Δημοσιεύθηκε •ανανεώθηκε πριν
Ο ναύαρχος Μπομπ Μπάουερ επεσήμανε πως το Κίεβο έχει βάσιμους στρατιωτικούς λόγους για κάτι τέτοιο, ενώ το δίκαιο των ενόπλων συγκρούσεων δεν περιορίζει το δικαίωμα της αυτοάμυνας ενός έθνους στα δικά του σύνορα.
Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τέσσερα ρωσικά πλήγματα το Σάββατο στην Ουκρανία, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.
Στη Ζαπορίζια της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, ο περιφερειάρχης Ιβάν Φιόντοροφ ανέφερε ότι οβίδες του ρωσικού πυροβολικού έπληξαν γεωργική επιχείρηση, σκοτώνοντας τρεις εργάτες.
Πυραυλική επίθεση σε προάστιο της Οδησσού προκάλεσε τον θάνατο ενός ζευγαριού και τον τραυματισμό μιας 65χρονης, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Όλεχ Κίπερ μέσω ανάρτησης στο Telegram, καταγγέλλοντας τη χρήση πυρομαχικών διασποράς από τις ρωσικές δυνάμεις.
Στη Χερσώνα ένας 60χρονος τραυματίστηκε θανάσιμα από ρωσικό πλήγμα και κατέληξε λίγες ώρες αργότερα στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί, ανέφερε ο περιφερειάρχης Ολεξάντρ Προκούντιν σε σχετική ενημέρωση.
Στην περιοχή του Χαρκόβου, ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση με συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων Tornado-S εναντίον της κοινότητας Πίσκι-Ράντκιβσκι, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ολέχ Σινιεχούμποφ. Μια 72χρονη εντοπίστηκε νεκρή στα χαλάσματα κτιρίου, ενώ δύο τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο, συμπλήρωσε.
Την ίδια ώρα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κατά την διάρκεια της νύχτας κατέρριψε 29 ουκρανικά drones πάνω από δυτικές και νοτιοδυτικές περιοχές της Ρωσίας, ενώ δεν προκλήθηκαν ζημιές από θραύσματα που έπεσαν στο έδαφος. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ένα ουκρανικό drone καταρρίφθηκε το πρωί της Κυριακής πάνω από την περιφέρεια Ριαζάν στα δυτικά.
Αν και η ρωσοουκρανική ανταλλαγή νυχτερινών επιδρομών με drones στις επικράτειες των δύο χωρών έχει λάβει πλέον τακτικό χαρακτήρα, η Ουκρανία γενικά δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει ότι επιτίθεται εντός των ρωσικών συνόρων.
Οι τελευταίες επιθέσεις καταγράφηκαν μετά την νέα έκκληση του Κιέβου προς την Δύση για να επιτρέψει στις ουκρανικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς δυτικής προέλευσης, ώστε να πλήξει στόχους βαθύτερα εντός του ρωσικού εδάφους, την ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις αγκομαχούν για να συγκρατήσουν την ρωσική προέλαση στα ανατολικά.
Μετά την συνάντηση της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στην Πράγα, ο πρόεδρός της ναύαρχος Μπομπ Μπάουερ δήλωσε πως το δίκαιο των ενόπλων συγκρούσεων δίνει σε ένα έθνος το δικαίωμα να αμύνεται και αυτό δεν σταματά στα σύνορά του. Ταυτόχρονα, ο Μπάουερ επεσήμανε πως και οι χώρες που παρέχουν όπλα έχουν επίσης το δικαίωμα να θέτουν περιορισμούς στη χρήση τους.
«Σε στρατιωτικούς όρους, προβαίνεις σε (αυτές τις επιθέσεις) επειδή επιζητείς να αποδυναμώσεις τον εχθρό που σου επιτίθεται ώστε να μην πολεμάς μόνο τα βέλη που έρχονται προς το μέρος σου, αλλά και να επιτεθείς στον τοξοβόλο», είπε ο Μπάουερ. «Έτσι, στρατιωτικά μιλώντας, υπάρχει ένας βάσιμος λόγος για να το κάνει κανείς αυτό. Να αποδυναμώσει τον εχθρό, να αποδυναμώσει τις γραμμές εφοδιασμού του, καύσιμα, πυρομαχικά του που έρχονται στο μέτωπο».
