Δημοσιεύθηκε •ανανεώθηκε πριν
Οι περιβαλλοντολόγοι επιθυμούσαν την εφαρμογή ισχυρότερων εγγυήσεων για την προστασία της αλλά η πλειοψηφία εκτίμησε ότι η πρότασή τους είναι πολύ δαπανηρή
Απορρίφθηκε την Κυριακή από τους πολίτες της Ελβετίας, κατόπιν της διεξαγωγής σχετικού δημοψηφίσματος, μια πρωτοβουλία για τη βιοποικιλότητα που ξεκίνησε από ομάδες προστασίας της φύσης και του περιβάλλοντος.
Πάνω από το 60% των ψηφοφόρων δεν συντάχθηκε με την συγκεκριμένη πρόταση, η οποία αποσκοπούσε στην αύξηση των χώρων πρασίνου που δεν θίγονται από την ανθρώπινη ανάπτυξη.
Η Ελβετία φημίζεται για τις παρθένες λίμνες και τις μαγευτικές κορυφές των Άλπεων, αλλά απειλούνται σοβαρά η χλωρίδα και η πανίδα της.
Η πρωτοβουλία ζητούσε δημόσια χρηματοδότηση για να ενθαρρυνθούν οι αγρότες να μην αξιοποιήσουν εδάφη και υδάτινους δρόμους ώστε να βοηθήσουν στην ανάπτυξη άγριων τοπίων.
Θα απαγόρευε επίσης την κατασκευή νέων σιδηροδρομικών γραμμών μέσω προστατευόμενων ξηρών λιβαδιών, δυσκολεύποντας τέτοιες ενέργειες ακόμη και αν το εν λόγω λιβάδι αναπτυχθεί αλλού.
Τι έλεγαν οι υποστηρικτές του «ναι»
Οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας που τέθηκε σε δημοψήφισμα είχαν επισημάνει απειλές για τις ελβετικές μέλισσες, τους βατράχους, τα πτηνά και άλλα άγρια ζώα, καθώς και τη συρρίκνωση των φυσικών πόρων.
“Στην Ελβετία, η βιοποικιλότητα υποφέρει. Το ένα τρίτο όλων των φυτικών και ζωικών ειδών μας απειλούνται ή έχουν ήδη εξαφανιστεί”, ανέφεραν.
Μάλιστα επισήμαναν ότι σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, που αριθμεί 38 κυρίως πλούσιες χώρες ως μέλη), η Ελβετία κατατάσσεται μεταξύ των τεσσάρων πρώτων χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά απειλούμενων ειδών και στις οκτώ κατηγορίες της άγριας ζωής.
Γιατί ψηφίστηκε τελικά το «όχι»
Ωστόσο στο σχέδιο αυτό αντιτάχθηκε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και όπως φάνηκε στην κάλπη και η πλειοψηφία των πολιτών, με το επιχείρημα ότι ήταν πολύ ακριβό καθώς ήδη δαπανώνται 630 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για την προστασία της βιοποικιλότητας.
Τοσο το κοινοβούλιο όσο και η εκτελεστική εξουσία, όπως και πολλοί ψηφοφόροι της υπαίθρου και το κυριότερο δεξιό κόμμα της χώρας, φοβήθηκαν επίσης ότι αν πέρναγε η πρόταση θα ετίθετο σε κίνδυνο η οικονομική ανάπτυξη.
Πιθανή υπερψήφιση θα κόστιζε τουλάχιστον άλλα 420 εκατομμύρια ευρώ για τις εθνικές και τοπικές κυβερνήσεις, είχε εκτιμήσει το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.
“Η ψήφιση της πρωτοβουλίας για τη βιοποικιλότητα θα περιόριζε σημαντικά την (βιώσιμη) παραγωγή ενέργειας και τροφίμων, θα περιόριζε τη χρήση των δασών και των αγροτικών περιοχών για τουρισμό και θα έκανε πιο ακριβές τις κατασκευές”, υποστήριξε η εκστρατεία υπέρ του “όχι” στην ιστοσελίδα της. “ΝΑΙ στη βιοποικιλότητα, αλλά ΟΧΙ στην πρωτοβουλία για την ακραία βιοποικιλότητα”, ανέφερε.
Η διαδικασία της ψηφοφορίας διεξήχθη κυρίως με επιστολική ψήφο αλλά πραγματοποιήθηκε το πρωί και δια ζώσης ψηφοφορία. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν (gfs.bern) ότι η υποστήριξη είχε πέσει στο 46% στις αρχές Σεπτεμβρίου από το 51% της έρευνας σε προηγούμενη δημοσκόπηση στα μέσα Αυγούστου.
«Οχι» και στην αύξηση των εισφορών
Στο πλαίσιο της διαδικασίας των δημοψηφισμάτων της Κυριακής απορρίφθηκε και μια πρόταση για συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις, την οποία προωθούσε η κυβέρνηση.
Το προτεινόμενο σχέδιο θα απαιτούσε από τους εργοδότες και τους εργαζομένους να αυξήσουν τις εισφορές τους στα επαγγελματικά ταμεία, κάτι ωστόσο που βρήκε αντίθετα τα συνδικάτα.
Η παράδοση των δημοψηφισμάτων
Τα δημοψηφίσματα είναι μια συνήθης διαδικασία στην Ελβετία. Γίνονται για διάφορα θέματα τέσσερις φορές το χρόνο, πολύ πιο συχνά από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Στόχος είναι να δίνεται στους ψηφοφόρους άμεσος λόγος στη χάραξη πολιτικής στη χώρα των περίπου εννέα εκατομμυρίων κατοίκων. Τίθενται ερωτήματα σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο.
Στην ψηφοφορία της Κυριακής πέρα από την βιοποικιλότητα το μόνο άλλο εθνικό θέμα που τέθηκε σε ψηφοφορία ήταν το προαναφερθέν σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.