Δημοσιεύθηκε •ανανεώθηκε πριν
“Δεν χρειαζόμαστε άλλον έναν πόλεμο, στην προκειμένη περίπτωση έναν εμπορικό πόλεμο. Πρέπει να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας”, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός στη Σαγκάη.
Ο Πέδρο Σάντσεθ κάλεσε ανοιχτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα άλλα 26 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να “επανεξετάσουν” τους προτεινόμενους εισαγωγικούς δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα κινεζικής κατασκευής, αποκαλύπτοντας τις πολιτικές ρωγμές εν όψει μιας ψηφοφορίας που θα μπορούσε να μετατρέψει τους δασμούς σε πάγιο δεδομένο για τουλάχιστον πέντε χρόνια.
Οι δασμοί έχουν σχεδιαστεί για να αντισταθμίσουν τις επιδοτήσεις που διοχετεύονται στον προσοδοφόρο τομέα από τις αρχές του Πεκίνου, οι οποίες οδηγούν σε τεχνητά χαμηλό κόστος. Ύστερα από πολύμηνη έρευνα[2], η Επιτροπή διαπίστωσε ότι τα δημόσια χρήματα διαχέονται σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, θέτοντας τους ευρωπαίους ανταγωνιστές σε κίνδυνο να υποστούν μη βιώσιμες οικονομικές απώλειες.
Ως αποτέλεσμα, οι Βρυξέλλες πρότειναν πρόσθετους δασμούς, που κυμαίνονται από 7,8% έως 35,3%, ανάλογα με τη μάρκα και το επίπεδο συνεργασίας τους με την έρευνα, οι οποίοι θα προστεθούν στον υφιστάμενο συντελεστή 10%. Η προσθήκη, σύμφωνα με τη σκέψη, θα εξασφάλιζε δικαιότερο ανταγωνισμό στην αγορά.
Αλλά για τον Ισπανός πρωθυπουργό, αυτή μπορεί να μην είναι η καλύτερη προσέγγιση – ιδίως αν προκαλέσει αντίποινα κατά των προϊόντων χοιρινού κρέατος[3], ενός ιδιαίτερα πολύτιμου και ευαίσθητου τομέα για τη χώρα του.
«Πρέπει να επανεξετάσουμε όλοι μας, όχι μόνο τα κράτη μέλη αλλά και η Επιτροπή, τη θέση μας απέναντι σε αυτή την κίνηση», δήλωσε[4] ο Ισπανός πρωθυπουργός στη Σαγκάη, τελευταίο σταθμό της επίσημης τετραήμερης επίσκεψής του στην Κίνα.
«Όπως είπα και προηγουμένως, δεν χρειαζόμαστε άλλον έναν πόλεμο, σε αυτή την περίπτωση έναν εμπορικό πόλεμο. Πρέπει να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας», συνέχισε και συμπλήρωσε: «Από την Ισπανία, αυτό που θα κάνουμε είναι να είμαστε εποικοδομητικοί και να προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση, έναν συμβιβασμό, μεταξύ της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αν με ρωτήσετε, θα σας απαντήσω ότι επανεξετάζουμε τη θέση μας».
Η ισπανική στροφή προκαλεί κλυδωνισμούς
Η δήλωση αποτελεί σημαντική στροφή για την Ισπανία, η οποία συχνά υποστηρίζει τη γραμμή δράσης της Επιτροπής. Η χώρα φέρεται να[5] ψήφισε υπέρ του δασμού κατά τη διάρκεια μιας μη δεσμευτικής διαβούλευσης τον Ιούλιο και αναμενόταν να διατηρήσει αυτή τη θετική θέση στην επικείμενη ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί κάποια στιγμή πριν από τον Νοέμβριο.
