Πούτιν για δυτικές κυρώσεις: «Η Ρωσία είναι αδύνατον να απομονωθεί»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα τη Δύση ότι οι προσπάθειες να απομονωθεί η Μόσχα θα αποτύχουν, με αφορμή την 61η επέτειο του πρώτου ταξιδιού στο διάτημα από τον Γιούρι Γκαγκάριν.

Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Λευκορώσο ομόλογό του, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο Ρώσος πρόεδρος περιηγήθηκε στο Κοσμοδρόμιο Βοστότσνι και επικαλέστηκε την επιτυχία του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος ως απόδειξη ότι η Ρωσία μπορεί να ανταπεξέλθει στις διεθνείς κυρώσεις.

Η Ρωσία λέει ότι ποτέ δεν θα βασιστεί ξανά στη Δύση αφού οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της επέβαλαν σαρωτικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας για να τιμωρήσουν τον Πούτιν για την εντολή που έδωσε στις 24 Φεβρουαρίου να ξεκινήσει η ‘ειδική στρατιωτική επιχείρηση’, όπως χαρακτηρίζει ο ίδιος, τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Οι κυρώσεις ήταν ολοκληρωτικές, η απομόνωση ήταν ολοκληρωτική αλλά η Σοβιετική Ένωση ήταν και πάλι πρώτη στο Διάστημα», δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με τη ρωσική κρατική τηλεόραση. «Δεν σκοπεύουμε να απομονωθούμε», δήλωσε ο ίδιος. «Είναι αδύνατον να απομονώσουμε σοβαρά τον οποιοδήποτε στον σύγχρονο κόσμο –ειδικά μια τόσο μεγάλη χώρα όπως τη Ρωσία».

Πούτιν: Η Ρωσία θα επιτύχει τους “ευγενείς” στόχους

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας θα επιτύχει χωρίς αμφιβολία τους «ευγενείς» στόχους της, όπως τους χαρακτήρισε.

Επισήμανε ότι η Μόσχα δεν είχε άλλη επιλογή από το να εξαπολύσει μια στρατιωτική επιχείρηση για να προστατεύσει τη Ρωσία και ότι μια σύγκρουση με τις αντιρωσικές δυνάμεις της Ουκρανίας ήταν αναπόφευκτη.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι ο βασικός στόχος της στρατιωτικής εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία ήταν να σωθούν οι άνθρωποι στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, όπου υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές μάχονται εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων από το 2014.

«Από τη μια πλευρά, βοηθούμε και σώζουμε ανθρώπους και από την άλλη, απλά λαμβάνουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της ίδιας της Ρωσίας», δήλωσε ο Πούτιν. «Είναι σαφές ότι δεν είχαμε επιλογή. Ήταν η σωστή απόφαση».

Ο Πούτιν λέει ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία είναι απαραίτητη διότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την Ουκρανία για να απειλήσουν τη Ρωσία –και μέσω της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ– και ότι η Μόσχα έπρεπε να υπερασπιστεί τους ρωσόφωνους πολίτες στην Ουκρανία απέναντι σε διώξεις.

Οι ουκρανικές δυνάμεις προβάλλουν ισχυρή αντίσταση και η Δύση έχει επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία σε μια προσπάθεια να την αναγκάσει να αποσύρει τις δυνάμεις της.

«Για ποιο λόγο ανησυχούμε τόσο πολύ γι’ αυτές τις κυρώσεις;», δήλωσε ο Λουκασένκο, σύμφωνα με τη ρωσική κρατική τηλεόραση.

Ο Λουκασένκο, που κάποιες φορές έχει κάνει δηλώσεις που φαίνονται να είναι αντίθετες προς τις δεδηλωμένες θέσεις του στενότερου συμμάχου του σε μια σειρά από θέματα, έχει επιμείνει ότι η Λευκορωσία πρέπει να έχει ανάμειξη στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και έχει δηλώσει ότι η Λευκορωσία αδίκως έχει χαρακτηριστεί «συνένοχος του επιτιθέμενου».

