Μέτρα και έργα ώστε οι αυξημένες τουριστικές αφίξεις να μη δημιουργήσουν προβλήματα σε υποδομές και προορισμούς- «Δεν υπάρχει υπερτουρισμός» λέει η τουριστική βιομηχανία
Για τον ελληνικό τουρισμό[1], το 2024 είναι μία ακόμα καλή χρονιά.
Αν και η τουριστική περίοδος είναι ακόμα σε εξέλιξη, με πολλά νησιά να περιμένουν επισκέπτες και τους φθινοπωρινούς μήνες, τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι το 2024 θα καταγραφούν νέα ρεκόρ, τόσο στις αφίξεις τουριστών, όσο και στα τουριστικά έσοδα.
Παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας τονίζουν ότι οι αυξημένες αφίξεις δεν σημαίνουν ότι η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα υπερτουρισμού, με εξαίρεση συγκεκριμένα νησιά.
Ωστόσο, κυβέρνηση και φορείς προχωρούν σε μέτρα, ώστε οι υποδομές της χώρας να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη κίνηση.
Το πρώτο μέτρο αφορά στο τέλος ανά επιβάτη για τις κρουαζιέρες. Η απόφαση δεν περιορίζεται σε Μύκονο και Σαντορίνη, όπου το τέλος θα φτάνει στα 20 ευρώ.
Θα επεκταθεί σε όλα τα λιμάνια που προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια και θα ανέρχεται σε 5 ευρώ ανά επιβάτη.
«Θα υπάρξει τέλος παντού όχι όμως το ποσό των 20€, θα υπάρχει ένα συμβολικό τέλος για καθε μία περιοχή, όπως γίνεται για τα ξενοδοχεία» είπε στο euronews o Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμένων, στο πλαίσιο του 7ου Συνεδρίου Υποδομών- Μεταφορών ITC2024.
«Το θέμα είναι να υποστηρίξουμε τις υποδομές που υπάρχουν. Για παράδειγμα, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης που παλαιότερα δεν είχε σχεδόν καθόλου κρουαζιερόπλοια. φέτος υποδέχθηκε 80- 90 κρουαζιερόπλοια.»
Μέρος των εσόδων από το τέλος κρουαζιέρας αναμένεται να δοθεί για να βελτιωθούν οι υποδομές στα ελληνικά λιμάνια.
Στο λιμάνι του Πειραιά, όπου φέτος πάνω από 800 κρουαζιερόπλοια θα φέρουν 1,6 εκατομμύρια επιβάτες, ξεκινούν εργασίες επέκτασης του νότιου προβλήμα, που θα δίνει τη δυνατότητα φιλοξενίας δύο ακόμα κρουαζιερόπλοιων.
Παράλληλα, γίνονται ενέργειες ώστε να αποφευχθεί «έμφραγμα» στην ευρύτερη περιοχή.
«Επενδύουμε κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να μη δημιουργείται πρόβλημα όχι μόνο στο δήμο του Πειραιά, αλλά και στην Δρεπετσώνα και στο Πέραμα» είπε στο euronews o Παναγιώτης Τσώνης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ΟΛΠ.
«Είμαστε σε άψογη συνεργασία με τους όμορους δήμους. Προσπαθούμε να μην δημιουργούμε προβλήματα στο κυκλοφοριακό. Έχουμε ήδη ξεκινήσει νέες μελέτες προκειμένου να μειωθεί ο κυκλοφοριακός φόρτος για τον Πειραιά.»
Ρεκόρ αφίξεων καταγράφει και διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών. Το πρώτο οκτάμηνο του 2024 οι επιβάτες ξεπέρασαν τα 21 εκατομμύρια με σχεδόν όλες τις αγορές του εξωτερικού να καταγράφουν άνοδο.
Το πρώτο τρίμηνο του 2025 ξεκινά η πρώτη φάση των έργων επέκτασης που έχουν στόχο το αεροδρόμιο των Αθηνών να μπορεί να εξυπηρετεί 50 εκατομμύρια επιβάτες μέχρι το 2050.
«Υπάρχει μια συνεχής παρακολούθηση της κίνησης» μας είπε η Ιωάννα Παπαδοπούλου, διευθύντρια επικοινωνίας και marketing του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.
«Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ποια είναι τα peak μέσα στην ημέρα, έτσι ώστε να γίνεται μια συνεχής διαχείριση των ροών και για αυτό γίνονται και παρεμβάσεις συνεχώς. Δεν είναι μόνο το μεγάλο έργο που θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2025. Για τις αυξημένες ροές χρειάζεται πάντα μια συνεχής παρακολούθηση, έχουμε την τεχνολογία, έχουμε έξυπνες λύσεις, η αυτοματοποίηση μας βοηθάει πολύ».
Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα καταγράψουν ρεκόρ το 2024 αγγίζοντας τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η τουριστική βιομηχανία συνεισφέρει το 13% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας.