Δεκάδες μέλη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της Τυνησίας συνελήφθησαν αυτή την εβδομάδα ενόψει της προεκλογικής περιόδου για τις προεδρικές εκλογές.
Δεκάδες μέλη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της Τυνησίας συνελήφθησαν αυτή την εβδομάδα πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις προεδρικές εκλογές του βορειοαφρικανικού κράτους, δήλωσαν την Παρασκευή δικηγόροι και αξιωματούχοι του κόμματος.
Το ισλαμιστικό κόμμα Ενάχντα που ανέβηκε στην εξουσία μετά την Αραβική Άνοιξη δήλωσε την Παρασκευή ότι οι καταμετρήσεις που συγκεντρώθηκαν από τα τοπικά του παραρτήματα έδειξαν ότι τουλάχιστον 80 άνδρες και γυναίκες του κόμματος είχαν συλληφθεί στο πλαίσιο ενός μαζικού πογκρόμ που στοχοθέτησε μέλη από 10 περιφέρειες.
Εδώ και εβδομάδες οι υπέρμαχοι της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση, καθώς εκφράζουν ανησυχίες ότι οι εκλογές είναι απίθανο να είναι ελεύθερες και δίκαιες.
Ωστόσο, η προσέγγιση της ΕΕ κατευθύνεται από την αποφασιστικότητά της να μειώσει τη μετανάστευση. Η Τυνησία αποτελεί βασικό σημείο διέλευσης για τους μετανάστες από τη Συρία, το Μπαγκλαντές και τα κράτη της υποσαχάριας Αφρικής που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη. Και ο φόβος που έχει εκφραστεί τόσο από αναλυτές όσο και από ακτιβιστές της δημοκρατίας είναι ότι η ΕΕ μπορεί να παραβλέψει την οπισθοδρόμηση της δημοκρατίας στην Τυνησία, καθώς δίνει προτεραιότητα στη διακοπή των μεταναστευτικών ροών.
Η μεταναστευτική συμφωνία ΕΕ-Τυνησίας που έχει συμφωνηθεί με την κυβέρνηση του προέδρου Καΐς Σαΐντ έχει σχεδιαστεί για να επιβραδύνει τον αριθμό των μεταναστών που επιχειρούν τον διάπλου της Μεσογείου με βάρκες. Σε αντάλλαγμα, η Τυνησία λαμβάνει οικονομική βοήθεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Καταστολή εναντίον του Ενάχντα
Σε ανακοίνωσή του, το Ενάχντα χαρακτήρισε τις συλλήψεις «μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία επιδρομών και παραβιάσεων των πιο βασικών δικαιωμάτων που εγγυάται ο νόμος». Το κόμμα είχε μετρήσει τουλάχιστον 80 συλλήψεις και βρισκόταν στη διαδικασία επιβεβαίωσης τουλάχιστον 116 συνολικά, συμπεριλαμβανομένων έξι γυναικών, δήλωσε η δικηγόρος Λατίφα Χαμπεσί.
Ο πρώην υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού Αχμέντ Γκααλούλ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος και σύμβουλος του φυλακισμένου ηγέτη του Ραχέντ Γκανουσί, δήλωσε ότι οι συλλήψεις περιελάμβαναν υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος και συνεχίστηκαν το απόγευμα της Παρασκευής. Μεταξύ αυτών ήταν ο Μοχάμεντ Γκελβί, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος, και ο Μοχάμεντ Αλί Μπουχατίμ, περιφερειακός ηγέτης του κόμματος από το προάστιο της Τύνιδας Μπεν Αρούς.
Οι μαζικές συλλήψεις είναι οι τελευταίες που αμαυρώνουν μια ήδη ταραχώδη προεκλογική περίοδο στην Τυνησία.
