Λιβύη: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακινητή μεταναστών

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά[1]

Ο Abdel-Rahman Milad, στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ο οποίος φυλακίστηκε στη Λιβύη με την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων, δολοφονήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Ο επικεφαλής εισαγγελέας της Λιβύης διέταξε την κράτηση ενός αρχηγού πολιτοφυλακής και ενός από τους συνεργάτες του για την πιθανή δολοφονία ενός από τους πιο διαβόητους διακινητές ανθρώπων της χώρας.

Ο Μοχάμεντ Μπαχρούν, διοικητής του Πρώτου Τάγματος Υποστήριξης και σημαίνων αρχηγός πολιτοφυλακής, καθώς και ένας από τους συνεργάτες του, παραδόθηκαν μετά την εμφάνιση ισχυρισμών σχετικά με τον ρόλο τους στη δολοφονία του Αμπντέλ-Ραχμάν Μιλάντ την περασμένη εβδομάδα στην πρωτεύουσα της χώρας Τρίπολη.

Και οι δύο άνδρες θα παραμείνουν υπό κράτηση έως την ανάκρισή τους για την εμπλοκή τους στη δολοφονία του Μιλάντ, σύμφωνα με το γραφείο του γενικού εισαγγελέα αλ-Σεντίκ αλ-Σουρ.

Στον Μιλάντ είχαν επιβληθεί κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και είχε φυλακιστεί στη Λιβύη με την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων.

Τον σκότωσαν την 1η Σεπτεμβρίου ενώ βρισκόταν μέσα στο όχημά του στην περιοχή Sayyad, στο δυτικό τμήμα της Τρίπολης.

Ο εκλιπών διακινητής ανθρώπων καταγόταν από τη δυτική πόλη Zawiya, όπου ο Milad διοικούσε μια διαβόητη μονάδα ακτοφυλακής. Και οι δύο αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια του χάους μετά την εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ – η οποία μετατράπηκε σε εμφύλιο πόλεμο – και ανέτρεψε και σκότωσε τον μακροχρόνιο δικτάτορα Μοαμάρ Καντάφι το 2011.

Το πλούσιο σε πετρέλαιο έθνος έχει έκτοτε διχαστεί μεταξύ δύο διοικήσεων, καθεμία από τις οποίες υποστηρίζεται από ένοπλες ομάδες και ξένες κυβερνήσεις. Τόσο ο Milad όσο και ο Bahroun κατείχαν κυβερνητικές θέσεις στο άνομο δυτικό τμήμα της μεσογειακής χώρας.

Έκτοτε, η Λιβύη έχει αναδειχθεί σε σημαντικό αγωγό για ανθρώπους από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή που φεύγουν από τους πολέμους και τη φτώχεια και ελπίζουν να φτάσουν στην Ευρώπη διασχίζοντας τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Τον Ιούνιο του 2018, το Συμβούλιο Ασφαλείας επέβαλε κυρώσεις στον Μιλάντ και σε άλλους πέντε ηγέτες εγκληματικών δικτύων για τη φερόμενη εμπλοκή τους στη διακίνηση μεταναστών και άλλων ατόμων από τη Λιβύη. Εκείνη την εποχή, ο Milad περιγραφόταν σε έκθεση του ΟΗΕ ως επικεφαλής μιας μονάδας της ακτοφυλακής στη Ζαουίγια “η οποία συνδέεται σταθερά με τη βία κατά μεταναστών και άλλων διακινητών ανθρώπων” από αντίπαλες συμμορίες.

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ που παρακολουθούν τις κυρώσεις ισχυρίστηκαν ότι ο Milad και άλλα μέλη της ακτοφυλακής “εμπλέκονται άμεσα στη βύθιση σκαφών μεταναστών” ανοίγοντας πυρ για να αναχαιτίσουν τα σκάφη.

Ο Μιλάντ είχε αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με το λαθρεμπόριο ανθρώπων και δήλωσε ότι οι διακινητές φορούν στολές παρόμοιες με αυτές των ανδρών του. Φυλακίστηκε για περίπου έξι μήνες μεταξύ Οκτωβρίου 2020 και Απριλίου 2021 με την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων και της λαθρεμπορίας καυσίμων.

References

  1. ^ Αγγλικά (www.euronews.com)