Κατακραυγή για την πολύνεκρη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε «ασφαλή ζώνη»

Καταδίκη από τον ΓΓ του ΟΗΕ – Για στρατιωτικό στόχο έκανε λόγο το Ισραήλ – Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς για τη Γάζα ανακοίνωσε ότι τα πτώματα 19 ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα κατά τη διάρκεια της νύχτας στο αλ-Μαουάσι, σε μια περιοχή που παρουσιάζει το Ισραήλ ως “ανθρωπιστική ζώνη”, ταυτοποιήθηκαν σε διάφορα νοσοκομεία των γύρω περιοχών.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Λωρίδας της Γάζας είχε ανακοινώσει νωρίτερα 40 νεκρούς από το πλήγμα αυτό που είχε στόχο, σύμφωνα με το Ισραήλ, υψηλόβαθμα στελέχη της ένοπλης πτέρυγας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Τις πρώτες πρωινές ώρες χθες Τρίτη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας “ο (ισραηλινός) στρατός κατοχής (διέπραξε) μια φρικτή σφαγή βομβαρδίζοντας σκηνές για εκτοπισμένους στην περιοχή του αλ-Μαουάσι στη Χαν Γιούνις, όπου 19 νεκροί (των οποίων η ταυτότητα είναι γνωστή) έφτασαν σε νοσοκομεία και περισσότεροι από 60 τραυματίστηκαν, ορισμένοι σοβαρά”, σε αυτό το χτύπημα που έπληξε σκηνές ανθρώπων εκτοπισμένων, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Το υπουργείο αφήνει να εννοηθεί ότι οι απολογισμός μπορεί να αυξηθεί δηλώνοντας, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις, ότι “απροσδιόριστος αριθμός θυμάτων παραμένει κάτω από τα χαλάσματα, κάτω από την άμμο και πάνω στους δρόμους, τα οποία ακόμη δεν έφθασαν στα νοσοκομεία”.

Λίγο μετά τη 1.30 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε “πλήγμα ακριβείας” εναντίον “στελεχών της Χαμάς” στο αλ-Μαουάσι, έναν παραλιακό τομέα 46 τετραγωνικών χιλιομέτρων τον οποίο το Ισραήλ έχει χαρακτηρίσει “ανθρωπιστική ζώνη” και όπου υποτίθεται συγκεντρώνονται οι Παλαιστίνιοι της Λωρίδας της Γάζας που κλήθηκαν να εκκενώσουν τους τομείς που αποτέλεσαν στόχο των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Αξιωματούχος της πολιτικής προστασίας της Γάζας, ο Μοχάμεντ αλ-Μουγάιρ, δήλωσε στη συνέχεια στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι “40 μάρτυρες και 60 τραυματίες περισυνελέγησαν και μεταφέρθηκαν” στα γειτονικά νοσοκομεία μετά το πλήγμα αυτό και ότι δεκαπέντε άνθρωποι αγνοούνται.

Διαβεβαιώνοντας ότι έλαβε “πολλά μέτρα για να περιορίσει τον κίνδυνο πρόκλησης βλάβης στους αμάχους”, ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος κατηγορεί τους μαχητές της Χαμάς πως χρησιμοποιούν “τις πολιτικές υποδομές της ανθρωπιστικής ζώνης” και μετατρέπουν “συστηματικά αμάχους της Γάζας σε ανθρωπινή ασπίδα”, είχε αμφισβητήσει τον αριθμό αυτό, τονίζοντας ότι (ο αριθμός) δεν “συμφωνεί με τις πληροφορίες (που είχε στην κατοχή του τη στιγμή του πλήγματος), με τον τύπο των συγκεκριμένων πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν και την ακρίβεια με την οποία διεξήχθη το πλήγμα.

Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο για τον λόγο της διαφοράς μεταξύ της αξιολόγησης του υπουργείου και της υπηρεσίας του, ο Μαχμούντ Μπασάλ, εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας της Γάζας, απάντησε: “Δεν μπορούμε να αμφιβάλλουμε για τις πληροφορίες του υπουργείου”. “Αν λένε 19, τότε είναι 19 νεκροί. Αυτοί είναι οι υπεύθυνοι” για τον αριθμό αυτό, πρόσθεσε.

Καταδίκη από Γκουτέρες

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε απερίφραστα την πολύνεκρη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε περιοχή που έχει καθοριστεί ως ασφαλής ζώνη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ.

“Η χρήση βαρέων όπλων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι απαράδεκτη”, τόνισε ο Ντουζαρίκ. “Οι Παλαιστίνιοι είχαν μετακινηθεί σε αυτήν την περιοχή της Χαν Γιούνις αναζητώντας ένα καταφύγιο, αναζητώντας ασφάλεια, μετά τις επανειλημμένες οδηγίες που είχαν λάβει από τις ίδιες τις ισραηλινές αρχές να πράξουν έτσι”.