Νέα έκκληση Ζελένσκι για άμεσες κυρώσεις της ΕΕστο ρωσικό πετρέλαιο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε ξανά την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις σε όλες τις ρωσικές τράπεζες και το ρωσικό πετρέλαιο και να ορίσει διορία για τον τερματισμό των εισαγωγών του ρωσικού φυσικού αερίου.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε (…) Χρειαζόμαστε ισχυρές αποφάσεις και η ΕΕ θα πρέπει να τις λάβει τώρα. Πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στο πετρέλαιο και σε όλες τις ρωσικές τράπεζες (…) Κάθε χώρα της ΕΕ πρέπει να θέσει όρους για το πότε θα αρνηθεί ή θα περιορίσει τις (εισαγωγές ρωσικής) ενέργειας, όπως το αέριο», επεσήμανε ο Ζελένσκι απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο της Λιθουανίας.

«Μόνο τότε η ρωσική κυβέρνηση θα κατανοήσει ότι πρέπει να αναζητήσει την ειρήνη, ότι ο πόλεμος θα είναι καταστροφικός για εκείνους», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η Κομισιόν καταρτίζει προτάσεις για την επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο, όπως έχουν δηλώσει υπουργοί Εξωτερικών, αν και ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση για την απαγόρευση του ρωσικού αργού, ενώ η ΕΕ ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα έναν πέμπτο γύρο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Ο Ζελένσκι δήλωσε στο κοινοβούλιο της Λιθουανίας ότι οι Ρώσοι στρατιώτες σε όποια περιοχή κατέλαβαν στην Ουκρανία συμπεριφέρθηκαν με τον ίδιο τρόπο όπως στη Μπούτσα, όπου κατηγορούνται ότι σκότωσαν πολλούς αμάχους, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.

Ο Ουκρανός πρόεδρος κατήγγειλε επίσης ότι η Ρωσία έχει στείλει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από τις περιοχές της Ουκρανίας που κατέλαβε σε «καταυλισμούς».

Επιχείρηση της Europol βάζει στο στόχαστρο τους πόρους Ρώσων

Ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Επιβολής του Νόμου (Europol) άρχισε επιχείρηση με σκοπό την κατάσχεση πόρων προσώπων, θεσμών και επιχειρήσεων στη Ρωσία που αντιμετωπίζουν κυρώσεις της ΕΕ εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Europol, με έδρα τη Χάγη, θα φέρει σε πέρας την «Επιχείρηση Όσκαρ» σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές των κρατών μελών, τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Ποινικής Δικαιοσύνης (Eurojust) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX).

Η επιχείρηση θα συμβάλει στις έρευνες για τους πόρους των προσώπων που βρίσκονται στο στόχαστρο και να ασκηθούν ποινικές διώξεις στις περιπτώσεις που οι κυρώσεις παρακάμπτονται. Η διάρκειά της θα είναι καταρχήν ένα έτος και έχει αρκετές διακριτές πτυχές, διευκρίνισε η Ευρωπόλ στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η Ιαπωνία ανακοινώνει περαιτέρω κυρώσεις σε 398 Ρώσους

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε σήμερα πως θα προχωρήσει στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία, δεσμεύοντας τυχόν πόρους στην ιαπωνική δικαιοδοσία 398 προσώπων και 28 οργανισμών.

Η απόφαση εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο. Συμπεριλαμβάνει την επιβολή μέτρων σε βάρος δύο κορών του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και της συζύγου του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Απαγορεύθηκαν επίσης πλέον κάθε νέα επένδυση στη Ρωσία και οι εισαγωγές ορισμένων ειδών ξυλείας και μηχανημάτων από τη 19η Απριλίου, ενώ θα επιβληθεί πάγωμα των πόρων των ρωσικών τραπεζών Alfabank και Sberbank στην ιαπωνική δικαιοδοσία από τη 12η Μαΐου.

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα ανακοίνωσε πως η Ιαπωνία θα μειώσει και προοδευτικά θα τερματίσει τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία και θα επιβάλει περαιτέρω τιμωρητικά μέτρα, σε συντονισμό με τους εταίρους της στην G7.

Ο κ. Κισίντα έκανε λόγο για φρικαλεότητες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία που χαρακτήρισε, για πρώτη φορά, «εγκλήματα πολέμου».