Έρχεται νέα εκτόξευση των ενεργειακών τιμών στην Ευρώπη; Αναλυτής απαντά στο euronews

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά[1]

Θα οδηγήσουν οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή σε νέο σοκ των τιμών στην Ευρώπη; Ο ενεργειακός αναλυτής Dr. Yousef Alshammari μοιράζεται τις προοπτικές του για τις τιμές του πετρελαίου με το Euronews Business.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε πτωτική τροχιά, παρά το γεγονός ότι την Πέμπτη (19 Σεπτεμβρίου) οι τιμές κέρδισαν κάποια στήριξη μετά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει το βασικό της επιτόκιο[2] κατά μισή μονάδα.

Επιπλέον, οι αναλυτές και οι οικονομολόγοι παρακολουθούν την αύξηση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή[3] που θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την προσφορά.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το αργό τύπου Brent σημείωνε άνοδο 1,2% στα 74 δολάρια (66 ευρώ) το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό WTI σημείωνε άνοδο 1,2% στα 71 δολάρια (63 ευρώ) περίπου το βαρέλι. Ωστόσο, και οι δύο δείκτες αναφοράς σημείωσαν πτώση περίπου 13% κατά το τρίτο τρίμηνο.

Ο ενεργειακός αναλυτής, δρ Yousef Alshammari, δήλωσε ότι υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν τις αγορές πετρελαίου, αλλά δήλωσε ότι η Ευρώπη είναι απίθανο να δει το σοκ των τιμών που παρατηρήθηκε το 2022 μετά την έναρξη της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, καθώς υπάρχουν πλέον περισσότεροι προμηθευτές στην αγορά.

Ο Δρ Alshammari μοιράστηκε επίσης τις σκέψεις του σχετικά με το τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη για να γίνει πιο ανταγωνιστική, καθώς συνεχίζει να παλεύει με τις υψηλές τιμές της ενέργειας.

“Η ενεργειακή πρόκληση δεν είναι καινούργια για την Ευρώπη, αλλά αυτό που βλέπουμε είναι οι υπερβολικά φιλόδοξοι στόχοι για το κλίμα. Πιστεύω ότι αυτό έχει καθοδηγήσει το πού θα πάνε οι επενδύσεις στην Ευρώπη… Πιστεύω ότι η Ευρώπη πρέπει πρώτα να θέσει ρεαλιστικούς στόχους για την ενεργειακή μετάβαση.

“Πρέπει επίσης να επενδύσουμε στην ασφάλεια της ενέργειας – εδώ εννοώ το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια. Χωρίς φυσικό αέριο και πυρηνικά, πιστεύω ότι η ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη θα συνεχίσει να είναι ασταθής. Είτε πρόκειται για εξάρτηση από τη Ρωσία είτε για διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου”, δήλωσε στο Euronews Business.

Ο Δρ Alshammari δήλωσε επίσης ότι η τρίτη πρόκληση είναι η ενότητα μεταξύ των κρατών μελών.

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συνέντευξη παραπάνω.