Σχετικά με την συνέντευξη του προέδρου της ΕΛΜΕ σε τοπικό ραδιόφωνο στις 13/9/2024
Στις 13/9/2024 ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕΖ, σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, αναφέρθηκε σε εκπαιδευτικά και άλλα θέματα. Θεωρούμε χρήσιμο να καταθέσουμε τις απόψεις και τις ενστάσεις μας σε κάποια από αυτά. (Σε εισαγωγικά είναι αναφορές του Προέδρου.)
«Η ΕΛΜΕΖ εκπροσωπεί το σύνολο των εκπαιδευτικών, όχι κάποιο κόμμα.»
Η ΕΛΜΕΖ εκφράζει εδώ και χρόνια συγκεκριμένο κόμμα. Το ΚΚΕ. Τα περισσότερα κείμενα έρχονται από τα γραφεία του ΚΚΕ. Αφίσες που ουδέποτε τέθηκαν υπόψη του Δ.Σ, που δεν ενημέρωσαν το Δ.Σ για το πού εκτυπώθηκαν και ποιος τις πλήρωσε, παίρνουν το λογότυπο της ΕΛΜΕΖ και κοινοποιούνται ή αναρτώνται στα σχολεία. Αφίσες π.χ. που δείχνουν Υπουργό να αρπάζει κάλπη και αυτό κρίνουν πως εκφράζει τους εκπαιδευτικούς του νησιού. Έχουμε φαίνεται χορηγούς που δεν γνωρίζουμε. Το κείμενο του χαιρετισμού δεν συντάχθηκε στα γραφεία της ΕΛΜΕΖ. Μας στάλθηκε έτοιμο στο email μας, χωρίς μάλιστα να γνωστοποιηθεί στα μέλη πως επρόκειτο να αναγνωστεί στα σχολεία την ημέρα του Αγιασμού. Το γεγονός ότι κάποια παράταξη έχει την πλειοψηφία σε ένα Δ.Σ δεν σημαίνει πως ό,τι υποστηρίζει εκφράζει το σύνολο των μελών. Να σημειώσουμε πως η ΔΑΚΕ καταψήφισε τον εν λόγω χαιρετισμό.
«….θα απευθυνόμαστε στους μαθητές είτε το θέλουν είτε όχι …»
Αυτό πώς ερμηνεύεται; Περιορίζεται σε χαιρετισμούς κατά την ημέρα του Αγιασμού ή έχει και συνέχεια στις τάξεις με αναλυτικά προγράμματα που καθοδηγούνται από πολιτικά γραφεία; Με λίγα λόγια θα αρχίσει προπαγάνδα μέσα στα τμήματα; Ας ξεκαθαρίσει ο Πρόεδρος γιατί αυτό είναι ίσως το πιο σοβαρό από όσα ειπώθηκαν.
«…Ελάτε στην αίθουσα του Β2 τμήματος του 3ου Γυμνασίου της πόλης και θα δείτε ότι πρόκειται για αίθουσα 29 τετραγωνικών μέτρων. Δεν θεωρείται κλουβί αυτό;…»
Δεν γνωρίζουμε πως ορίζεται ένα κλουβί για να αξιολογήσουμε το χώρο. Σωστά αναφέρεται, αλλά με μια διαφορετική προσέγγιση οι 55 μαθητές χωρίστηκαν σε 3 τμήματα με 18, 17 και 20 μαθητές, αριθμός που είναι μάλλον ιδανικός εκπαιδευτικά. Στο 2ο Λύκειο, χωρίς να έχουν οριστικοποιηθεί τα τμήματα, ο μέσος όρος μαθητών ανά τμήμα είναι 22 στα τμήματα γενικής παιδείας, ενώ στα τμήματα προσανατολισμού είναι 20. Για την ώρα υπάρχουν 2 τμήματα με 26 μαθητές, χωρίς ωστόσο να έχει οριστικοποιηθεί ο τελικός αριθμός τμημάτων αφού ακόμη εκκρεμούν μεταγραφές από και προς το συγκεκριμένο σχολείο. Η μία αίθουσα του σχολείου είναι 78m2, οπότε αναλογούν 3m2 σε κάθε μαθητή. (Αυτό για την πυρασφάλεια…) Στις Βολίμες (Γυμνάσιο – Λύκειο) ο μέσος όρος μαθητών ανά τμήμα είναι 10 στα Γενικής παιδείας και 4,5 στα προσανατολισμού … Μάλλον ο Πρόεδρος διαχειρίζεται τους αριθμούς αποκλειστικά και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων. Ωστόσο προβλήματα υπάρχουν.
