“Απαράδεκτες απειλές”: Η Κομισιόν θα κάνει τα πάντα για να σταματήσει την Ουγγαρία από το να στείλει μετανάστες με πούλμαν στις Βρυξέλλες

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά[1]

Ο Βίκτορ Όρμπαν υποσχέθηκε αντίποινα για πρόστιμο ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ που επέβαλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο η Ουγγαρία αρνείται να πληρώσει.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή[2] θα χρησιμοποιήσει όλα τα νομικά όπλα που έχει στη φαρέτρα της για να σταματήσει την Ουγγαρία [3]από το να στέλνει παράτυπους μετανάστες με πούλμαν στις Βρυξέλλες, μια κίνηση που θα αποτελέσει σοβαρή κλιμάκωση στην επί δεκαετίες αντιπαράθεση μεταξύ της εκτελεστικής εξουσίας και του Βίκτορ Όρμπαν.

Η απειλή της Βουδαπέστης να μεταφέρει σκόπιμα μετανάστες από το ένα κράτος μέλος στο άλλο θεωρείται αντίποινα για το πρόστιμο ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ που επέβαλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΔΕΕ) στην Ουγγαρία, το οποίο η χώρα αρνείται να πληρώσει.

Καμία μεταφορά δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί και δεν είναι σαφές πότε θα γίνει, αν και εφόσον τελικά γίνει.

“Όσον αφορά τις ανακοινώσεις των ουγγρικών αρχών ότι θα μεταφέρουν παράτυπους μετανάστες από τα ουγγροσερβικά σύνορα στις Βρυξέλλες, με μία λέξη, βασικά, είναι απαράδεκτες”, δήλωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ανίτα Χίπερ.

“Η ενέργεια αυτή, εάν πραγμοτοποιείτο, θα αποτελούσε σαφή παραβίαση του δικαίου της ΕΕ, αλλά και σαφή παραβίαση της αρχής της ειλικρινούς και πιστής συνεργασίας, αλλά και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Επιπλέον, θα υπονόμευε και την ασφάλεια του χώρου Σένγκεν στο σύνολό του”.

Η εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Επιτροπή βρίσκεται “σε επαφή” με τη Βουδαπέστη για να διασφαλίσει ότι η κυβέρνηση “απέχει” από το να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου που ανακοινώθηκε. Οι επαφές συνεχίζονται επίσης με τις γειτονικές με την Ουγγαρία χώρες που θα μπορούσαν δυνητικά να επηρεαστούν.

“Είμαστε επίσης έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλες τις εξουσίες που μας δίνουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες για να διασφαλίσουμε ότι το δίκαιο της ΕΕ γίνεται σεβαστό”, πρόσθεσε η αξιωματούχος.

Τι προβλέπει ο Κώδικας Συνόρων Σένγκεν

Σύμφωνα με τον Κώδικα Συνόρων Σένγκεν, η Επιτροπή έχει το δικαίωμα να υποβάλει πρόταση στο Συμβούλιο για τη θέσπιση προσωρινών περιορισμών, συμπεριλαμβανομένης της εισόδου, σε ολόκληρη τη ζώνη χωρίς διαβατήριο. Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να λάβουν αυτή την απόφαση σε μονομερή βάση, όπως έκανε η Γερμανία[4] μετά την επίθεση με μαχαίρι στην πόλη Σόλινγκεν τον Αύγουστο. Οι μαχαιριές, τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, αναζωπύρωσαν τη συζήτηση για τη μετανάστευση και τροφοδότησαν τις εκκλήσεις για ριζοσπαστικές επιλογές.

Η σύγκλιση των γεγονότων στη Βουδαπέστη και το Βερολίνο αυξάνει τους φόβους ότι ο χώρος Σένγκεν, ένα από τα πιο απτά επιτεύγματα του μπλοκ, θα μπορούσε σύντομα να πάψει να λειτουργεί, υπονομευμένος από μια σειρά ασυντόνιστων συνοριακών ελέγχων.