Η άλλη οπτική της συζήτησης είναι πολιτική, ανέφερε ο Μπάουερ, καθώς οι χώρες που προμηθεύουν όπλα μπορεί να αισθάνονται ότι είναι υπεύθυνες για αυτά, και αυτές οι πολιτικές συνομιλίες συνεχίζονται.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ συναντήθηκε το Σάββατο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, καθώς οι σύμμαχοι της Ουκρανίας συζητούν αν θα δώσουν το πράσινο φως στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον στόχων στη Ρωσία.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει πως, αν επιτραπεί στην Ουκρανία να πλήξει στρατιωτικούς στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς δυτικής κατασκευής, αυτό θα σημαίνει ότι «οι χώρες του ΝΑΤΟ είναι σε πόλεμο με τη Ρωσία».
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τους συμμάχους να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικούς πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών ATACMS μεγάλου βεληνεκούς και των βρετανικών Storm Shadow, με στόχο βαθιά το ρωσικό έδαφος για να περιορίσει την ικανότητα της Μόσχας να εξαπολύει επιθέσεις. Μέχρι τώρα οι ΗΠΑ έχουν επιτρέψει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει αμερικανικής προέλευσης όπλα μόνο σε μια περιορισμένη περιοχή εντός της ρωσοουκρανικής μεθορίου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Sunday Times, ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και πέντε πρώην υπουργοί Άμυνας της Βρετανίας έχουν παροτρύνει τον Κιρ Στάρμερ να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ακόμη και χωρίς το πράσινο φως από τις ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι Γκραντ Σπας, Μπεν Ουάλας, Γκάβιν Ουίλιαμσον, Πένι Μόρντοντ και Λίαμ Φοξ προτρέπουν τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ να μην διστάσει να ανάψει το πράσινο φως στο Κίεβο για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, προειδοποιώντας πως «περαιτέρω καθυστέρηση θα ενθαρρύνει τον πρόεδρο Πούτιν».
Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, ωστόσο, εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με τον αντίκτυπο που θα είχε η χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στον αγώνα που δίνουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εναντίον των Ρώσων εισβολέων.
Το θέμα θεωρείται πολύ πιθανό να τεθεί επί τάπητος και κατά την συνάντηση που θα έχει ο Ουκρανός πρόεδρος με τον Αμερικανό ομόλογό του στα τέλη Σεπτεμβρίου στην Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Τζο Μπάιντεν «είναι αποφασισμένος» να χρησιμοποιήσει τους τελευταίους μήνες της θητείας του «για να φέρει την Ουκρανία στην καλύτερη δυνατή θέση για να νικήσει», τόνισε ο σύμβουλος ΕΘνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν στο φόρουμ για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική της Γιάλτας στο Κίεβο, στο οποίο συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ο Σάλιβαν συνέχισε λέγοντας πως ο Μπάιντεν ανυπομονεί να συζητήσει την πολεμική στρατηγική της Ουκρανίας με τον Ζελένσκι και η Ουάσινγκτον εργάζεται για ένα «ουσιαστικής σημασίας» νέο πακέτο βοήθειας.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε το Σάββατο πως θέλει να παρουσιάσει στον Μπάιντεν «ένα σχέδιο νίκης» που θα μπορούσε να ωθήσει τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο. «Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την επιτυχία σε αυτόν τον πόλεμο και αυτό λέει ο πρόεδρος Ζελένσκι ότι φέρνει, οπότε ανυπομονούμε πολύ να καθίσουμε και να το συζητήσουμε και ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι πρόθυμος να το συζητήσει», δήλωσε ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας.
Ο Σάλιβαν πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ στοχεύουν επίσης να προετοιμάσουν ένα «ουσιαστικής σημασίας» πακέτο υποστήριξης με διάφορες δυνατότητες μέχρι το τέλος του μήνα, καθώς εργάζονται για να αποτρέψουν μια ρωσική μεγάλη προέλαση στην ανατολική Ουκρανία.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κερδίσει εδάφη σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Ποκρόβσκ, μια περιοχή που ο Σάλιβαν ανέφερε ότι προκαλεί «ιδιαίτερη ανησυχία». Η κατάληψη αυτού του συγκοινωνιακού κόμβου θα μπορούσε να επιτρέψει στη Μόσχα να ανοίξει νέες γραμμές επίθεσης και να περιπλέξει την ουκρανική εφοδιαστική αλυσίδα.
Τέλος ο Τζέικ Σάλιβαν επεσήμανε ότι οι όποιες καθυστερήσεις στην παράδοση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας οφείλονται σε «δυσκολίες επιμελητείας» και όχι σε έλλειψη «πολιτικής βούλησης».