Αναδύθηκαν τα σπίτια του παλαιού οικισμού Κάλλιο στη λίμνη του Μόρνου

Κατεβαίνει με ραγδαίους ρυθμούς η στάθμη της τεχνητής λίμνης, που δημιουργήθηκε πριν σχεδόν μισό αιώνα για να λύσει το πρόβλημα της ύδρευσης της ελληνικής πρωτεύουσας

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Αισθητά έχει υποχωρήσει φέτος η στάθμη των υδάτων της τεχνητής λίμνης του Μόρνου, η οποία τροφοδοτεί με νερό την ελληνική πρωτεύουσα. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει πέσει πάνω από 35 μέτρα, πάνω από τα μισά το τελευταίο 12μηνο.

Η εξέλιξη αυτή, απότοκος της παρατεταμένης ανομβρίας και των εκτεταμένων καυσώνων, έφερε ξανά στο φως σπίτια από το Κάλλιο, το χωριό που είχε καλυφθεί από τα νερά όταν στα τέλη της δεκαετίας του 1970 χτίστηκε το φράγμα που θα εξασφάλιζε την υδροδότηση της Αττικής.

Τότε που ολοκληρώθηκε η κατασκευή της τεχνητής λίμνης του Μόρνου, οι κάτοικοι του χωριού αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να μετακομίσουν σε έναν νέο οικισμό, 390 μέτρα πάνω από το παλιό χωριό. Σήμερα τα περίπου 60 άτομα που κατοικούν στον νέο οικισμό του Καλλίου, βλέπουν μέρα με τη μέρα τα νερά της λίμνης να στευρεύουν και να ξεσκεπάζονται έτσι σιγά σιγά τοι παιδικές τους αναμνήσεις, τα υπάρχοντά τους, όλα όσα είχαν εγκαταλείψει.

Τα περίπου 80 παλιά σπίτια του αρχικού χωριού Κάλλιο Φωκίδας μαζι με το σχολείο και την εκκλησία του, που «θυσιάστηκαν» για την ύδρευσης της Αθήνας, επανεμφανίζονται για δεύτερη φορά στον μισό αιώνα περίπου που μεσολάβησε από την μέρα που καλύφθηκαν από τα νερά της λίμνης. Η προηγούμενη περίσταση ήταν σε περίοδο ξηρασίας στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Τότε το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε αλλά σήμερα κάτοικοι αλλά και ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι αν δεν βρέξει σύντομα και με τρόπο ώστε να συγκρατηθούν τα νερά, αν δεν χιονίσει στην διάρκεια του χειμώνα επίσης, τότε η τρέχουσα στάθμη του νερού θα συνεχίσει να πέφτει και το πρόβλημα θα είναι πιο σοβαρό από πριν.

Η Ελλάδα βίωσε φέτος τον πιο ζεστό Ιούνιο και Ιούλιο που έχει καταγραφεί και η ΕΥΔΑΠ ανέφερε ότι τα επίπεδα του νερού στο φράγμα του Μόρνου μειώθηκαν κατά 30%. Μάλιστα, σε δορυφορικές εικόνες που ανέλυσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, φαίνεται ότι μέχρι και τον Ιούλιο, μέσα σε έναν χρόνο, η επιφάνεια της λίμνης μειώθηκε από τα 16,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε 12,8.