«…στη Ζάκυνθο έχουμε 40 κενές θέσεις αναπληρωτών…»
Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στη Ζάκυνθο έχουμε 38 Εκπαιδευτικούς αποσπασμένους σε άλλες Διευθύνσεις ενώ 15 στους 33 (για την ώρα μόνο) νεοδιόριστοι δεν θα αναλάβουν υπηρεσία. Τα κενά οριστικοποιούνται τον Σεπτέμβριο με την σταθεροποίηση των τμημάτων και την συμπλήρωση των β΄ αναθέσεων στα σχολεία, οπότε προκύπτει ο ακριβής αριθμός των λειτουργικών κενών. Τι δεν γνωρίζει από αυτά ο Πρόεδρος; Μήπως να διακόψουμε τις αποσπάσεις ή τις άδειες ασθένειας ή ανατροφής τέκνων ώστε να μην έχουμε και ανάγκη σε αναπληρωτές; Ας μας το πει. Το ΠΑΜΕ είναι που μοχλεύει αυτή την απαράδεκτη κατάσταση με τους αναπληρωτές, απαιτώντας μάλιστα το μόνιμο διορισμό τους χωρίς κριτήρια και προϋποθέσεις. Θέλει αναπληρωτές, το δυνατόν περισσότερους και κατά το δυνατόν περιπλανώμενους για να αποκομίζει ψήφους. Θέλει να τινάξει στον αέρα την οργανικότητα και να μετατρέψει σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας την όποια πιθανότητα μετάθεσης. Αν όχι, ας υποστηρίξει το ελάχιστο: Την πρόσληψη αναπληρωτών με κύριο κριτήριο την εντοπιότητα. Αυτό θα έλυνε τα περισσότερα προβλήματα στην εκπαίδευση, ενώ για τη Ζάκυνθο θα προσλαμβάνονταν αναπληρωτές Ζακυνθινοί άμεσα και χωρίς το άγχος της μετακόμισης με όσα αυτή συνεπάγεται. Το ΠΑΜΕ μάχεται συστηματικά αν όχι λυσσαλέα τέτοιες προτάσεις.
«Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια…..»
Γνωρίζει ο Πρόεδρος τα κριτήρια επιλογής φοιτητών στα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια; Προτιμάει ο Πρόεδρος και η παράταξή του να φεύγουν τα Παιδιά μας σε ξένα μη κερδοσκοπικά ή ιδιωτικά πανεπιστήμια; Εμείς λέμε ότι ο κάθε πολίτης είναι ελεύθερος να φροντίσει για τα παιδιά του όπως αυτός επιθυμεί και κρίνει. Αυτό που τους ενοχλεί δεν είναι η λειτουργία των εν λόγω πανεπιστημίων αλλά το δεδομένο ότι σε αυτά δεν θα έχουν λόγο. Προφανώς αυτά δεν θα είναι ¨προπύργια¨ για το κίνημα…
«…σχετικά με την ταινία Ζώνη ενδιαφέροντος…»
Περίεργος παραλληλισμός. Και παρεξηγήσιμος. Πολύ καλή επιλογή ήταν η προβολή της παραπάνω ταινίας. Την ταινία «Ελένη» του Γκατζογιάννη ή την ταινία «Κατίν» του Άντζεϊ Βάιντα να τις προβάλουμε στους μαθητές; Είναι και αυτές ταινίες που θα μπορούσαν να προβληθούν αφού αναφέρονται στα δεινά και άλλων ολοκληρωτικών καθεστώτων. Στη Δημοκρατία μας, την οποία απολαμβάνει και ο Πρόεδρος και το ΠΑΜΕ σύσσωμο, επιτρέπεται να προβάλλονται ελεύθερα. Υπάρχουν κάποιες άλλες «λαϊκές δημοκρατίες», που η παρακολούθηση ταινίας μπορεί να οδηγεί σε εκτέλεση σε κοινή μάλιστα θέα ακόμη και 17χρονων παιδιών. Επίσης στη δημοκρατία μας ελεύθερα μπορεί κάποιος να χαρακτηρίζει θεσμούς ως φασίστες ή γκεμπελιστές.
