Πύραυλος των ανταρτών Χούθι της Υεμένης κατέπεσε στο κεντρικό Ισραήλ

Δημοσιεύθηκε ανανεώθηκε πριν

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, ο πύραυλος κατέπεσε σε μη κατοικημένη περιοχή, χωρίς να προκαλέσει τραυματισμούς – Πυρκαγιά σημειώθηκε σε πόλη του κεντρικού Ισραήλ λόγω πτώσης θραύσματος του πυραύλου.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Πύραυλος, τον οποίο εκτόξευσαν οι στηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες της Υεμένης Χούθι, κατέπεσε σε μη κατοικημένη περιοχή του κεντρικού Ισραήλ νωρίς το πρωί της Κυριακής, έχοντας προκαλέσει την ενεργοποίηση του αντιαεροπορικού συναγερμού, χωρίς όμως να υπάρξουν αναφορές για απώλειες ή σοβαρές ζημιές.

Ισραηλινά ΜΜΕ προέβαλαν πλάνα που έδειχναν τους πολίτες να συρρέουν στα καταφύγια του διεθνούς αεροδρομίου «Μπεν Γκουριόν», η λειτουργία του οποίου διακόπηκε προσωρινά και αποκαταστάθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε αγροτική περιοχή του κεντρικού Ισραήλ ξέσπασε πυρκαγιά, με τοπικά ΜΜΕ να δείχνουν εικόνες πιθανότατα από ένα θραύσμα του πυραύλου, το οποίο έπεσε σε κυλιόμενη σκάλα σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης Μοντιίν.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως έγιναν πολλαπλές προσπάθειες αναχαίτισης του πυραύλου με το σύστημα αεράμυνάς τους, χωρίς όμως να διευκρινίζουν αν αυτές ήταν επιτυχείς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πύραυλος φαίνεται να διερράγη εν πτήσει και η έρευνα για το περιστατικό είναι σε εξέλιξη. Πάντως, όπως αναφέρεται, οι ήχοι εκρήξεων που ακούστηκαν στην περιοχή προήλθαν από τα συστήματα αναχαίτισης.

Οι Χούθι έχουν επανειλημμένα εξαπολύσει drones και πυραύλους κατά του Ισραήλ από την έναρξη πριν περίπου ένα χρόνο του πολέμου στην Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, όμως σχεδόν όλα έχουν αναχαιτιστεί πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα.

Τον Ιούλιο ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα ιρανικής κατασκευής, το οποίο εκτόξευσαν οι Χούθι, έπληξε το Τελ Αβίβ, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας άλλους δέκα. Το Ισραήλ απάντησε με απανωτές αεροπορικές επιθέσεις κατά περιοχών της Υεμένης που ελέγχουν οι Χούθι, περιλαμβανομένης της πόλης Χοντέιντα που εκτός από στρατηγικής σημασία λιμάνι αποτελεί και προπύργιο των Υεμενιτών ανταρτών.

Μετά την επίθεση της Κυριακής και κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου άφησε να εννοηθεί ότι η απάντηση του Ισραήλ θα κινηθεί σε παρόμοιο μήκος κύματος. «Οι Χούθι θα έπρεπε να γνωρίζουν έως τώρα ότι ζητούμε βαρύ τίμημα για κάθε απόπειρα εναντίον μας», είπε χαρακτηριστικά. «Όποιος χρειάζεται υπενθύμιση, ας επισκεφθεί το λιμάνι της Χοντέιντα».

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι ταξίαρχος Γιαχία Σαρί δήλωσε πως οι αντάρτες εκτόξευσαν βαλλιστικό πύραυλο, στοχοθετώντας «στρατιωτικό στόχο» στην συνοικία Τζάφα του Τελ Αβίβ. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Χούθι Χασίμ Σαράφ αλ-Ντιν ανέφερε ότι οι Υεμενίτες θα γιορτάσουν τα γενέθλια του Προφήτη Μωάμεθ, ενώ «οι Ισρηαλινοί θα πρέπει να βρίσκονται στα καταφύγια».

Οι Χούθι έχουν επίσης επανειλημμένα επιτεθεί κατά εμπορικών πλοίων που διαπλέουν την Ερυθρά Θάλασσα, λέγοντας ότι η κίνησή τους αυτή συνιστά πλήγμα προς το Ισραήλ και έμπρακτη στήριξη προς τους Παλαιστινίους. Τα περισσότερα από τα πλοία που έχουν μπει στο στόχαστρο δεν έχουν καμία σχέση με το Ισραήλ.

Ο πόλεμος στην Γάζα, ο οποίος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς εισέβαλε στο νότιο Ισραήλ, έχει απτές συνέπειες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το Ιράν και ένοπλες οργανώσεις που συνδέονται με αυτό επιτίθενται κατά ισραηλινών και αμερικανικών στόχων, με το Ισραήλ και τους δυτικούς του συμμάχους να ανταποδίδουν τις επιθέσεις. Σε αρκετές περιπτώσεις αυτά τα πλήγματα φλέρταραν ανοικτά με την πυροδότηση ευρύτερης σύρραξης στην περιοχή.

Το Ιράν υποστηρίζει ένοπλες οργανώσεις στη Μέση Ανατολή, στις οποίες περιλαμβάνονται η Χαμάς, οι Χούθι και η λιβανική Χεζμπολά, ο πιο ισχυρός σύμμαχος του Ιράν, ο οποίος επιδίδεται σε σχεδόν καθημερινές ανταλλαγές πυρών με το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου 2023. Τόσο το Ιράν όσο και οι σύμμαχοί του διαμηνύουν πως η δράση τους αποτελεί δράση αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, περίπου 40 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν νωρίς την Κυριακή από τον Λίβανο, με την πλειονότητά τους είτε να αναχαιτίζονται είτε να πέφτουν σε ανοικτές περιοχές. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είτε από την λιβανική είτε από την ισραηλινή πλευρά των συνόρων έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των εκατέρωθεν επιθέσεων, ενώ το Ισραήλ απειλεί να εξαπολύσει μια ευρύτερη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Χεζμπολά, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι πολίτες του μπορούν να επανέλθουν στα σπίτια τους.

«Αυτό το στάτους κβο δεν μπορεί να συνεχιστεί. Κι αυτό απαιτεί μια αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων στα βόρεια σύνορά μας», δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο ο Νετανιάχου. «θα κάνουμε οτιδήποτε χρειάζεται για να επιστρέψουν με ασφάλεια οι πολίτες μας στις κατοικίες τους».