Φαντασμαγορική τελετή στο Καλλιμάρμαρο για τον εορτασμό των 20 ετών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας με παρόντες τους πρωταθλητές Ευρώπης του 2004 και τους φετινούς και παλιούς Ολυμπιονίκες – Ξεσήκωσαν το κοινό Αννα Βίσση και Έλενα Παπαρίζου με τα τραγούδια τους
Είκοσι χρόνια μετά το καλοκαίρι του 2004, το επονομαζόμενο και ως «καλοκαίρι της Ελλάδας», τότε που η Αθήνα φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και η Εθνική Ποδοσφαίρου κατέκτησε το Euro στα γήπεδα της Πορτογαλίας, το Παναθηναϊκό Στάδιο άνοιξε τις πύλες του για να υποδεχθεί τους αθλητές εκείνων των διοργανώσεων αλλά και τους εθελοντές, καθώς και τα μέλη της ολυμπιακής και παραολυμπιακής ομάδας που εκπροσώπησαν την Ελλάδα φέτος στο Παρίσι.
Συγκίνηση, αναμνήσεις, υπερηφάνεια και λάμψη από τους κορυφαίους Έλληνες αθλητές χαρακτήρισαν την εκδήλωση που διοργάνωσε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και έφερε τον τίτλο «Αθήνα 20 χρόνια μετά». Πλήθος κόσμου κατέκλυσε το Καλλιμάρμαρο παρά τη βροχή που είχε προηγηθεί, για να πει ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Ολυμπιονίκες, Παραολυμπιονίκες και Πρωταθλητές Ευρώπης του Euro 2004.
Τα βραβεία στους Ολυμπιονίκες και τους Παραολυμπιονίκες του 2004 παρέδωσαν ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΕ Εμμανουήλ Κολυμπάδης, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ξιφασκίας Μανώλης Κατσιαδάκης και η Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού στην Αττική Βασιλική Μιλλούση. Στους Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες του 2024, με την Ελλάδα να κατακτά συνολικά 21 μετάλλια στο Παρίσι, τις βραβεύσεις έκαναν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής Γιώργος Καπελάκης.
Ενδιαμέσως ήταν η σειρά των Πρωταθλητών Ευρώπης στο Εuro 2004 να γνωρίσουν την αποθέωση από τον κόσμο στο Παναθηναϊκό Στάδιο, τον ομοσπονδιακό προπονητή Οτο Ρεχάγκελ να χαιρετά έναν προς έναν τους πρώην παίκτες του και τον Γιώργο Καραγκούνη μαζί με τον King Οτο να παίρνουν το βραβείο από τα χέρια του Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρου Κούβελου και του Αρχηγού της Ολυμπιακής Αποστολής στο Παρίσι Πέτρου Συναδινού.
Πολλοί από τους ποδοσφαιριστές που αναδείχθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης το 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας συνοδεύονταν στην εκδήλωση από τα παιδιά τους, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι Legends του 2004 στο πλαίσιο της γιορτής αναμείχθηκαν με τους Olympians του 2004 αλλά και του 2024, οπως η κολυμβήτρια Άννα Ντουντουνακη και ο πρωταθλητής της επιτραπέζιας αντισφαίρισης Παναγιώτης Γκιώνης που συμπλήρωσε στο Παρίσι έξι συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, με την πρώτη να συμβαίνει στην Αθήνα. «Εσύ είσαι ο legend με έξι συμμετοχές σε Ολυμπιακούς» του είπε ενώπιον της κάμερας του euronews ο εκ των αρχηγών της Εθνικής Ποδοσφαίρου Γιώργος Καραγκούνης, με τον Γκιώνη να επισημαίνει ότι επιτυχία σαν το Euro δεν πρόκειται να επαναληφθεί και αμφότερους να προτρέπουν τα νέα παιδιά να ασχολούνται με τον αθλητισμό, όποιο και αν είναι το σπορ που θα επιλέξουν. «Δεν θα γίνουν όλοι πρωταθλητές, αλλά έχει σημασία έχει η προσπάθεια και να εμπνεύσουμε τα νέα παιδιά βάλουν τα νέα παιδιά τον αθλητισμό στη ζωή μας», επισήμανε ο «Κάρα», κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο Κώστας Κατσουράνης.