«…Για τη διημερίδα…..»
Ποιες είναι οι αξίες Λαγανά και ποιος τις διδάσκει; Εννοεί τα τμήματα τουριστικών επιστημών; Αν ναι, το ΠΑΜΕ δεν είναι που διαμαρτύρεται για την κατάργηση του αντίστοιχου τμήματος στο ΕΠΑΛ; Παρεμπιπτόντως, το τμήμα εγκρίθηκε με παρέμβαση της ΔΑΚΕ προς τον Περιφερειακό Διευθυντή στις 10/9, καθώς ήταν στη Ζάκυνθο. Όχι με παρέμβαση της ΕΛΜΕΖ, δηλαδή του ΠΑΜΕ που, ως συνήθως, περιορίστηκε σε μια ¨βόλτα¨ στη ΔΔΕ. Διαπιστώνουμε διαχρονικά ένα μίσος προς τους ξενοδόχους (και τους εφοπλιστές) που καταλήγει να γίνεται γραφικό . Το πρόγραμμα «Φιλοξενία μου» στοχεύει στην ενεργό εμπλοκή και την διαδραστική γνωριμία των μικρών μαθητών με τις αρχές και τις μεθόδους της επιχειρηματικότητας, την έννοια της φιλικής προς το περιβάλλον τουριστικής ανάπτυξης καθώς και τις προοπτικές επαγγελματικής σταδιοδρομίας και δημιουργίας που κρύβει ο χώρος. Προφανώς η λέξη που ενοχλεί είναι η ¨επιχειρηματικότητα¨. Τα ίδια διαβάζουμε και στην ανακοίνωση της Τ.Ε του Κ.Κ.Ε όπως και σε εκείνη της Ένωσης Γονέων Ζακύνθου. Όπως φαίνεται είναι κατεύθυνση άνωθεν…
Η εκπαίδευση και στη Ζάκυνθο, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα έχει πολλά και δύσκολα προβλήματα. Και σε θέματα έμψυχου υλικού και σε ζητήματα υποδομών. Είμαστε ανοικτοί σε κάθε φορέα και σε κάθε παράταξη για συνεργασία, συμμετοχή, υποστήριξη και κυρίως κοινή προσπάθεια στη διαμόρφωση προτάσεων και δράσεων ώστε τα προβλήματα αυτά να αντιμετωπιστούν και να περιοριστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δυστυχώς οι παραπάνω λέξεις είναι άγνωστες αν όχι απαγορευμένες στο ΠΑΜΕ. Άλλωστε, επίσημα, δεν δέχονται ούτε στα σχολεία να πηγαίνουμε μαζί, έστω μια φορά το μήνα ή το δίμηνο ως Δ.Σ της ΕΛΜΕΖ ώστε από κοινού να ενημερώνουμε τους συναδέλφους. Ας το διαψεύσουν οι ¨εκπρόσωποι όλων των εκπαιδευτικών της Ζακύνθου¨.
15/9/2024
ΔΑΚΕ ΖΑΚΥΝΘΟΣ
The post ΔΑΚΕ Καθηγητών Ζακύνθου: Σχετικά με την συνέντευξη του προέδρου της ΕΛΜΕ σε τοπικό ραδιόφωνο στις 13/9/2024 appeared first on ZANTETIMES.GR.