Στην επιχείρηση συνεργάζονται διάφοροι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς – Το ναυαγοσωστικό “Aigaion Pelagos”, στο οποίο επιβαίνει ειδική ναυαγοσωστική ομάδα, συνοδεύεται από τρεις φρεγάτες, ένα ρυμουλκό και ένα ακόμα πλοίο υποστήριξης.
Nέα προσπάθεια διάσωσης του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου «Sounion» στην Ερυθρά Θάλασσα, που παραμένει αγκυροβολημένο 72 ν.μ. δυτικά της Χοντάιντα της Υεμένης, πρόκειται να επιχειρηθεί εντός της ημέρας από το ελληνικό ναυγοσωστικό πλοίο Aigaion Pelagos. Το τάνκερ συνεχίζει να έχει στο κατάστρωμά του εστίες φωτιάς.
Η διάσωση του MV Sounion, που δέχθηκε επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα, είναι κρίσιμη για να αποφευχθεί περιβαλλοντική καταστροφή, σύμφωνα με ενημέρωση από την επιχείρηση «Ασπίδες». Το πλοίο είναι αγκυροβολημένο ενώ το κατάστρωμά του έχει πιάσει φωτιά, χωρίς ωστόσο έως τώρα να υπάρχουν ενδείξεις διαρροής καυσίμων. Το δεξαμενόπλοιο μεταφέρει 150.000 τόνους πετρελαίου.
Η εμπλοκή κρατικών και ιδιωτικών φορέων είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί περιβαλλοντική καταστροφή, προστίθεται στην ενημέρωση. Στην επιχείρηση συνεργάζονται διάφοροι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς. Το “Aigaion Pelagos”, στο οποίο επιβαίνει ειδική ναυαγοσωστική ομάδα, συνοδεύεται από τρεις φρεγάτες, ένα ρυμουλκό και ένα ακόμα πλοίο υποστήριξης.
Η επιχείρηση «Ασπίδες» με πλωτά μέσα παρέχει ασφάλεια στα ρυμουλκά που επιχειρούν προκειμένου να ρυμουλκηθεί το πλοίο.
Ο επικεφαλής του Ανώτατου Πολιτικού Συμβουλίου των Χούθι έχει δηλώσει ότι η απόφαση να επιτραπεί η απόσυρση του MV Sounion οφείλεται στην ανησυχία για οικολογική καταστροφή, ωστόσο η περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για αρκετά πλοία που συνεχίζουν να δέχονται.
Το MV Sounion δέχτηκε την πρώτη επίθεση από τους Χούθι την Τετάρτη 21 Αυγούστου, με το 25μελές πλήρωμά του (23 Φιλιππινέζοι και δύο Ρώσοι), να μεταφέρεται την επομένη από γαλλικό αντιτορπιλικό σε ασφαλές σημείο στο Τζιμπουτί. Στη συνέχεια ακολούθησαν επιθέσεις με την τοποθέτηση εκρηκτικών μικρής ισχύος στο κατάστρωμα του δεξαμενόπλοιου.