«Είμαστε ευλογημένοι, έχουμε πολλές αναμνήσεις από αυτό το γήπεδο στο οποίο σήμερα ήρθαμε, όπως και ο Ότο που ταξίδεψε από την Γερμανία, σαν παλιοί που είμαστε πλέον, όχι για να τιμηθούμε εμείς αλλά για να τιμήσουμε και εμείς με την σειρά μας τα νέα παιδιά, γιατί αυτά είναι το παρών του ελληνικού αθλητισμού και το μέλλον του», ανέφερε ο Αγγελος Χαριστέας, που είχε πετύχει το μοναδικό γκολ στον τελικό του Euro 2004. «Εχουμε αποδείξει ότι παρόλες τις δυσκολίες οι Ελληνες αθλητές πάντα καταφέρνουμε να ξετρυπώνουμε και να κερδίζουμε μετάλλια για την Ελλάδα».
«Εζησα 16 χρόνια σαν αθλητής σε Ολυμπιακούς Αγώνες, τέσσερις διοργανώσεις. Ηταν κάτι πολύ όμορφο, πολύ μεγάλο και είναι σαν να ήταν χθες. Μου λείπου εκείνες οι στιγμές, η παρέα, η ομάδα, ο προπονητής. Έζησα και φέτος τους Αγωνες στο Παρίσι αλλά είναι άλλο να τους ζεις ως αθλητής και άλλο ως προπονητής, καμία σχέση», σχολίασε στο euronews o Πύρρος Δήμας που το 2004 κρέμασε στην διοργάνωση της Αθήνας τα παπούτσια του ως αθλητής κατακτώντας ένα τέταρτο μετάλλιο, χάλκινο αυτή τη φορά, μετά από τρία χρυσά στην άρση βαρών (το 1992 στη Βαρκελώνη, το 1996 στην Ατλάντα και το 2000 στο Σίδνεϊ).
Ιδιαιτερη ήταν η συναντηση του Δημοσθένη Ταμπάκου με τον Λευτέρη Πετρούνια, καθώς και οι δύο εχουν γράψει το όνομά τους με χρυσά γράμματα στην ιστορία της ενόργανης γυμναστικής και των Ολυμπιακων Αγώνων και μάλιστα στο ίδιο αγώνισμα. «Αρχοντας των κρίκων ήταν η Δήμος, ήμουν παιδάκι και τον έβλεπα το 2004 στην Αθηνα στα δυο μέτρα απόσταση, εγώ μεγάλωσα βλέποντας Δήμο, βλέποντας τον Άρχοντα των κρίκων, τώρα είμαι εγώ σε αυτή τη θέση και ελπίζω να έχουμε υγεία και να διεκδικήσουμε ένα τέταρτο μετάλλιο στο Λος Αντζελες» είπε ο Πετρούνιας, με τον Ταμπάκο να τονίζει: «Ειναι ιδιαιτερα συγκινητικό που 20 χρονια πριν ο Λευτέρης ήταν στο Στάδιο και εγώ κέρδιζα το χρυσό μετάλλιο, 20 χρόνια μετά έχει καταφέρει να πάρει ένα τρίτο ολυμπιακό μετάλλιο» (καθώς υπενθυμίζεται ότι ο Ταμπάκος έμεινε στα δύο, έχοντας κερδίσει πέρα από το χρυσό της Αθήνας και ένα αργυρό στο Σίδνεϊ).
