Γεωργία: Οι ΜΚΟ περιφρονούν το νόμο περί ξένων πρακτόρων

Από τις περίπου 30.000 ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη χώρα, μόνο 469 ενεγράφησαν στο μητρώο

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Έληξε στις 2 Σεπτεμβρίου η προθεσμία συμμόρφωσης με το νέο νόμο της Γεωργίας περί ξένης επιρροής, βάσει του οποίου Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έπρεπε να εγγραφούν στο λεγόμενο «μητρώο ξένων παραγόντων».

Από τις περίπου 30.000 ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη χώρα, μόνο 469 ενεγράφησαν, περίπου το 1,5%.

Η συντριπτική πλειοψηφία αρνήθηκε να συμμορφωθεί, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος είναι εμπνευσμένος από ρωσικά μοντέλα που απειλούν την ελευθερία του λόγου και τη δημοκρατία.

Οι επικριτές λένε ότι ο αμφιλεγόμενος νόμος επιτρέπει στην κυβέρνηση να επεμβαίνει υπερβολικά και επιβάλλει αυστηρές ποινές στους μη εγγεγραμμένους.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν αρχικό πρόστιμο ύψους 8.000 ευρώ, ακολουθούμενο από μηνιαίο πρόστιμο που ξεπερνά τα 6.700 ευρώ.

«Όλες οι οργανώσεις που έχουν εγγραφεί λένε ότι τόσο το μητρώο όσο και ο ‘νόμος ρωσικού τύπου’ στο σύνολό του έρχονται σε αντίθεση με τις αξίες τους. Δεν γράφτηκαν με τη θέλησή τους, απλώς το έκαναν για να παρατείνουν την ύπαρξή τους βραχυπρόθεσμα. Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο, οι εγγεγραμμένοι και οι μη εγγεγραμμένοι οργανισμοί υπόκεινται στους ίδιους κανόνες. Αυτό δημιουργεί προβλήματα για όλα τα συστήματα που εργάζονται για τη διατήρηση της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης», εξήγησε ο Γκουράμ Ιμνάτζε της ΜΚΟ «Κέντρο Κοινωνικής Δικαιοσύνης».

Ο νόμος, που ψηφίστηκε παρά τις μαζικές διαμαρτυρίες, αμφισβητείται τώρα στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Πάνω από 100 οργανώσεις καταγγέλλουν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλόμε Ζουραμπιτσβίλι ισχυρίζεται ότι παραβιάζει τη συνταγματική δέσμευση της Γεωργίας για ενσωμάτωση στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ.

«Θεωρώ πολύ πιθανό το δικαστήριο να δεχθεί την αγωγή στο σύνολό της ή εν μέρει, αν και αμφιβάλλω ότι θα πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις», λέει ο συνταγματολόγος Βάχτανγκ Χμαλάτζε.

Κι ενώ οι νομικές προκλήσεις συνεχίζονται, η Γεωργία προετοιμάζεται για βουλευτικές εκλογές στις 26 Οκτωβρίου.

Τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης διαβεβαιώνουν ότι θα καταργήσουν τον νόμο εάν εκλεγούν, ενώ το κυβερνών κόμμα διατηρεί τη θέση του ότι ο νόμος εξυπηρετεί τη βελτίωση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στη Γεωργία.