Η ψηφοφορία εξελίσσεται σε μια δοκιμασία για την προθυμία της ΕΕ να σταθεί απέναντι στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της Κίνας, ένα μακροχρόνιο σημείο τριβής. Η Γαλλία και η Ιταλία θεωρούνται υπέρμαχοι των πρόσθετων δασμών, ενώ η Ουγγαρία ηγείται της αντιπολίτευσης. Η Γερμανία δέχεται έντονες πιέσεις από την τοπική βιομηχανία να εκτροχιάσει το μέτρο, αλλά ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν έχει αποφασίσει. Για να σταματήσουν οι δασμοί απαιτείται ειδική πλειοψηφία.
Η Κίνα έχει κατηγορηθεί ότι παίζει μια στρατηγική “διαίρει και βασίλευε”[6] για να διασπάσει τα κράτη μέλη, να τα στρέψει το ένα εναντίον του άλλου και να ματαιώσει συλλογικές αποφάσεις που θα ήταν επιζήμιες για τα συμφέροντα του Πεκίνου. Η επίτευξη παγκόσμιας ηγεσίας στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων θεωρείται κορυφαία προτεραιότητα για το Κομμουνιστικό Κόμμα, ένας πολιτικός στόχος που σύμφωνα με τις Βρυξέλλες τροφοδοτεί τις γενναιόδωρες οικονομικές ενέσεις στην εγχώρια παραγωγή.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απάντησε προς το παρόν σε αίτημα για σχολιασμό.
Τα λόγια του Σάντσεθ συμπίπτουν με μια συνάντηση μεταξύ αξιωματούχων της Επιτροπής και Κινέζων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την έρευνα κατά των επιδοτήσεων και τους προτεινόμενους δασμούς.
Χοιρινό κρέας στα διασταυρούμενα πυρά
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ισπανία και η Κίνα έχουν περισσότερα θέματα συμφωνίας παρά διαφωνίας και τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί ο διάλογος στο “υψηλότερο επίπεδο”. Στη συνέχεια αναγνώρισε ότι οι διμερείς σχέσεις πρέπει να “εξισορροπηθούν εκ νέου” λόγω του εμπορικού ελλείμματος μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας, μια ανησυχία που συμμερίζονται και άλλες χώρες.
Ο πρωθυπουργός επέμεινε επανειλημμένα στην επιθυμία του να διαδραματίσει έναν “εποικοδομητικό ρόλο” μεταξύ των Βρυξελλών και του Πεκίνου και στην ελπίδα του ότι τελικά θα επιτευχθεί ένας “συμβιβασμός”, αν και δεν διευκρίνισε ποια μορφή θα πρέπει να έχει αυτή η λύση.
Ερωτηθείς σχετικά με την προοπτική αντιποίνων κατά του τομέα του χοιρινού κρέατος, ο Σάντσεθ δήλωσε ότι τα δύο ζητήματα δεν πρέπει να διασυνδέονται. Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ξεκίνησε[7] τον Ιούνιο “έρευνα αντιντάμπινγκ” για τις εισαγωγές “σχετικού χοιρινού κρέατος και χοιρινών υποπροϊόντων” από την ΕΕ, λίγες μόλις ημέρες αφότου η Επιτροπή παρουσίασε την πρώτη της πρόταση δασμών.
Η κίνηση του υπουργείου θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για εμπορικούς περιορισμούς. Η Ισπανία, η Ολλανδία, η Δανία, η Γερμανία και το Βέλγιο θεωρούνται οι πιο ευάλωτες σε αυτά τα αντίποινα.
Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές μπράντι βρίσκονται επίσης υπό τον έλεγχο του Πεκίνου, με τους προσωρινούς δασμούς να έχουν ανασταλεί[8] εν αναμονή της τελικής ψηφοφορίας της ΕΕ για τα ηλεκτρικά οχήματα.
References
- ^ Αγγλικά (www.euronews.com)
- ^ Ύστερα από πολύμηνη έρευνα (www.euronews.com)
- ^ κατά των προϊόντων χοιρινού κρέατος (www.euronews.com)
- ^ δήλωσε (www.youtube.com)
- ^ φέρεται να (x.com)
- ^ στρατηγική “διαίρει και βασίλευε” (www.euronews.com)
- ^ ξεκίνησε (www.euronews.com)
- ^ ανασταλεί (www.euronews.com)