Ο Απόστολος Χρηστου στο Παρίσι το φετινό καλοκαίρι μέσα σε τρεις μέρες ταξίδεψε από την κόλαση στον παράδεισο. Οριακά δεν κατέκτησε το μετάλλιο στα 100 μέτρα ύπτιο, που είναι το αγώνισμά του. Απογοητευμένος δήλωνε μετά ότι δύσκολα θα ξαναέπεφτε την επομένη στην πισίνα για να αγωνιστεί στα 200 μέτρα. Τελικά αγωνίστηκε, πέρασε τελικό και σε αυτόν κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο που κατακτά ποτέ Ελληνας κολυμβητής σε πισίνα. «Κάτι τέτοιες στιγμές όπως αυτή η γιορτή με βοηθάνε να συνειδητοποιήσω τι πραγματικά έχει συμβεί, γιατί μπορεί να έχουν περάσει σχεδόν δυο μήνες, αλλά εξακολουθεί να είναι δύσκολο. Ειμαι ευγνώμων προς όλον τον κοσμο που ήρθε να μας συγχαρεί και να μας χειροκροτήσει. Χαιρομαι που είμαι ένα κομμάτι μιας παρακαταθήκης του αθλητισμού, που εμπνέω τους νέους και κάνω περήφανη όλη την Ελλάδα», ανέφερε ο Χρήστου στο euronews.
«Εχουμε αρχίσει τώρα να το συνειδητοποιούμε. Η υποδοχή από τον κόσμο ήταν απίστευτη, ήμασταν με τους ολυμπιονίκες που είχαμε σαν είδωλα όταν ήμασταν μικρότεροι», ανέφερε ο χάλκινος ολυμπιονίκης φέτος στην κωπηλασία Αντώνης Παπακωνσταντίνου. «Είναι εξωπραγματικο, προσπαθώ να το πιστέψω όλο αυτό που ζω ώρες ώρες, άλλες όμως δεν το πιστευω. Ακομα αισθάνομαι ότι ζω ένα όνειρο και ελπίζω να μην τελειώσει», ανέφερε με ειλικρίνεια η Μηλένα Κοντού, η μικρότερη σε ηλικία ολυμπιονίκης της ελληνικής ομάδας στο Παρίσι αφού κατέκτησε το χάλκινο στα 18 της χρόνια, δηλαδή ήταν αγέννητη στην διοργάνωση της Αθήνας.
Η συναθλήτριά της Ζωή Φίτσιου, ιδιαίτερα εκδηλωτική και με το μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς, ανέφερε στο euronews: «Υπάρχουν κάποια παιδάκια που έβλεπαν το 2004 τους Ολυμπιακούς Αγώνες και έλεγαν στη μαμα τους “θελω να παω και εγω εκει”. Είμαι ένα από αυτά τα παιδάκια και ειμαι πάρα πολύ χαρούμενη. Εχω ανατριχιάσει». Στο ίδιο μήκος κυματος και ο Πέτρος Γκαϊδατζής, που επίσης επέστρεψε φέτος από το Παρίσι με το χάλκινο μετάλλιο στο στήθος, ο οποίος ανέφερε: «Νιώσαμε το ίδιο ρίγος που νιώσαμε και κατα την απονομή στο Παρίσι. Συγκινηθήκαμε, μια τέτοια τελετή αρμοζει σε ολυμπιονίκες».
«Ηταν μια πάρα πολύ όμορφη βαριά, τα vibes ήταν εξαιρετικά, μεγάλη η συγκίνηση να βλέπεις μαζεμένους όλους μαζί τα είδαλά σου του 2004 και όλα τα παιδιά που ήμασταν μαζί στο Παρίσι φέτος το 2024. Πολύ όμορφο να συναντιώμασε πάλι όλοι μαζί σε μια μεγάλη γιορτή. Ηταν εδώ και οι συγγενείς μας, από τα πολύ όμορφα του αθλητισμού που εύχομαι να γίνονται ακόμα πιο συχνά», είπε η Δώρα Γκουντούρα, πέμπτη ολυμπιονίκης στην ξιφασκία, η οποία ευχαρίστησε και τους εθελοντές που εργάστηκαν για αυτήν την τελετή.
Εθελόντρια ετών 96
Άλλωστε, οι εθελοντές είχαν την δική τους τιμητική, αφού σε αυτούς οφείλεται μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας και του «Αθηνα 2004». Μάλιστα, στην βραδιά στο Καλλιμάρμαρο βρέθηκε και μια εθελόντρια ηλικίας 96 ετών, η Ελισάβετ Χατζηθεοδώρου, η οποία 20 χρόνια πριν είχε προσφέρει τότε τις υπηρεσίες της στο Ολυμπιακό Χωριό.
Φέτος στο Παρίσι η Ελλάδα κατέκτησε συνολικά οκτώ μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγωνες και 13 στους Παραολυμπιακους. Στους τελευταίους, αρχηγος αποστολής ήταν ο Αλεξ Ταξιλδάρης, αργυρός παραολυμπιονικης του 2004 στην Αθηνα, στην κολύμβηση. Μιλώντας στο euronews ανέφερε: «Ενιωσα νοσταλγία για αυτές τις πολύ όμορφες στιγμές που ζήσαμε 20 χρόνια πριν και που ήταν τόσο έντονες λες και ήταν χθες, αλλά και συγκίνηση γιατί παρήλασα με τους παραολυμπιονίκες του 2004 και έτσι είχα την ευκαιρία για πρώτη φορά φέτος να δω τα παιδιά μου, την ομάδα του 2024, να μπαίνει στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Προσπάθησα στο Παρίσι να είμαι κάτι σαν… πατέρας τους, όσο μπορεί ένας πατέρας να είναι δίκαιος, αυστηρός και συγκαταβατικός ταυτόχρονα». Παράλληλα, ο Αλεξ Ταξιλδάρης επισήμανε ότι οι Παραολυμπιακοί της Αθηνας βοήθησαν για να αλλάξει σε μεγάλο ποσοστό η αντίληψη του κόσμου απέναντι στα άτομα με αναπηρία, υποστήριξε ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα αλλά επισήμανε ότι υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον Ολυμπιακό Υμνο να ερμηνεύεται από την σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη και με ένα flash back στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και ακολούθησε η παρέλαση των εθελοντών και των συντελεστών της διοργάνωσης του 2004, ενώ έγινε και βράβευση της Οργανωτικής Επιτροπής με τον Εντεταλμένο Σύμβουλό της Μάρτον Σίμιτσεκ να παραλαμβάνει το βραβείο από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση.
Η Ελενα Παπαρίζου τραγούδησε το My Number One, με το οποίο κατέκτησε την Eurovision το 2005, ερμηνεία που αφιέρωσε σε όλους τους κορυφαίους αθλητές που παραβρέθηκαν στο Καλλιμάρμαρο. Η έκπληξη της βραδιάς ήταν όμως η Αννα Βίσση, την οποία συνόδευσε από την κερκίδα μέχρι την σκηνή ο πρόεδρος της ΟΕ Σπύρος Καπράλος και ερμήνευσε τρία τραγούδια της προσκαλώντας τους αθλητές να τραγουδήσουν μαζί της επάνω στη σκηνή.
Η εκδήλωση, την οποία παρουσίασαν η Μπέττυ Μαγγίρα και ο Χρήστος Φερεντίνος, ολοκληρώθηκε με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ καθώς και με το εντυπωσιακό Cosmos Laser & Light show, σε μια βραδιά που επιχείρησε να παντρέψει το χθες με το σήμερα, το παρελθόν με το παρόν, το 2004 με το 2024. Και σε μεγάλο βαθμό τα κατάφερε.
Δείτε το εκτενές βίντεο του euronews από την γιορτή πατώντας play στον player στην κορυφή της σελίδας (κάμερα: Γιάννης Σαρηγιάννης, μοντάζ: Γιάννης Δόλας).