Ο αγώνας των προσφυγόπουλων από την Ουκρανία για να ενταχθούν στις νέες πατρίδες

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Ουγγρικά[1]

ΜΚΟ στην Ουγγαρία ίδρυσε το πρώτο δίγλωσσο σχολείο στην Ευρώπη για προσφυγόπουλα από την Ουκρανία – Κρίσεις πανικού παθαίνουν παιδιά που έχουν βιώσει τον πόλεμο

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Από τον Σεπτέμβριο, στη Βουδαπέστη λειτουργεί το μοναδικό δίγλωσσο σχολείο της Ευρώπης για ουκρανικά παιδιά προσφύγων, το οποίο δίνει τόσο ένα πιστοποιητικό που γίνεται δεκτό στη χώρα υποδοχής -στην προκειμένη περίπτωση στα ουγγρικά- όσο και ένα ουκρανικό πιστοποιητικό. Η ΜΚΟ Σπίτι των Ουκρανικών Παραδόσεων εργάζεται εδώ και δύο χρόνια για την οργάνωση και την πιστοποίηση του σχολείου, το οποίο έλαβε την[2] τελική ώθηση από μια προσωπική συνάντηση μεταξύ[3] του Βίκτορ Όρμπαν και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το ουγγρικό σχολείο δεν τους δίδαξε ουγγρικά

Το Ουκρανικό Σπίτι των Παραδόσεων είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, την οποία διευθύνει βασικά ένα ζευγάρι Ουκρανών που είχε φθάσει προηγουμένως στην Ουγγαρία, ο Serhiy Beskorovany και η σύζυγός του Olenna. Ο Serhiy και η Olenna είδαν ότι οι Ουκρανοί μαθητές που είχαν εγγραφεί στην ουγγρική εκπαίδευση δεν ενσωματώνονταν αποτελεσματικά ή καθόλου, δεν μάθαιναν τη γλώσσα και ως εκ τούτου έπαιρναν κακούς βαθμούς ή έπρεπε να επαναλάβουν ένα έτος.

Εκτός από τις γλωσσικές δυσκολίες, την κατάσταση δεν βοηθούσε το γεγονός ότι τα ουκρανικά και ουγγρικά προγράμματα σπουδών είναι πολύ διαφορετικά δομημένα: ενώ στο ουγγρικό σύστημα τα ίδια θέματα επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά με αυξανόμενη πολυπλοκότητα, το ουκρανικό πρόγραμμα σπουδών διδάσκει μπλοκ με γραμμική σειρά, εξήγησε η Olenna στο Euronews. Μέχρι τη δωδέκατη τάξη, και τα δύο προγράμματα σπουδών είναι περίπου τα ίδια, αλλά στη διαδικασία, όπως αναγκάζονται να κάνουν οι περισσότεροι Ουκρανοί μαθητές, γίνεται μια ανθρωποβόρα αλλαγή.

Τέλος, η Olenna λέει ότι οι Ουκρανοί που παραμένουν στην Ουγγαρία έχουν σταματήσει να πηγαίνουν στη Δύση εν μέρει επειδή βλέπουν την κατάστασή τους ως προσωρινή και θέλουν να επιστρέψουν στην Ουκρανία όταν τελειώσει ο πόλεμος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί δεν δοκίμασαν καν το ουγγρικό σχολείο, επιλέγοντας αντ’ αυτού την ηλεκτρονική εκπαίδευση που παρέχει το ουκρανικό κράτος, η οποία είχε επίσης τα μειονεκτήματά της. Οι πατέρες δεν επιτρεπόταν να φύγουν από την Ουκρανία, οι μητέρες συνήθως προσπαθούσαν να βρουν δουλειά και τα παιδιά έμεναν μόνα τους στο διαμέρισμα με τα τραύματά τους και τις οθόνες.

“Όταν τελικά ανοίξαμε το σχολείο, πέρασα από τις τάξεις και έκανα σύντομες ερωτήσεις: από πού είστε, πού έχετε σπουδάσει μέχρι τώρα;” λέει ο Serhiy, διηγούμενος μια χαρακτηριστική ιστορία αποτυχίας της σχολικής ένταξης.

