Το κόστος της προσαρμογής στους νέους περιβαλλοντικούς κανόνες της ΕΕ θα μεταφερθεί στους επιβάτες- Τι είπε στο 7ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών ITC 2024 ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας
Πιο ακριβά θα γίνουν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια προς τα ελληνικά νησιά τα επόμενα χρόνια καθώς οι ακτοπλοϊκές εταιρείες πρέπει να συμμορφωθούν με τους νέους ευρωπαϊκούς περιβαλλοντικούς κανόνες.
Το σύστημα εμπορίας εκπομπών (ETS) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις θαλάσσιες μεταφορές προβλέπει χρήση καυσίμων που προκαλούν μικρότερες εκμπομπέρ ρύπων, είναι όμως πιο ακριβά.[1]
Όπως εξήγησε στο 7ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Διονύσης Θεοδωράτος, το κόστος της προσαρμογής σε πιο φιλικά καύσιμα θα επιβαρύνει τελικά τους επιβάτες.
«Πρέπει να προσαρμοστεί η ελληνική ακτοπλοϊα στους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς» μας είπε.
«Ήδη από 1/01/24 ξεκίνησε η εφαρμογή του ETS στις γραμμές της Κρήτης και τις γραμμές της Αδριατικής. Για τα υπόλοιπα νησιά έχει έρθει μια απαλλαγή μέχρι τέλος του 2029. Από το 2030 θα πρέπει να εφαρμοστεί το ETS και στα υπόλοιπα νησιά. Επίσης θα πρέπει να εφαρμοστεί το FuelEU maritime, σύμφωνα με το οποίο ή θα πρέπει να βρεις πετρέλαια τα οποία να έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα ή να πληρώνεις πέναλτι για το διοξείδιο που εκπέμπεις. Σύμφωνα με μια μελέτη του ΙΟΒΕ, αυτό θα επιφέρει μία επιπλέον επιβάρυνση της ελληνικής ακτοπλοΐας περίπου 320 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Αυτό θα επιφέρει μια αύξηση των εισιτηρίων πάνω από 15%. »[2]
Το κόστος του καυσίμου αυτή τη στιγμή είναι το πιο σημαντικό στοιχείο στη διαμόρφωση της τιμής των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Οι νέοι ευρωπαικοί κανόνες προβλέπουν ότι από τον Μάιο του 2025 όλα τα συμβατικά τα πλοία στην Ελλάδα θα πρέπει να χρησιμοποιούν καύσιμο χαμηλότερης περιεκτικότητας σε θείο,[3] γεγονός που θα αυξήσει ακόμα περισσότερο το κόστος καυσίμων για την ακτοπλοΐα. Η αύξηση αυτή υπολογίζεται σε περίπου 10%.
Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι το 2024 οι αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ήταν περιορισμένες και αφορούσαν κυρίως σε ενδονησιωτικές μετακινήσεις με ταχύπλοα, για όσους ήθελαν να κάνουν «άτυπες κρουαζιέρες».
Όπως διαβεβαίωσε στο euronews ο γενικός γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμένων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, θα γίνουν προσπάθειες να συγκρατηθούν οι τιμές των εισιτηρίων και τα επόμενα χρόνια.
«Προσπαθούμε κάθε μέρα, με συνεργασία και με τις εταιρείες της ακτοπλοϊας να συγκρατήσουμε τις τιμές όσο γίνεται περισσότερο» μας είπε. «Η ακτοπλοΐα είναι μια πολύ δύσκολη αγορά. Δεν είναι μόνο το εισιτήριο που πληρώνει ένας καταναλωτής όταν θα πάει το καλοκαίρι τις διακοπές του. Είναι μια βιομηχανία η οποία πρέπει να συντηρηθεί 365 μέρες το χρόνο.»
Για να περιοριστούν οι αυξήσεις που θα επωμιστούν οι επιβάτες, οι ελληνικές ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις ζητούν χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανανέωση του στόλου τους. Η μέση ηλικία των πλοίων που ταξιδεύουν στα ελληνικά νησιά είναι 30 χρόνια. Η προμήθεια νεότερων πλοίων θα συνέβαλε στην πιο εύκολη και οικονομική προσαρμογή στις απαιτήσεις της νέας περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
References
- ^ Το σύστημα εμπορίας εκπομπών (ETS) (ec.europa.eu)
- ^ από 1/01/24 ξεκίνησε η εφαρμογή του ETS (climate.ec.europa.eu)
- ^ χαμηλότερης περιεκτικότητας σε θείο, (eur-lex.europa.eu)