Η Ελληνική Συνομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων απαρτίζεται από επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε βίλες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα με σήμα ΕΟΤ. Εκπροσωπούμε 5.500 μέλη.
Φέτος ήταν μια δύσκολη χρονιά, αν και οι αρχικές προβλέψεις ήταν πολύ αισιόδοξες. Προχωρήσαμε σε προσφορές και είχαμε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Ο Σεπτέμβριος αναμένεται να κινηθεί σε καλά επίπεδα. Η αύξηση στις αφίξεις δεν φάνηκε στην αγορά και στις πληρότητες. Πράγματι τον Ιούνιο και μέχρι τις αρχές Ιουλίου, τα καταστήματα εστίασης ήταν άδεια. Φέτος ενισχύθηκε κατά πολύ το πακέτο all inclusive, πιο υψηλά ακόμα και από τα επίπεδα προ κορονοϊού.
Η βραχυχρόνια μίσθωση έχει πάρει και το όνομα Airbnb από το όνομα της πρώτης πλατφόρμας που ασχολήθηκε με αυτή τη δραστηριότητα. Το πρόβλημα στη βραχυχρόνια μίσθωση αντιμετωπίζεται κυρίως στα αστικά κέντρα. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων βάζουν το ακίνητο σε αυτή τη διαδικασία μίσθωσης το καλοκαίρι και έτσι δεν εξυπηρετείται η μακροχρόνια μίσθωση, για εργαζόμενους, γιατρούς, εκπαιδευτικούς, πυροσβέστες κλπ.
Δεν είναι δύσκολο να γίνεις επιχειρηματίας στο χώρο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά για να ενταχθεί κάποιο ακίνητο στη τουριστική αγορά νόμιμα, με σήμα ΕΟΤ, πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Η κυβέρνηση θέσπισε μέτρα πέρυσι. Ο ιδιοκτήτης τριών και άνω διαμερισμάτων δεν φόροαπαλλάσσεσαι και αντιμετωπίζεται ως επιχειρηματίας.
Υπάρχει πράγματι πρόβλημα στη Ζάκυνθο με τη βραχυχρόνια μίσθωση, έχουν αυξηθεί τα καταλύματα κατά 30-35% και αυτό δημιουργεί κοινωνικό πρόβλημα. Δεν μπορεί κάποιος να ξέρει τον ακριβή αριθμό των Airbnb γιατί δεν διαθέτουν όλα τα καταλύματα αριθμό μητρώου ακινήτου, όπως προβλέπεται.
Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μια υπέρ προσφορά στη βραχυχρόνια μίσθωση, που σημαίνει ότι η ίδια η αγορά θα διώξει ιδιώτες, οι οποίοι δεν ασχολούνται σοβαρά με το αντικείμενο αυτό, ήδη συμβαίνει. Το μοντέλο, δίνεις ένα ακίνητο για δύο μήνες με βραχυχρόνια μίσθωση και τους άλλους δέκα μήνες με μακροχρόνια, δεν θα προχωρήσει. Δεν μπορείς να πατάς σε δύο βάρκες. Στη Ζάκυνθο θα απενταχθούν μόνα τους αυτά τα καταλύματα από την αγορά γιατί δεν θα είναι ανταγωνιστικά.
Αναμένεται στη ΔΕΘ να ανακοινωθούν μέτρα από τον Πρωθυπουργό. Σε άλλες πόλεις του εξωτερικού, όπως στη Βαρκελώνη, πήραν μέτρα χρόνια πριν, ακόμα και πριν τον κορονοϊό και μιλάμε για πόλη με εκατομμύρια τουρίστες.
Δεν θα έλεγα ότι στο νησί αντιμετωπίζουμε υπερτουρισμό, αλλά ότι οι υποδομές μας δεν επαρκούν για τον αριθμό των επισκεπτών που φιλοξενούμε. Στη Ζάκυνθο δεχόμαστε σχεδόν ενάμιση εκατομμύριο τουρίστες. Τι να πουν άλλες περιοχές, όπως η Ίμπιζα και η Μαγιόρκα που δέχονται 10-12 εκατομμύρια τουρίστες;
Τα προβλήματα στις υποδομές δεν δημιουργήθηκαν τώρα. Από μικρό παιδί ακούω για προβλήματα στο νερό, στην αποχέτευση και στα σκουπίδια. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτό.
Ο νόμος για το νέο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο έχει πολλές ασάφειες.
Είναι θετική η πρωτοβουλία της νέας Δημοτικής Αρχής και της Αντιδημάρχου Τουρισμού κας Αυγουστίνου για τη σύσταση της Τουριστικής Επιτροπής. Πρέπει να προωθήσουμε στοχευμένα το τουριστικό μας προϊόν και να ακουστούν οι φωνές όλων, επαγγελματιών του χώρου και φορέων.
Πηγή: https://stigmafm.gr
The post ΣΤΙΓΜΑ 97.6: Αλέξανδρος Κολοκοτσάς | Αύξηση 35% στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στη Ζάκυνθο appeared first on ZANTETIMES.GR.