Στο δίγλωσσο ουγγρο-ουκρανικό σχολείο, διαπίστωσαν ότι, κατά τρόπο ενδιαφέροντα, η εκμάθηση της ουγγρικής γλώσσας μαζί με άλλα ουκρανικά παιδιά ήταν ευκολότερη, επειδή η γλώσσα δεν απομόνωνε τα ουκρανικά παιδιά από τα υπόλοιπα.

Κρίση πανικού όταν ένα ελικόπτερο περνάει πάνω από το σχολείο

Η Olenna επισημαίνει επίσης ότι τα παιδιά που παρέμειναν στην ουκρανική εξ αποστάσεως εκπαίδευση έχουν ήδη περάσει συνολικά τέσσερα χρόνια μακριά από το σχολείο και συνεπώς από τις ομάδες των συνομηλίκων τους: δύο λόγω του COVID και δύο λόγω του πολέμου. Επιπλέον, πολλά από τα παιδιά των Ουκρανών προσφύγων είναι σοβαρά τραυματισμένα.

“Τα παιδιά που ήρθαν από την Ανατολική Ουκρανία έχουν βομβαρδιστεί τα σπίτια τους και επομένως δεν έχουν πουθενά να επιστρέψουν”, λέει η Olenna, δίνοντας μια αίσθηση των αναμνήσεων που πρέπει να ξεπεράσουν οι μαθητές τους.

“Η τρίτη κατηγορία είναι τα παιδιά που προέρχονται από τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη. Αυτά τα παιδιά έχουν πεινάσει και κακοποιηθεί, μπορεί να υποφέρουν από έντονο άγχος αν το φαγητό τους καθυστερήσει λίγο και πρέπει να τα χειριστούμε με ιδιαίτερη προσοχή για να τα επαναφέρουμε σε μια φυσιολογική παιδική ηλικία”.

Στο σχολείο, αυτά τα τραύματα αντιμετωπίζονται από δύο ψυχολόγους, έναν για τα παιδιά του δημοτικού και έναν για τα μεγαλύτερα παιδιά. Βοηθάει όμως και το γεγονός ότι διδάσκονται από Ουκρανούς δασκάλους πρόσφυγες, οι οποίοι γνωρίζουν ακριβώς τι έχουν περάσει αυτά τα παιδιά και μπορούν να τα αντιμετωπίσουν με τη σωστή ενσυναίσθηση.

Το ουγγρικό κράτος βοηθά, αλλά δεν συντηρεί το σχολείο

Οι μισθοί τους πληρώνονται από το ουγγρικό κράτος, αλλά όλα τα άλλα έξοδα – από τη συντήρηση του κτιρίου έως την αγορά αναλωσίμων για τη διδασκαλία – καλύπτονται από το Ουκρανικό Σπίτι των Παραδόσεων, το οποίο λειτουργεί το σχολείο, με τη στήριξη φιλανθρωπικών οργανώσεων, ουκρανικών εταιρειών και διεθνών οργανισμών βοήθειας. Ο Serhiy δήλωσε στο Euronews ότι είναι πολύ ευγνώμονες στο ουγγρικό κράτος που καθιστά δυνατή τη λειτουργία του σχολείου με αυτόν τον τρόπο. Είπε επίσης ότι μόλις ελήφθη η πολιτική απόφαση μεταξύ των δύο ηγετών, η εξαιρετική εξυπηρετικότητα των ουγγρικών αρχών τους βοήθησε να λάβουν όλες τις απαραίτητες άδειες και να ξεκινήσουν σε λιγότερο από δύο μήνες.

Το σχολείο απασχολεί περίπου 30 δασκάλους, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν ως μητρική γλώσσα την ουκρανική. Η Inna Petrenko διδάσκει φυσική. Η γυναίκα, η οποία μοιάζει γύρω στα τριάντα, μιλάει με στρογγυλεμένες προτάσεις, χωρίς σαφώς να παραπονιέται. Λέει ότι είχε άλλη δουλειά στην Ουγγαρία πριν ανοίξει το σχολείο, αλλά δεν θέλει να μιλήσει γι’ αυτό. Αντ’ αυτού, τονίζει πόσο χαρούμενη είναι που επέστρεψε στο επάγγελμά της και πόσο πολύ απολαμβάνουν τα παιδιά της να είναι και πάλι μαζί.

