Βρετανός και Βέλγος μεταξύ 37 ατόμων που καταδικάστηκαν σε θάνατο στη ΛΔ Κονγκό

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά[1]

Στρατιωτικό δικαστήριο στη ΛΔ Κονγκό επέβαλε την Παρασκευή θανατικές ποινές σε 37 άτομα, αφού τους καταδίκασε με την κατηγορία της συμμετοχής σε απόπειρα πραξικοπήματος.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Στρατιωτικό δικαστήριο στο Κονγκό επέβαλε την Παρασκευή θανατικές ποινές σε 37 ανθρώπους, αφού τους καταδίκασε με την κατηγορία της συμμετοχής σε απόπειρα πραξικοπήματος.

Οι περισσότεροι κατηγορούμενοι είναι Κονγκολέζοι, ωστόσο μεταξύ τους περιλαμβάνονται τρεις πολίτες των ΗΠΑ, ένας Βρετανός, ένας Βέλγος και ένας Καναδός. Έχουν πέντε ημέρες προθεσμία για να ασκήσουν έφεση στην ετυμηγορία για τις κατηγορίες που περιλαμβάνουν απόπειρα πραξικοπήματος, τρομοκρατία και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Δεκατέσσερα άτομα αθωώθηκαν στη δίκη, η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο.

Το δικαστήριο της πρωτεύουσας Κινσάσα καταδίκασε τους 37 κατηγορούμενους και επέβαλε «την αυστηρότερη ποινή, αυτή του θανάτου» στην ετυμηγορία που εξέδωσε ο προεδρεύων δικαστής ταγματάρχης Φρέντι Εχούμα, σε μια υπαίθρια διαδικασία στρατιωτικού δικαστηρίου που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση. Οι τρεις Αμερικανοί, φορώντας μπλε και κίτρινα ρούχα φυλακής και καθισμένοι σε πλαστικές καρέκλες, εμφανίστηκαν στωικοί, καθώς ένας διερμηνέας εξηγούσε την ποινή τους.

Ο δικηγόρος που υπερασπίστηκε τους έξι αλλοδαπούς Ρίτσαρντ Μπόντο δήλωσε ότι αμφισβητεί το κατά πόσον η θανατική ποινή μπορεί να επιβληθεί επί του παρόντος στο Κονγκό, παρά την επαναφορά της νωρίτερα φέτος, και δήλωσε ότι οι πελάτες του είχαν ανεπαρκή διερμηνεία κατά τη διάρκεια της διερεύνησης της υπόθεσης.

«Θα αμφισβητήσουμε την απόφαση αυτή στην έφεση», δήλωσε.

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος υπό την ηγεσία του ελάχιστα γνωστού αντιπολιτευόμενου Κρίστιαν Μαλάνγκα τον Μάιο, η οποία είχε ως στόχο το προεδρικό μέγαρο και έναν στενό σύμμαχο του προέδρου Φέλιξ Τσισεκέντι. Ο Μαλάνγκα πυροβολήθηκε θανάσιμα, ενώ αντιστεκόταν στη σύλληψη λίγο μετά τη ζωντανή μετάδοση της επίθεσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε ο στρατός του Κονγκό.

Ο 21χρονος γιος του Μαλάνγκα Μαρσέλ, ο οποίος είναι πολίτης των ΗΠΑ, και δύο άλλοι Αμερικανοί καταδικάστηκαν για την επίθεση. Η μητέρα του Μπρίτνεϊ Σόγιερ δήλωσε ότι ο γιος της είναι αθώος και απλώς ακολουθούσε τον πατέρα του, ο οποίος θεωρούσε τον εαυτό του πρόεδρο μιας σκιώδους εξόριστης κυβέρνησης.

Τους μήνες που μεσολάβησαν από τη σύλληψη του γιου της, η Σόγιερ αρνήθηκε πολλαπλά αιτήματα για συνεντεύξεις και επικέντρωσε την ενέργειά της στη συγκέντρωση χρημάτων για να στείλει στον Μαρσέλ χρήματα για τρόφιμα, προϊόντα υγιεινής και ένα κρεβάτι. Κοιμάται στο πάτωμα του κελιού της φυλακής του και πάσχει από ηπατική νόσο, είπε.

