Στα….κάγκελα οι Γερμανοί αναμένοντας την απόφαση της ΕΕ για το ντονέρ

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά[1]

Η Τουρκία επιθυμεί να γίνει ΠΟΠ το κεμπάπ döner, ώστε να έχει το ίδιο προστατευόμενο καθεστώς στην ΕΕ με το χαμόν Serrano από την Ισπανία και τη ναπολιτάνικη πίτσα.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Η βιομηχανία του ντονέρ κεμπάμπ στη Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη πρόκληση ως τώρα, καθώς η Τουρκία περιμένει να μάθει εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα το καταχωρήσει στα προϊόντα ΠΟΠ. Κάτι που αν συμβεί θα θέσει πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για να χαρακτηρίζεται ένα προϊόν ως ντονέρ, προϋποθέσεις που θα επιβάλλει η ίδια η Τουρκία. Η αίτηση για την προστασία του ντονέρ έχει κατατεθεί από τον Απρίλιο με τη Γερμανία να απαντά με πολλαπλές ενστάσεις για να μην προχωρήσει η υπόθεση. Οι Γερμανοί λένε πως σε αυτό το ενδεχόμενο θα υπάρξει πολύ γραφειοκρατία και η τιμή του ντονέρ θα εκτοξευτεί.

«Ο κόσμος λέει ότι το Βερολίνο είναι η πρωτεύουσα του ντονέρ κεμπάμπ εκτός Τουρκίας. Είναι πιάτο που έφεραν οι άνθρωποι που μετακόμισαν στο Βερολίνο πριν 50-60 χρόνια, το δημιούργησαν και το έκαναν τόσο διάσημο που έγινε ένα από τα αγαπημένα πιάτα του κόσμου εδώ στη Γερμανία» λέει ο Ντένις Μπουχόλτς, ιδιοκτήτης κεμπαπτζίδικου.

Η Ένωση Παραγωγών τουρκικού ντονέρ στη Γερμανία εκτιμά πως η συγκεκριμένη βιομηχανία κάνει ετησίως πωλήσεις 2,3 δις ευρώ στη Γερμανία και 3,5 δις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτός ο τζίρος αναμένεται να υποστεί μεγάλο πλήγμα, σύμφωνα με τους διαφωνούντες, εάν η Τουρκία αποκτήσει το δικαίωμα να αποφασίζει αυτή τι θα αποκαλείται ντονέρ και τί όχι. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

Η Τουρκία αγωνίζεται για ένα προστατευόμενο καθεστώς για την “παραδοσιακή σπεσιαλιτέ” της

Σύμφωνα με την πρόταση της Τουρκίας, το βόειο κρέας θα πρέπει να προέρχεται από βοοειδή ηλικίας τουλάχιστον 16 μηνών. Θα πρέπει να μαρινάρεται με συγκεκριμένες ποσότητες ζωικού λίπους, γιαούρτι ή γάλα, κρεμμύδι, αλάτι και θυμάρι, καθώς και μαύρες, κόκκινες και λευκές πιπεριές. Το τελικό προϊόν θα κόβεται από την κάθετη σούβλα σε κομμάτια πάχους 3 έως 5 χιλιοστών (0,1 έως 0,2 ίντσες). Το κοτόπουλο ρυθμίζεται με παρόμοιο τρόπο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αποφασίσει έως τις 24 Σεπτεμβρίου εάν 11 ενστάσεις κατά της αίτησης, μεταξύ των οποίων και από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας της Γερμανίας, είναι βάσιμες. Εάν ναι, η Γερμανία και η Τουρκία θα έχουν στη διάθεσή τους έως και έξι μήνες για να καταλήξουν σε συμβιβασμό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τον τελικό λόγο.

“Λάβαμε γνώση της αίτησης της Τουρκίας με κάποια έκπληξη”, ανέφερε το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας της Γερμανίας σε δήλωσή του προς το Associated Press.

“Το κεμπάπ είναι μέρος της Γερμανίας και η ποικιλομορφία των μεθόδων παρασκευής του αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία της χώρας μας – αυτό πρέπει να διατηρηθεί. Προς το συμφέρον των πολλών οπαδών του στη Γερμανία, δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι το döner kebab μπορεί να παραμείνει όπως παρασκευάζεται και τρώγεται εδώ”, ανέφερε το υπουργείο.

Φαίνεται ότι τα λαχανικά, η γαλοπούλα και ορισμένα κεμπάπ από μοσχάρι -όλα αυτά είναι δημοφιλή στη Γερμανία- δεν θα επιτρέπονται πλέον βάσει της αίτησης της Τουρκίας, επειδή δεν τα αναφέρει συγκεκριμένα, προκαλώντας σύγχυση στη γερμανική βιομηχανία τροφίμων.

“Το κεμπάπ ανήκει στη Γερμανία. Ο καθένας θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει μόνος του πώς παρασκευάζεται και τρώγεται εδώ. Δεν χρειάζονται κατευθυντήριες γραμμές από την Άγκυρα”, έγραψε ο[2] Τζεμ Οζντεμίρ, ο ομοσπονδιακός υπουργός τροφίμων και γεωργίας της Γερμανίας, ο οποίος έχει επίσης τουρκικές ρίζες, στην κοινωνική πλατφόρμα X[3].

Το ντονέρ κεμπάπ επηρεάζει και την πολιτική σφαίρα

Η οργή για το κόστος του κεμπάπ που έχει αυξηθεί σε διψήφιο αριθμό οδήγησε το Die Linke, το κόμμα της Αριστεράς, να ζητήσει από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ένα “διάλειμμα τιμών” που θα επιδοτούσε το φαγητό του δρόμου και θα καθόριζε μια μέγιστη τιμή για τους πελάτες.

Ο Σολτς αρνήθηκε, αλλά βγήκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εξηγήσει ότι η αύξηση του κόστους των τροφίμων προέρχεται εν μέρει από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους – το οποίο τροφοδοτείται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Και ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ επιδόθηκε σε “διπλωματία του döner” όταν έφερε στην Τουρκία τον Απρίλιο έναν ιδιοκτήτη κεμπαπτζίδικου τρίτης γενιάς, καθώς και μια πλήρη σούβλα με κρέας. Το ταξίδι ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη εκεί από Γερμανό πρόεδρο εδώ και μια δεκαετία.

Η φήμη του λαϊκιστή προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει κάνει ορισμένους Τούρκους πολίτες που είναι ιδιοκτήτες κεμπαπτζίδικων στη Γερμανία να φοβούνται να μιλήσουν κατά των προτεινόμενων κανονισμών, φοβούμενοι ότι θα αντιμετωπίσουν αντίποινα όταν επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Στην ένστασή της, η Γερμανική Ένωση Ξενοδοχείων και Εστιατορίων έγραψε ότι οι προτάσεις της Τουρκίας διαφέρουν από τις τυπικές γερμανικές προετοιμασίες για το döner και ότι οι κανονισμοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οικονομικά προβλήματα για τα καταστήματα κεμπάπ – καθώς και σε πιθανές νομικές προκλήσεις.

Η γερμανική οικονομία του döner kebab δεν θα πρέπει να υπόκειται σε τουρκικούς κανόνες, ανέφερε η ένωση σε ανακοίνωσή της.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

“Η ποικιλομορφία του κεμπάπ πρέπει να διατηρηθεί”, δήλωσε η ένωση.