Και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, Τορ Βένεσλαντ, καταδίκασε το φονικό, όπως δήλωσε, ισραηλινό χτύπημα στη Χαν Γιούνις στη Γάζα, το οποίο άφησε πίσω του δεκάδες νεκρούς και τραυματίες σύμφωνα με τις τοπικές ιατρικές αρχές.

Διαρροή εικόνων από τον Ισραηλινο Στρατό

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα το βράδυ της Τρίτης εικόνες από τη στενή υπόγεια σήραγγα στην οποία είπε ότι βρήκε έξι πτώματα ομήρων “δολοφονημένων από τη Χαμάς” πριν από περίπου δέκα ημέρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Η ανακάλυψη των πτωμάτων των έξι ομήρων, που ανακοινώθηκε την 1η Σεπτεμβρίου, πυροδότησε θλίψη και οργή στο Ισραήλ, με μαζικές διαδηλώσεις που ζητούσαν από την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να φέρει πίσω τους ομήρους που κρατούνται ακόμη στη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος του στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, κατά τη διάρκεια παρέμβασης στην ισραηλινή τηλεόραση έδωσε λεπτομέρειες για τις συνθήκες κράτησης των ομήρων σε αυτό το τούνελ, πλάτους περίπου 80 εκατοστών, ύψους λιγότερο από 170 εκατοστά και μήκους 120 μέτρων, που βρίσκεται 20 μέτρα κάτω από τη γη στη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Ενώ βιντεοσκοπούσε κατεβαίνοντας με σκοινί σε αυτή τη σήραγγα από ένα φρεάτιο που επιτρέπει την πρόσβαση σε αυτήν, ο Χαγκάρι εμφανίστηκε στη συνέχεια μπροστά στην κάμερα σκυμμένος μέσα σε αυτό το πολύ χαμηλό υπόγειο ώστε “να σταθεί όρθιος”, όπως είπε, στο οποίο έχει “πολλή υγρασία”.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

“Ήταν ήρωες που επέζησαν από φρικτές συνθήκες κράτησης (έως ότου δολοφονηθούν)”, δήλωσε.

Μέσα στη σήραγγα, η κάμερα του στρατού δείχνει σκόρπια στρώματα, μπουκάλια και κουβάδες για τις ανάγκες των ομήρων.

Ο υποναύαρχος Χαγκάρι, με γάντια στα χέρια, παρουσιάζει ανάμεσα σε διάφορα αντικείμενα στο έδαφος ένα σκάκι, έναν γεμιστήρα αυτόματου τουφεκιού, έναν ηλεκτρικό φορτιστή “που χρησιμοποιήθηκε από τους τρομοκράτες”, ένα αντίτυπο του Κορανίου, κάλυκες από σφαίρες “που μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν” για να σκοτώσουν τους ομήρους.

“Εδώ βλέπουμε ίχνη αίματος”, λέει ο αξιωματικός, δείχνοντας μια λακκούβα με νερό στο ακριβές σημείο όπου “έζησαν τις τελευταίες τους στιγμές”.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Ο στρατός θα “κυνηγήσει τους τρομοκράτες που σκότωσαν τους έξι ομήρους: τον Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, τον Αλεξάντερ Λομπανόφ, την Κάρμελ Γκατ, την Έντεν Γερουσάλμι, τον Όρι Ντανίνο και τον Άλμογκ Σαρούσι”, πρόσθεσε.

Μετά την ανακοίνωση του επαναπατρισμού των σορών των ομήρων, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι αυτοί “εκτελέστηκαν” με μια “σφαίρα στο σβέρκο”.

Το Φόρουμ των Οικογενειών Ομήρων αντέδρασε στις εικόνες που παρουσίασε ο ισραηλινός στρατός ζητώντας από τις αρχές την άμεση επιστροφή των δικών τους ανθρώπων, επιμένοντας “στην ευθύνη που έχει ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του στη μοίρα των ομήρων μας”.

Οι όμηροι “υποφέρουν, είναι πεινασμένοι, εξαντλημένοι, βασανισμένοι, χωρίς αέρα να αναπνεύσουν και το μόνο που τους δίνει ελπίδα είναι να γνωρίζουν ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να απαιτούμε την απελευθέρωσή τους”, γράφει το Φόρουμ σε ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός

Η άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ προκάλεσε τον θάνατο 1.205 ανθρώπων, κυρίως αμάχων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων στοιχείων. Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, οι 97 κρατούνται ακόμη στη Γάζα, εκ των οποίων 33 είναι νεκροί, όπως διαπίστωσε ο στρατός.

Τα ισραηλινά αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας μετρούν ήδη τουλάχιστον 41.020 νεκρούς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς για τη Γάζα, και έχουν προκαλέσει ανθρωπιστική και υγειονομική καταστροφή και τον εκτοπισμό σχεδόν όλων των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων του μικρού αυτού θύλακα.