Με την πολιτική απάθεια να οργιάζει και τα πιο εξέχοντα στελέχη της αντιπολίτευσης της χώρας να βρίσκονται στη φυλακή, ο πρόεδρος Καΐς Σαΐντ αναμενόταν εδώ και καιρό να κερδίσει μια δεύτερη θητεία χωρίς σημαντικές προκλήσεις. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες σημειώθηκαν μεγάλες αναταραχές. Ο Σαΐντ απέλυσε την πλειονότητα του υπουργικού του συμβουλίου και οι αρχές συνέλαβαν περισσότερους από τους πιθανούς αντιπάλους του. Η εκλογική αρχή της χώρας, η οποία αποτελείται από μέλη που διόρισε ο ίδιος, αψήφησε τις δικαστικές εντολές για να κρατήσει ορισμένους διεκδικητές εκτός του ψηφοδελτίου της 6ης Οκτωβρίου. Η προεκλογική περίοδος άνοιξε επίσημα την αυλαία της το Σάββατο.
Οι κινήσεις αυτές ήρθαν μετά από μήνες αλλεπάλληλων συλλήψεων δημοσιογράφων, δικηγόρων και ηγετικών στελεχών της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων πολλών επικριτών του προέδρου που κατηγορούνται βάσει ενός αμφιλεγόμενου νόμου κατά των ψευδών ειδήσεων, ο οποίος, σύμφωνα με τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για την καταστολή της κριτικής.
Συνήγορος ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφερε ότι η σύλληψη της Σιχέμ Μπενσεντρίν, δημοσιογράφου υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Αλήθειας, υπογραμμίζει τη «δημοκρατική οπισθοδρόμηση» που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τυνησία.
Η συντριπτική πλειονότητα των συλληφθέντων ήταν ανώτερα κομματικά μέλη του κόμματος που συμμετέχει στη μεταβατική διαδικασία απονομής δικαιοσύνης στην Τυνησία, η οποία περιλαμβάνει μέλη του Ενάχντα που βασανίστηκαν τα χρόνια πριν ο πρόεδρος Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλί γίνει ο πρώτος Άραβας δικτάτορας που ανατράπηκε στις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης του 2011.
Η Χαμπεσί δήλωσε ότι περίπου το 90% ήταν άνθρωποι που φυλακίστηκαν υπό τον Μπεν Αλί και τον πρώην πρόεδρο Χαμπίμ Μπουργκίμπα και το 70% ήταν άνω των 60 ετών. Πρόσθεσε ότι τα ονόματα των συλληφθέντων αντιστοιχούσαν σε έγγραφα του κόμματος που απαριθμούσαν τα θύματα της δικτατορίας που συμμετείχαν στη μεταβατική διαδικασία απονομής δικαιοσύνης.
Η παγκοσμίως αναγνωρισμένη διαδικασία μεταβατικής δικαιοσύνης της Τυνησίας είναι μια δεκαετής πρωτοβουλία που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τα θύματα που υπέφεραν από την κυβέρνηση.
Οι συλλήψεις έγιναν ενώ εκατοντάδες Τυνήσιοι διαδήλωναν στην πρωτεύουσα Τύνιδα, καταγγέλλοντας την εμφάνιση αυτού που αποκαλούσαν αστυνομικό κράτος εν όψει των εκλογών της 6ης Οκτωβρίου. Καταδικάστηκαν έντονα από άλλα κόμματα.
«Αυτές οι συλλήψεις έρχονται ως ένδειξη περαιτέρω περιορισμού και εκτροπής της εκλογικής διαδικασίας με στόχο τη διάδοση του φόβου και το άδειασμα των επερχόμενων εκλογών από κάθε πιθανότητα για έναν πραγματικό δημοκρατικό ανταγωνισμό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή το κόμμα «Εργασία και Επίτευξη», του οποίου ηγείται το πρώην μέλος του Ενάχντα Αμπντελατίφ Μέκι.
Ο Μέκι, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Υγείας της Τυνησίας από το 2011 έως το 2014, συνελήφθη επίσης τον Ιούλιο στο πλαίσιο έρευνας για μια δολοφονία του 2014, την οποία οι δικηγόροι του κατήγγειλαν ως πολιτικά υποκινούμενη. Η εκλογική αρχή της Τυνησίας δήλωσε ότι θα αψηφήσει απόφαση διοικητικού δικαστηρίου και θα τον κρατήσει εκτός ψηφοδελτίου.