Αλγερία: Στο 48% η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με επίσημη πηγή

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά[1]

Μέχρι τις 5 μ.μ. του Σαββάτου η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν 26,5% στην Αλγερία και 18,3% για τα εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό. Ο πρόεδρος Abdelmadjid Tebboune αναμένεται ευρέως να κερδίσει.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν το Σάββατο στην Αλγερία έφθασε το 48%, δήλωσε πηγή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς στην εκλογική επιτροπή το βράδυ, αφού έκλεισαν τα εκλογικά τμήματα στις 20:00 (τοπική ώρα· 22:00 ώρα Ελλάδας).

Στις εκλογές του 2019, έφθασε μόλις το 33,06%, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Ο πρόεδρος Αμπντελματζίντ Ταμπούν, που διεκδικεί δεύτερη συναπτή θητεία, χαρακτηριζόταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί της διαδικασίας, στην οποία η συμμετοχή συγκαταλεγόταν στα μεγάλα διακυβεύματα.

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν την Κυριακή.

Τον Δεκέμβριο του 2019, η αποχή είχε σπάσει ρεκόρ (>60%) στις εκλογές που είχε κερδίσει ο 78χρονος πρόεδρος Ταμπούν με το 58% των ψήφων, ενώ βρίσκονταν στο απόγειό τους μαζικές διαδηλώσεις υπέρ του εκδημοκρατισμού της χώρας και μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης πρότεινε αποχή.

Η Αλγερία είναι η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της Αφρικής και, με σχεδόν 45 εκατομμύρια κατοίκους, είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της ηπείρου μετά τη Νότια Αφρική που θα διεξάγει προεδρικές εκλογές το 2024.

Η προεκλογική εκστρατεία – που επαναπρογραμματίστηκε νωρίτερα φέτος για να διεξαχθεί κατά τη διάρκεια του καυτού καλοκαιριού της Βόρειας Αφρικής – χαρακτηρίστηκε από την απάθεια του πληθυσμού, ο οποίος εξακολουθεί να μαστίζεται από το υψηλό κόστος ζωής και την ξηρασία που έφερε έλλειψη νερού σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Ο “θείος Τεμπουνέ”, όπως χαρακτήρισε τον 78χρονο η εκστρατεία του, εξελέγη τον Δεκέμβριο του 2019 μετά από σχεδόν έναν χρόνο εβδομαδιαίων διαδηλώσεων με αίτημα την παραίτηση του πρώην προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα. Τα αιτήματά τους ικανοποιήθηκαν όταν ο Μπουτεφλίκα παραιτήθηκε και αντικαταστάθηκε από μια προσωρινή κυβέρνηση των πρώην συμμάχων του, η οποία προκήρυξε εκλογές αργότερα μέσα στο έτος.

Οι διαδηλωτές αντιτάχθηκαν στη διεξαγωγή εκλογών πολύ σύντομα, φοβούμενοι ότι οι υποψήφιοι ήταν ο καθένας κοντά στο παλιό καθεστώς και θα εκτροχίαζαν τα όνειρα για ένα μη στρατιωτικό κράτος υπό πολιτική ηγεσία. Ο Tebboune, ένας πρώην πρωθυπουργός που θεωρούνταν κοντά στο στρατό, κέρδισε. Αλλά η νίκη του στιγματίστηκε από τα μποϊκοτάζ και την αναταραχή την ημέρα των εκλογών, κατά την οποία πλήθη λεηλάτησαν εκλογικά τμήματα και η αστυνομία διέλυσε διαδηλώσεις.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, ο Tebboune χρησιμοποίησε τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για να ενισχύσει ορισμένες κοινωνικές παροχές -συμπεριλαμβανομένης της ασφάλισης ανεργίας καθώς και των μισθών και των συντάξεων του δημοσίου- για να κατευνάσει τη δυσαρέσκεια.

Ακτιβιστές και διεθνείς οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, έχουν καταφερθεί εναντίον του τρόπου με τον οποίο οι αρχές συνεχίζουν να διώκουν όσους συμμετέχουν σε κόμματα της αντιπολίτευσης, οργανώσεις μέσων ενημέρωσης και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών.

Είκοσι έξι υποψήφιοι υπέβαλαν προκαταρκτικά έγγραφα για να κατέβουν στις εκλογές, αν και μόνο δύο τελικά εγκρίθηκαν για να διεκδικήσουν τον Τεμπουνέ.

Ούτε πολιτικά αρχάριοι, απέφυγαν να ασκήσουν άμεση κριτική στον Τεμπουνέ στην προεκλογική εκστρατεία και, όπως και ο εν ενεργεία, έδωσαν έμφαση στη συμμετοχή.

References

  1. ^ Αγγλικά (www.euronews.com)