– Νομίζω ότι τα παιδιά θέλουν να μάθουν περισσότερα τώρα”, λέει η Inna. “Έκαναν μαθήματα μέσω διαδικτύου, χωρίς να επικοινωνούν με τους συνομηλίκους τους. Βλέπω ότι χαίρονται που συναντούν ξανά άλλα παιδιά και δασκάλους, που διαβάζουν και μιλούν αντί να κοιτάζουν την οθόνη.

Ένα σακίδιο με τέσσερις παραγγελίες ρούχων

Η δεκαπεντάχρονη Βερόνικα έφτασε στην Ουγγαρία την άνοιξη του 2022 με ένα μικρό σακίδιο, τέσσερις παραγγελίες ρούχων και την αδελφή της, χωρίς τους γονείς της. Μια χαμογελαστή, ζωηρή και υπάκουη έφηβη, έχει κάνει σαφώς πολλά για να εγκατασταθεί στην Ουγγαρία. Έχει πάει σε τέσσερα σχολεία – διπλωματικά, όπως λέει, “δεν ήταν άσχημα, αλλά η ατμόσφαιρα εδώ είναι εντελώς διαφορετική”.

“Ήταν μια δύσκολη περίοδος, αλλά νιώθω ότι μεγάλωσα, έγινα πιο δυνατή, έμαθα να ελέγχω τα συναισθήματά μου”, λέει για τις δυσκολίες προσαρμογής.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την ίδια, όσοι από τη Βουδαπέστη προσπαθούν να συμμετάσχουν μόνοι τους στην ουκρανική διαδικτυακή εκπαίδευση θα δυσκολευτούν να επικοινωνήσουν όχι μόνο στα ουγγρικά, αλλά όλο και περισσότερο και στη μητρική τους γλώσσα, και ως εκ τούτου θα δυσκολευτούν περισσότερο να προσαρμοστούν. Έχει αγαπήσει την Ουγγαρία και θα ήθελε να συνεχίσει τις σπουδές της εδώ. “Μπορώ να βοηθήσω τη χώρα μου από εδώ”, προσθέτει απότομα, σαν να την έπιασαν να κάνει κάτι κακό.

Τετρακόσια από τα πέντε χιλιάδες

Οι συντηρητές επισημαίνουν ότι η ουγγρο-ουκρανική διγλωσσία είναι ένα μοναδικό μοντέλο στην Ευρώπη, αν και οι Ουκρανοί πρόσφυγες σε πολλές χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Λένε ότι οι Ουκρανοί πρόσφυγες που έχουν μετακινηθεί στα πλουσιότερα κράτη του πυρήνα της ΕΕ μπορεί να έχουν περισσότερα κίνητρα για να ενσωματωθούν, αλλά η κατάσταση είναι πολύ παρόμοια με εκείνη των Ουκρανών προσφύγων στην Ουγγαρία, μόνο που ο αριθμός των Ουκρανών που έχουν καταφύγει στη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Πολωνία είναι πολύ μεγαλύτερος. Παρόλα αυτά, μόνο η Ουγγαρία έχει κάνει κάτι για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, έστω και αν αυτό ήταν μέρος μιας πολιτικής χειρονομίας.

Ο Serhiy Beskorovannij θυμάται αρκετές φορές τι είπε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orbán μετά από συνομιλίες με τον Πρόεδρο Zelenetsky για το δίγλωσσο ουκρανικό σχολείο. “Είπε ότι η Ουγγαρία θα χρηματοδοτήσει όσα ουκρανικά σχολεία χρειάζεται”, θυμάται. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, υπάρχουν 10.000 ουκρανόπουλα σχολικής ηλικίας στην Ουγγαρία, αν και το ζεύγος Μπεσκοροβάνι λέει ότι ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι μόνο ο μισός, δηλαδή 5.000. Η Ολένα εκτιμά ότι τα τρία τέταρτα από αυτά μελετούν online την ουκρανική εκπαίδευση στο σπίτι, μόνοι τους – όσο μαθαίνουν.

Το Ουγγρο-ουκρανικό δίγλωσσο σχολείο και γυμνάσιο στο Τσεπέλ έχει σήμερα τετρακόσιους μαθητές.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

References

  1. ^ Ουγγρικά (hu.euronews.com)
  2. ^ την (hu.euronews.com)
  3. ^ μια προσωπική συνάντηση μεταξύ (hu.euronews.com)