Δημοτική Παράταξη «Δύναμη Ελπίδας για τη Ζάκυνθο: Για τη στέγαση των εκπαιδευτικών στη Ζάκυνθο

Πριν από μερικούς μήνες ο συνδυασμός «Δύναμη Ελπίδας» έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο το εξής θέμα: «Άμεσες και μακροπρόθεσμες ενέργειες προς επίλυση του προβλήματος στέγασης των εκπαιδευτικών που κατάγονται από άλλες περιοχές της Ζακύνθου και διορίζονται στη Ζάκυνθο».

Στην εισήγησή του ο επικεφαλής της παράταξής μας, κ. Γιώργος Τσουρουνάκης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Είναι γνωστό ότι μεγάλος αριθμός των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στη Zάκυνθο (μόνιμοι, νεοδιόριστοι,αναπληρωτές) κατάγονται/προέρχονται από άλλες περιοχές της Ελλάδος και ως εκ τούτου αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξεύρεσης στέγης και μάλιστα που να ανταποκρίνεται στις οικονομικές τους δυνατότητες για το χρονικό διάστημα που καλύπτει το σύνολο της σχολικής χρονιάς.

Επιπλέον, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί προσλαμβάνονται «κατά κύματα» από τις αρχές Σεπτέμβρη, πολλές φορές έως και το τέλος Μάρτη, για να καλυφθούν κενές θέσεις που προκύπτουν στα σχολεία μας, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο να βρουν σπίτι για τη διαμονή τους.

Το μεγαλύτερο μάλιστα ποσοστό των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, εργάζονται υπό αυτό το καθεστώς «ομηρείας» για πάνω από 10 χρόνια και μάλιστα μακριά από τον τόπο καταγωγής τους ή μόνιμης κατοικίας τους, με την ελπίδα κάποια στιγμή να έρθει η σειρά τους να διοριστούν ως μόνιμοι, λαμβάνοντας μάλιστα μισθούς της τάξης των 800-850 ευρώ που δεν συνάδουν με την αποτίμηση των υπηρεσιών και του ρόλου του σύγχρονου εκπαιδευτικού ο οποίος εκτός από δάσκαλος και παιδαγωγός καλείται συχνά να είναι και ψυχολόγος με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

Επίσης, σημαντικός αριθμός των εκπαιδευτικών έχουν οικογένειες, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται:

· να συντηρούν δύο ή και τρία σπίτια (αρκετοί έχουν παιδιά που πλέον φοιτούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση), να πηγαίνουν στις οικογένειές τους με κάθε ευκαιρία (Σαββατοκύριακα ή άλλες διακοπές), γεγονός που συνεπάγεται δυσβάσταχτες δαπάνες.

· να κάνουν αιματηρές οικονομίες προκειμένου να συντηρήσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους, καθώς ειδικά οι αναπληρωτές που προσλαμβάνονται από το Δεκέμβρη και μετά, κινδυνεύουν να μην πάρουν επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ στη διάρκεια του καλοκαιριού και μέχρι να επαναπροσληφθούν.

Επιπλέον, και τη φετινή χρονιά γίναμε μάρτυρες φαινομένων εξαθλίωσης των εκπαιδευτικών αυτών, καθώς σε άλλες – επίσης τουριστικές- περιοχές της Ελλάδας οι άνθρωποι αυτοί αναγκάστηκαν να διαμείνουν σε παραλίες, σε κάμπινγκ ή και στα αυτοκίνητά τους, λόγω της έλλειψης χώρων στέγασης τους.

Σε άλλες περιοχές εκπαιδευτικοί εξαναγκάστηκαν επί της ουσίας σε παραίτηση, μιας και λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης δεν έβρισκαν σπίτια για να νοικιάσουν! Επίσης, καταγράφηκαν περιστατικά όπου οι εκπαιδευτικοί κυριολεκτικά πετιούνται έξω από τις μισθωμένες οικίες τους, πολύ πριν λήξει η σχολική χρονιά, προκειμένου αυτές να χρησιμοποιηθούν ως «τουριστικά καταλύματα» τύπου Airbnb κλπ.

Δηλαδή, με άλλα λόγια, διώχνουμε τους δασκάλους των παιδιών μας για να έρθουν οι επισκέπτες μας. Το ζήτημα της μόνιμης και αξιοπρεπούς στέγασης των υπηρετούντων στη Ζάκυνθο και μη καταγόμενων από τη Ζάκυνθο εκπαιδευτικών, είναι ζήτημα εξαιρετικά σημαντικό και αφορά την κοινωνία μας, για το οποίο η Πολιτεία πρέπει άμεσα να δώσει λύση.

Η παράταξη μας πέρα από τις προτάσεις για τη λύση του προβλήματος και την εξασφάλιση της στέγασης τους καταθέτει επίσης πρόταση για:

· Δωρεάν σίτιση ή επίδομα σίτισης για τους εκπαιδευτικούς, ιδιαίτερα για όσους δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι. Συνεργασία των Δήμων και της Περιφέρειας για τη δωρεάν σίτιση όλων των εκπαιδευτικών.

· Έκδοση πάσο με έκπτωση για τα πλοία της γραμμής και τα υπεραστικά ΚΤΕΛ. Ειδική μέριμνα για τους εκπαιδευτικούς που κάνουν καθημερινά το δρομολόγιο Ζάκυνθος-Κυλλήνη.

· Εξασφάλιση ικανοποιητικού αριθμού οικημάτων για δωρεάν στέγαση όσων συναδέλφων αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα με ανέγερση ορόφου πάνω από το κοινωνικό εστιατόριο, ανακαίνιση του Ξενία με απομάκρυνση των υπηρεσιών τουλάχιστον από τους ορόφους και μακροπρόθεσμα αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου για την κάλυψη των ίδιων αναγκών.

Τα πολύ σημαντικά αυτά θέματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί μας δεν μπορούν να λύνονται με εθελοντισμό των ιδιωτών(αν και μπορούν να λειτουργούν βοηθητικά).

Η πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να βρει λύσεις σε ένα πρόβλημα που στην τουριστική Ζάκυνθο του 1,5 εκατομμυρίων επισκεπτών θα έπρεπε να είναι θέμα μείζονος και όχι ελάσσονος σπουδαιότητας».

Μετά από συζήτηση που έγινε, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω:

1. Την διεκδίκηση χρηματοδότησης ώστε να ανακατασκευαστεί το παλιό νοσοκομείο όπου μια πτέρυγα του θα μπορούσε να γίνει χώρος εστίας για όλους τους δημόσιους λειτουργούς.

2. Να διεκδικήσουμε έκπτωση για τα εισιτήρια των πλοίων της γραμμής.

Η συγκεκριμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πήρε αύξοντα αριθμό 155/2024 και επειδή η νέα σχολική χρονιά βρίσκεται προ των πυλών, με τα ίδια προβλήματα να παρουσιάζονται ξανά, δυστυχώς, ρωτάμε αν έγιναν όλες οι ενέργειες από τη Δημοτική Αρχή για να διεκδικήσει λύσεις και να βοηθήσουμε ουσιαστικά τους εκπαιδευτικούς;

The post Δημοτική Παράταξη «Δύναμη Ελπίδας για τη Ζάκυνθο: Για τη στέγαση των εκπαιδευτικών στη Ζάκυνθο appeared first on ZANTETIMES.GR.