Ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος στην Τυνησία: Πορείες, συλλήψεις και καταγγελίες για νοθεία

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά[1]

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της βορειοαφρικανικής χώρας Ενάχντα ανακοίνωσε ότι υψηλόβαθμα μέλη του συνελήφθησαν σε κλίμακα που δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Σε κλίμα έντασης και εν μέσω διαδηλώσεων και συλλήψεων[2] ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος για τις προεδρικές εκλογές στην Τυνησία[3].

Χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν πορεία στην πρωτεύουσα Τύνιδα την Παρασκευή καταγγέλλοντας τον πρόεδρο της χώρας ότι προσπαθεί να αλλοιώσει το αποτέλεσμα των εκλογών, τρομοκρατώντας και συλλαμβάνοντας τους αντιπάλους του.

Οι προεδρικές εκλογές στην Τυνησία θα πραγματοποιηθούν στις 6 Οκτωβρίου.

Η οικονομία της χώρας παραμένει στάσιμη, με ανάπτυξη μόλις 0.4% σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής, και η ανεργία βρίσκεται στα υψηλότερα ποσοστά της περιοχής, στο 16%.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το ισλαμιστικό κόμμα Ενάχντα (Ennahdha), καταγγέλλει ότι τουλάχιστον 80 μέλη του έχουν συλληφθεί.

Αρκετοί υποψήφιοι αντίπαλοι του προέδρου Καΐς Σαϊέντ , έχουν αποκλειστεί από την προεδρική κούρσα.

Οι αντίπαλοί του κατηγορούν τον Σαϊέντ ότι διέψευσε τις προσδοκίες για καταπολέμηση της διαφθοράς, και αντίθετα έχτισε ένα προσωποπαγή κρατικό μηχανισμό με στόχο να κυβερνά χωρίς λογοδοσία.

Στη διάρκεια της θητείας του, οι αρχές έχουν συλλάβει[4] δημοσιογράφους, ακτιβιστές, στελέχη της κοινωνίας των πολιτών και πολιτικούς αντιπάλους από όλο το ιδεολογικό φάσμα.

Ο Σαϊέντ, ο οποίος διεκδικεί μια δεύτερη θητεία στο αξίωμα στις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου, είναι μια αντιδημοφιλής προσωπικότητα στην Τυνησία.

Όταν εξελέγη για πρώτη φορά το 2019, χρησιμοποίησε υποσχέσεις κατά της διαφθοράς για να κερδίσει τον κόσμο που είχε απογοητευτεί από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις που είχαν ταλαιπωρήσει τη νεαρή δημοκρατία της Τυνησίας τα χρόνια που ακολούθησαν την Αραβική Άνοιξη.

Αλλά από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο 66χρονος πρώην καθηγητής νομικής έχει κάνει τα πάντα για να εδραιώσει τη δική του εξουσία, παγώνοντας το κοινοβούλιο της χώρας, κυβερνώντας με διατάγματα και ξαναγράφοντας το σύνταγμα.

Εδώ και εβδομάδες οι υπέρμαχοι της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλούν την ΕΕ να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση, καθώς εκφράζουν ανησυχίες ότι οι εκλογές είναι απίθανο να είναι ελεύθερες και δίκαιες.

Η Τυνησία και η Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν τα γεγονότα με ανησυχία.

Την Παρασκευή, η βρετανική εφημερίδα The Guardian ανέφερε ότι είχε δει ένα σχέδιο έκθεσης της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ (ΕΥΕΔ), το οποίο εξέφραζε ανησυχίες για “σαφή επιδείνωση του πολιτικού κλίματος και συρρίκνωση του χώρου των πολιτών” στην Τυνησία.

«Η ΕΕ συνεχίζει να έχει έντονο ενδιαφέρον για τη διατήρηση της εταιρικής σχέσης της με την Τυνησία, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της χώρας», ανέφερε η έκθεση, αναγνωρίζοντας φόβους ότι χωρίς την υποστήριξη του μπλοκ, η Τυνησία μπορεί να έλθει πιο κοντά στην τροχιά χωρών όπως η Ρωσία, το Ιράν και η Κίνα και τι μπορεί να σημαίνει αυτή η μετατόπιση για τη μεταναστευτική συμφωνία ΕΕ-Τυνησίας.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Η συμφωνία, η οποία υπεγράφη το 2023, έχει σχεδιαστεί για να επιβραδύνει τον αριθμό των μεταναστών που επιχειρούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο με βάρκες. Σε αντάλλαγμα, η Τυνησία λαμβάνει οικονομική βοήθεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Αλλά ακόμη και εντός της ΕΕ ήταν αμφιλεγόμενη, με ορισμένους ανώτερους ευρωβουλευτές να κατηγορούν την Επιτροπή ότι “χρηματοδοτεί δικτάτορες” όταν υπογράφηκε.

Όποιος και αν κερδίσει την ψηφοφορία του Οκτωβρίου θα έχει πολύ δουλειά μπροστά του.

Το ποσοστό ανεργίας της Τυνησίας έχει αυξηθεί σταθερά σε ένα από τα υψηλότερα της περιοχής, στο 16%, με τους νέους Τυνήσιους να πλήττονται ιδιαίτερα σκληρά.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Και η οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής δήλωσε τον Μάρτιο ότι η οικονομική ανάπτυξη βρίσκεται σε στασιμότητα, μόλις στο 0,4%.