Με ένα κίτρινο ερωτηματικό στον φράκτη σημαδεύονται οι ιδιοκτησίες στο χωριό Αβριίνκα όπου συγγενείς, γείτονες και φίλοι αναζητούν επί μέρες ανθρώπους και δεν τους βρίσκουν μετά την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων.
Στο χωριό ζούσαν 2.000 άνθρωποι πριν τον πόλεμο. Οι αρχές αναλαμβάνουν να κάνουν εκταφές σε πιθανά σημεία και με αυτόν τον τρόπο έχουν βρεθεί ήδη τρεις σοροί.
Για τους αστυνομικούς είναι μία εφιαλτική αποστολή.
«Έχω παρόμοια συναισθήματα με τους υπόλοιπους ανθρώπους εδώ. Τι θα μπορούσε να αισθάνεται κάποιος όταν οι νεκροί δεν είναι στρατιώτες αλλά άμαχοι. Σήμερα βρήκαμε έναν άνδρα τριάντα ετών κι άλλον έναν εβδομήντα ετών. Και οι δύο δολοφονήθηκαν», αναφέρει ο αστυνομικός, Αρτέμ Γιελισέγιεφ.
Στην πόλη Μπούτσα σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές κείτονταν στους δρόμους περισσότερα από 400 πτώματα. Ο Βολοντιμίρ Στεφιένκοφ εντόπισε την σορό του αδελφού του σε ομαδικό τάφο κοντά στην εκκλησία του χωριού. Ο Ντίμα, χαϊδευτικό του Ντμίτρι ήταν 32 ετών.
Η μητέρα του είναι απαρηγόρητη και ξεσπά αντικρίζοντας το φρικτό θέαμα.
«Τον σκότωσαν για το τίποτα. Δεν είπε ποτέ κάτι άσχημο σε κανέναν. Δεν έκανε κάτι κακό. Ούτε καν ύψωνε τον τόνο της φωνής του», λέει η Ναταλία Στεφιένκοφ.
Ολοένα και περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις, αξιωματούχοι διεθνών οργανισμών προσφέρουν στην Ουκρανία βοήθεια για να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας για την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.
Το Κρεμλίνο επιμένει πάντως ότι είναι σκευωρία κατασκευασμένων υποθέσεων.