Οι άλλοι Αμερικανοί είναι ο 21χρονος Τάιλερ Τόμσον Τζούνιορ, ο οποίος πέταξε στην Αφρική από τη Γιούτα μαζί με τον νεότερο Μαλάνγκα για διακοπές, όπως πίστευε η οικογένειά του, και ο 36χρονος Μπέντζαμιν Ρούμπεν Ζάλμαν-Πόλουν, ο οποίος φέρεται να γνώριζε τον Κρίστιαν Μαλάνγκα μέσω μιας εταιρείας εξόρυξης χρυσού. Η εταιρεία ιδρύθηκε στη Μοζαμβίκη το 2022, σύμφωνα με την εφημερίδα της κυβέρνησης της Μοζαμβίκης και έκθεση του ενημερωτικού δελτίου Africa Intelligence.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον την Παρασκευή ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ήταν ενήμερη για την ετυμηγορία. Το υπουργείο δεν έχει δηλώσει ότι οι τρεις Αμερικανοί κρατούνται άδικα, γεγονός που καθιστά απίθανο να προσπαθήσουν Αμερικανοί αξιωματούχοι να διαπραγματευτούν την επιστροφή τους.

«Καταλαβαίνουμε ότι η νομική διαδικασία στη ΛΔΚ επιτρέπει στους κατηγορούμενους να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου», δήλωσε ο Μίλερ. «Το προσωπικό της πρεσβείας παρακολουθεί αυτές τις διαδικασίες, καθώς περνούν μέσα από τη διαδικασία. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις διαδικασίες και να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις».

Ο Τόμσον είχε προσκληθεί σε ένα ταξίδι στην Αφρική από τον νεότερο Μαλάνγκα, πρώην συμπαίκτη του στο αμερικανικό ποδόσφαιρο στο λύκειο, σε ένα προάστιο του Σολτ Λέικ Σίτι. Όμως το δρομολόγιο, όπως φαίνεται, περιελάμβανε κάτι περισσότερο από την περιήγηση στα αξιοθέατα. Άλλοι συμπαίκτες του ισχυρίστηκαν ότι ο Μαρσέλ είχε προσφέρει έως και 90.000 ευρώ για να τον ακολουθήσει σε μια «δουλειά πο αφορούσε την ασφάλεια» στο Κονγκό.

Η οικογένεια του Τόμσον υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε τις προθέσεις του ηλικιωμένου Μαλάνγκα, δεν είχε σχέδια για πολιτικό ακτιβισμό και δεν σκόπευε καν να εισέλθει στο Κονγκό. Ο ίδιος και ο Μαλάνγκα επρόκειτο να ταξιδέψουν μόνο στη Νότια Αφρική και το Εσβατίνι, δήλωσε η μητριά του Μιράντα Τόμσον στο Associated Press τον Μάιο.

Οι Τόμσον συνεργάζονται με έναν δικηγόρο στην πολιτεία της Γιούτα για να ενθαρρύνουν τους Αμερικανούς αξιωματούχους να παρέμβουν. Οι αμερικανοί γερουσιαστές της Γιούτα Μιτ Ρόμνεϊ και Μάικ Λι δεν έχουν παροτρύνει δημοσίως στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να υποστηρίξει την απελευθέρωση των Αμερικανών.

«Οι σκέψεις μου είναι με τις οικογένειες κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης στιγμής», δήλωσε ο Λι στο AP την Παρασκευή. «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να λαμβάνουμε ενημερώσεις σχετικά με την υπόθεση αυτή».

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

«Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη και τρομακτική κατάσταση για τις εμπλεκόμενες οικογένειες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρόμνεϊ Ντίλαν Μάξφιλντ. «Το γραφείο μας συνεργάζεται σταθερά με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και θα συνεχίσει να το κάνει».

Τον περασμένο μήνα, ο στρατιωτικός εισαγγελέας, αντισυνταγματάρχης Ίνοσεντ Ρατζαμπού κάλεσε τους δικαστές να καταδικάσουν όλους τους κατηγορούμενους σε θάνατο, εκτός από έναν που πάσχει από «ψυχολογικά προβλήματα».

Το Κονγκό επανέφερε τη θανατική ποινή νωρίτερα φέτος, αίροντας ένα μορατόριουμ δύο και πλέον δεκαετιών, καθώς οι αρχές αγωνίζονται να περιορίσουν τη βία και τις επιθέσεις μαχητών στη χώρα. Ο ποινικός κώδικας της χώρας επιτρέπει στον πρόεδρο να ορίζει τη μέθοδο εκτέλεσης. Παλαιότερες εκτελέσεις μαχητών στο Κονγκό έχουν πραγματοποιηθεί με εκτελεστικό απόσπασμα.

References

  1. ^ Αγγλικά (www.euronews.com)