Μετά την είδηση ότι η VW προτίθεται να κλείσει δύο εργοστάσια, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η συρρίκνωση της παραγωγής δεν περιορίζεται μόνο στην αυτοκινητοβιομηχανία. Το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) αναφέρει ότι οι εταιρείες πρέπει να εξελιχθούν.
Μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης από την VW για να κλείσει δύο εργοστάσιά της επικαλούμενη οικονομικά προβλήματα οι αναλυτές κρούουν το καμπανάκι συνολικά για την Γερμανία. Θεωρούν ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην αυτοκινητοβιομηχανία αλλά είναι γενικότερο και αφορά στην εξέλιξη των εταιριών, που δεν έχει γίνει.
«Η Γερμανία εξαρτάται πολύ από τις εξαγωγές. Επίσης εξαρτάται πολύ από την βιομηχανία και όπως η VW κι άλλες εταιρίες δεν έχουν προχωρήσει στην μεταμόρφωση. Για την VW αυτό σημαίνει ειδικά ότι δεν έχουν καταφέρει να κάνουν την μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα. Είχαν πολύ υψηλά κέρδη στο παρελθόν, ήταν πολύ επιτυχημένη και τώρα υποφέρουν από ναυτία, αν προτιμάτε. Κι αυτό δεν αφορά μόνον στις αυτοκινητοβιομηχανίες, είναι και στα μηχανήματα, στον φαρμακευτικό τομέα, τον χημικό. Πολλοί αντιμετωπίζουν το πρόβλημα», αναφέρει ο Μάρσελ Φράτζκερ, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας της Γερμανίας.
H γερμανική BASF που είναι η μεγαλύτερη χημική βιομηχανία στον κόσμο προσπαθεί να μεταφέρει σημαντικό κομμάτι των εργασιών της στην Ασία απολύοντας εργαζομένους στην Γερμανία.
Επικαλείται υψηλό ενεργειακό κόστος λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και την γερμανική γραφειοκρατία.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Γερμανίας δεν είναι βραχυπρόθεσμο, αλλά είναι δομικό. Είναι μακροπρόθεσμο. Έτσι περιμένουμε στην πρόβλεψή μας μια στασιμότητα ίσως για επιπλέον έναν χρόνο και μετά μία σταδιακή ανάκαμψη. Θα χρειαστεί χρόνος. Κι αυτό είναι απογοητευτικό για την εταιρίες και την κυβέρνηση να το ακούει. Όμως αυτή είναι η πορεία της αλήθειας. Θα χρειαστεί κάποια ανθεκτικότητα αλλά και συνεχιζόμενες επενδύσεις για τα επόμενα πέντε χρόνια. Εν συνεχεία μέσα σε αυτό το διάστημα ελπίζουμε ότι η γερμανική οικονομία θα προχωρήσει στην μετάβαση», προσθέτει ο ίδιος.
Η γερμανική οικονομία βρίσκεται εδώ και πολλούς μήνες σε ένα σπιράλ ύφεσης και στασιμότητας με εμφανή πλέον σημάδια.
«Καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Ε.Ε. αγκομαχούν με την σταδιακή κατάργηση των μηχανών εσωτερικής καύσης και την μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα μέχρι το 2035, οι ειδικοί προβλέπουν ότι χιλιάδες θέσεις εργασίας ίσως κοπούν σε διάφορους τομείς τα επόμενα χρόνια. Με την γερμανική οικονομία να εξαρτάται εν πολλοίς από την αυτοκινητοβιομηχανία αυτές οι μαζικές απολύσεις ίσως οδηγήσουν σε αύξηση της απογοήτευσης και να παίξουν το παιχνίδι της άκρας δεξιάς. Κι αυτό μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στις ομοσπονδιακές εκλογές της επόμενης χρονιάς», μεταδίδει από το Βερολίνο η ανταποκρίτρια του Euronews, Λιβ Στράουντ.