Τα σχόλια της Επιτροπής έρχονται σε συνέχεια ενός καταιγισμού επικρίσεων[5] που διατυπώθηκαν από τις βελγικές αρχές, οι οποίες τη Δευτέρα απέρριψαν με σθένος την “πρόκληση” της Ουγγαρίας και ζήτησαν από την Επιτροπή να αντιδράσει “έντονα και αποφασιστικά”.

Η Νικόλ ντε Μουρ, υφυπουργός ασύλου και μετανάστευσης του Βελγίου, προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν οι μεταφορές, το Βέλγιο δεν θα επιτρέψει την πρόσβαση σε “μεταναστευτικές ροές που εργαλειοποιούνται με αυτόν τον τρόπο”.

Η τελευταία διένεξη απορρέει από την απόφαση του ΔΕΚ[6] τον Ιούνιο, η οποία έκρινε ότι η Ουγγαρία είχε διαπράξει “πρωτοφανή και εξαιρετικά σοβαρή παραβίαση του δικαίου της ΕΕ” για τους αυστηρούς περιορισμούς της στο δικαίωμα ασύλου. Το δικαστήριο επέβαλε στη χώρα πρόστιμο 200 εκατ. ευρώ, ως εφάπαξ ποσό, και πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ για κάθε ημέρα που η παράβαση συνεχίζεται.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν αντέδρασε οργισμένα στην ετυμηγορία, χαρακτηρίζοντάς την “εξωφρενική και απαράδεκτη”.

“Φαίνεται ότι οι παράνομοι μετανάστες είναι πιο σημαντικοί για τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών από τους δικούς τους Ευρωπαίους πολίτες”, δήλωσε τον Ιούνιο. (Το ΔΕΚ εδρεύει στο Λουξεμβούργο).

Η σύγκρουση κλιμακώθηκε γρήγορα όταν οι βουλευτές του Όρμπαν απείλησαν να πληρώσουν στους παράνομους μετανάστες ένα “εισιτήριο χωρίς επιστροφή” από την Ουγγαρία στη βελγική πρωτεύουσα. Την Παρασκευή, ο υφυπουργός Μπένσε Ρετβάρι παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει μια σειρά λεωφορείων που πιθανώς θα χρησιμοποιούνταν στην επιχείρηση, με φωτιζόμενες πινακίδες που έγραφαν “Röszke-Βρυξέλλες”. Είπε ότι η μεταφορά θα προσφερθεί “εθελοντικά” και “δωρεάν”.[7][8]

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

“Αν οι Βρυξέλλες θέλουν παράνομους μετανάστες, οι Βρυξέλλες μπορούν να τους έχουν”, δήλωσε ο Ρετβάρι.

Εν τω μεταξύ, η Βουδαπέστη ζήτησε να ανακτήσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία της ΕΕ, ποσό που η χώρα ισχυρίζεται ότι έχει δαπανήσει από το 2015 για την προστασία των εσωτερικών συνόρων της. Η Επιτροπή δεν αναγνωρίζει το ποσό αυτό ως επιστρεπτέο.

Η διαμάχη για τα πούλμαν με τους μετανάστες διεξάγεται παράλληλα με τη διαμάχη σχετικά με την πρόσφατη απόφαση της Ουγγαρίας να επεκτείνει το σύστημα της εθνικής ταυτότητας σε Ρώσους και Λευκορώσους πολίτες, κάτι που η Επιτροπή προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για το “σύνολο” του χώρου Σένγκεν.[9]

References

  1. ^ Αγγλικά (www.euronews.com)
  2. ^ Ευρωπαϊκή Επιτροπή (gr.euronews.com)
  3. ^ Ουγγαρία (gr.euronews.com)
  4. ^ όπως έκανε η Γερμανία (www.euronews.com)
  5. ^ καταιγισμού επικρίσεων (www.euronews.com)
  6. ^ την απόφαση του ΔΕΚ (www.euronews.com)
  7. ^ απείλησαν (www.euronews.com)
  8. ^ συνέντευξη Τύπου (gr.euronews.com)
  9. ^ παράλληλα με τη διαμάχη (www.euronews.com)