Γαλλία: Τα εμπόδια της νέας κυβέρνησης

Η κυβέρνηση Μπαρνιέ θα πρέπει να επιβληθεί απέναντι σε μία Γαλλική Εθνοσυνέλευση που προήλθε από τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε αιφνιδιαστικά ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και είναι κατακερματισμένη σε τρία μπλοκ: την αριστερά, την μακρονική κεντροδεξιά και την άκρα δεξιά

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Μια νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση που κυριαρχείται από κεντρώους και συντηρητικούς ανακοινώθηκε στη Γαλλία. 

Η ανακοίνωση ήρθε δύο μήνες μετά τις εκλογές που προκάλεσαν ένα πολυδιασμασμένο κοινοβούλιο και βάθυναν τις πολιτικές διαιρέσεις στη χώρα. 

Ο αριστερός συνασπισμός εξασφάλισε τις περισσότερες έδρες στις βουλευτικές εκλογές Ιουνίου-Ιουλίου, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία. 

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν όρισε τον συντηρητικό Μισέλ Μπαρνιέ ως πρωθυπουργό παρά την κακή επίδοση του κόμματός του στις εκλογές. Ο Μπαρνιέ σχημάτισε τη νέα κυβέρνηση, ο Μακρόν ενέκρινε και έγινε η ανακοίνωση. 

Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση δέχεται ήδη σφοδρή κριτική. Ο γενικός γραμματέας του Μεγάρου των Ηλυσίων Αλεξί Κολέρ δεν είχε προλάβει να ανακοινώσει το νέο κυβερνητικό σχήμα, όταν ήρθαν οι πρώτες αντιδράσεις από την άκρα δεξιά και την αριστερά.

Η κυβέρνηση «επισφραγίζει την επιστροφή του μακρονισμού και δεν έχει κανένα μέλλον», δήλωσε ο Ζορντάν Μπαρντελά, πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, που παίζει τον ρόλο του ρυθμιστή στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, ενώ ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν-Λυκ Μελανσόν προέτρεψε: «Ας ξεφορτωθούμε το συντομότερο δυνατόν την κυβέρνηση».

Η νέα κυβέρνηση, προϊόν οδυνηρών διαβουλεύσεων που διήρκεσαν δεκαπέντε ημέρες, είναι στραμμένη προς την δεξιά, την πολιτική οικογένεια του Μισέλ Μπαρνιέ. Το μόνο πρόσωπο που προέρχεται από την αριστερά είναι ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Ντιντιέ Μιγκό, πρώην σοσιαλιστής που έχει αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική. 

 Η κυβέρνηση Μπαρνιέ θα πρέπει να επιβληθεί απέναντι σε μία Γαλλική Εθνοσυνέλευση που προήλθε από τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε αιφνιδιαστικά ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και είναι κατακερματισμένη σε τρία μπλοκ: την αριστερά, που ήρθε πρώτη στις εκλογές και απουσιάζει από την κυβέρνηση, την μακρονική κεντροδεξιά και την άκρα δεξιά.