Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υποστηρίζει ψήφισμα που ζητά τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά[1]

Το ψήφισμα ψηφίστηκε την Τετάρτη με 124-12 ψήφους και 43 αποχές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υποστήριξε με συντριπτική πλειοψηφία την Τετάρτη ψήφισμα που συντάχθηκε από τους Παλαιστίνιους και απαιτεί από το Ισραήλ να τερματίσει την “παράνομη παρουσία” του στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη εντός ενός έτους.

Η ψηφοφορία στο σώμα των 193 μελών ήταν 124-14, με 43 αποχές. Μεταξύ αυτών που τάχθηκαν κατά ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ.

Ο Ριγιάντ Μανσούρ, ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, χαρακτήρισε την ψηφοφορία σημείο καμπής “στον αγώνα μας για ελευθερία και δικαιοσύνη”.

“Στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι η κατοχή του Ισραήλ πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό και ότι το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση πρέπει να υλοποιηθεί” πρόσθεσε.

Ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Danny Danon, κατήγγειλε την ψηφοφορία ως “μια ντροπιαστική απόφαση που υποστηρίζει τη διπλωματική τρομοκρατία της Παλαιστινιακής Αρχής”.

Αν και το ψήφισμα δεν είναι νομικά δεσμευτικό, η έκταση της υποστήριξής του έχει συμβολικό χαρακτήρα στο σώμα των 193 μελών, το οποίο δεν επιτρέπεται να ασκήσει βέτο σε αποφάσεις.

Τα κράτη μέλη καλούνται να επιβάλουν κυρώσεις

Το ψήφισμα απαιτεί την απόσυρση όλων των ισραηλινών δυνάμεων και την εκκένωση των εποίκων από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη “χωρίς καθυστέρηση”.

Καλεί επίσης τις χώρες να επιβάλουν κυρώσεις σε όσους είναι υπεύθυνοι για τη διατήρηση της παρουσίας του Ισραήλ στα εδάφη και να σταματήσουν τις εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ, εάν υπάρχουν υποψίες ότι χρησιμοποιούνται εκεί.

Επιπλέον, το ψήφισμα καλεί το Ισραήλ να καταβάλει αποζημιώσεις στους Παλαιστίνιους για τις ζημιές που προκάλεσε η κατοχή του, καλώντας τις χώρες να λάβουν μέτρα για την αποτροπή του εμπορίου ή των επενδύσεων που διατηρούν την παρουσία του Ισραήλ στα εδάφη.

Το ψήφισμα απορρέει από συμβουλευτική γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔΔ) -του ανώτατου δικαστηρίου του ΟΗΕ- η οποία έκρινε ότι η παρουσία του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη είναι παράνομη και πρέπει να τερματιστεί.

Η εξέταση του ψηφίσματος από τη Γενική Συνέλευση ξεκίνησε την Τρίτη με τον Μανσούρ να τονίζει ότι οποιαδήποτε χώρα πιστεύει ότι ο παλαιστινιακός λαός “θα αποδεχθεί μια ζωή υποτέλειας” – ή ότι ισχυρίζεται ότι η ειρήνη είναι δυνατή χωρίς μια δίκαιη λύση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση – “δεν είναι ρεαλιστική”.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Διεθνής Αμνηστία κάλεσαν επίσης το Ισραήλ να ακούσει την έκκληση να τερματίσει την κατοχή του.

Το ψήφισμα ζητά από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να υποβάλει εντός τριών μηνών έκθεση στη Γενική Συνέλευση σχετικά με την εφαρμογή του ψηφίσματος, “συμπεριλαμβανομένων τυχόν ενεργειών που έχουν αναληφθεί από το Ισραήλ, άλλα κράτη και διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών”.

Ο Μανσούρ δήλωσε ότι το πιθανότερο είναι ότι το Ισραήλ δεν θα δώσει σημασία στο ψήφισμα και ότι οι Παλαιστίνιοι θα ακολουθήσουν στη συνέχεια με ένα ισχυρότερο ψήφισμα.

References

  1. ^ Αγγλικά (www.euronews.com)