αναφέρθηκε διεθνώς ως πόλεμος.
Μια περιορισμένη ισραηλινή χερσαία εισβολή θα μπορούσε ακόμη να αφήσει περιθώριο και στις δύο πλευρές να υποχωρήσουν.
Ο Λίβανος πιθανότατα θα θεωρούσε μια χερσαία εισβολή ως κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας του και πράξη πολέμου. Ωστόσο, η Βηρυτός έχει ήδη κατηγορήσει το Ισραήλ για παραβίαση του εναέριου χώρου της και για κατοχή αμφισβητούμενων εδαφών κατά μήκος των συνόρων.
Στα χαρτιά, οι δύο χώρες βρίσκονται επισήμως σε κατάσταση πολέμου από το 1948.