Ο Σάντσεθ, η Κίνα και το χοιρινό κρέας

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά[1]

Η Κίνα απειλεί με αντίποινα κατά του ευρωπαϊκού χοιρινού κρέατος, μετά τους ευρωπαϊκούς δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ έφτασε στο Πεκίνο, πρώτο σταθμό του ταξιδιού του στην Κίνα, το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση της διμερούς πολιτικής και εμπορικής σχέσης .

«Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την πολιτική δυναμική της διμερούς σχέσης, να ενισχύσουμε τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις και να υποστηρίξουμε τον ισπανικό πολιτισμό, την εκπαίδευση και την επιστήμη στην Κίνα», ανέφερε ο Sánchez σε ανάρτησή του στο X.

Στο Πεκίνο, ο Σάντσεθ θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της χώρας, Λι Τσιανγκ.

Ο Σάντσεθ θα εγκαινιάσει το 9ο Φόρουμ Ισπανίας-Κίνας και θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση του Επιχειρηματικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου, το οποίο αποτελείται από 15 ισπανικές και 21 κινεζικές εταιρείες.

Στη συνέχεια, ο Σάντσεθ θα πετάξει για τη Σαγκάη αργότερα το βράδυ της Δευτέρας, όπου θα ανοίξει την Τρίτη την Επιχειρηματική Συνάντηση Ισπανίας-Κίνας.

«Η Κίνα είναι πρόθυμη να εκμεταλλευτεί την επίσκεψη του πρωθυπουργού Σάντσεθ ως μια ευκαιρία για την προώθηση των διμερών σχέσεων, την εμβάθυνση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μέσω ανταλλαγών υψηλού επιπέδου και την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων μέσω της συνεργασίας υψηλής ποιότητας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Mao Ning, σε ενημέρωση Τύπου την περασμένη εβδομάδα.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι η επίσκεψη του Sánchez θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη.

Ηλεκτρικά οχήματα και χοιρινό κρέας

Το ταξίδι του Sánchez στην Κίνα πραγματοποιείται σε μια δύσκολη στιγμή για τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Η ΕΕ επέβαλε προσωρινούς δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα τον Ιούλιο, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δηλώνει ότι οι κινεζικές εταιρείες επωφελούνται από γενναιόδωρες κρατικές επιδοτήσεις, επιτρέποντάς τους να διατηρούν τις τιμές τους τεχνητά χαμηλές.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα ψηφίσουν τον Οκτώβριο για το αν θα μονιμοποιήσουν αυτούς τους δασμούς.

Αυτό ώθησε το Πεκίνο να καταθέσει καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι κατέφυγε στον μηχανισμό επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ “για να διασφαλίσει τα αναπτυξιακά δικαιώματα και συμφέροντα της βιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων και τη συνεργασία στον παγκόσμιο πράσινο μετασχηματισμό”.

Και τον Ιούνιο, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι είχε ξεκινήσει “έρευνα αντιντάμπινγκ” για τις εισαγωγές “χοιρινού κρέατος και υποπροϊόντων χοιρινού κρέατος” από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια κίνηση που ανοίγει το δρόμο για εμπορικούς περιορισμούς σε έναν ευαίσθητο τομέα για την ΕΕ.

Σε ανακοίνωσή της, η ένωση Ευρωπαίων αγροτών COPA-COCEGA αρνήθηκε ότι ο τομέας του χοιρινού κρέατος εμπλέκεται σε πρακτικές αντιντάμπινγκ και δήλωσε ότι η Ισπανία, η Ολλανδία, η Δανία, η Γερμανία και το Βέλγιο θα πληγούν περισσότερο από τα κινεζικά αντίποινα.

Η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας χοιρινού κρέατος στην Ευρώπη και το 2023 προμήθευσε την Κίνα με περίπου το 22% του εισαγόμενου χοιρινού κρέατος, αξίας 1,2 δισ. ευρώ.

References

  1. ^ Αγγλικά (www.euronews.com)