Δημοσιεύθηκε •ανανεώθηκε πριν
«Η ελληνική πολιτική ηγεσία αδυνατεί να οχυρώσει την περιοχή, τους κατοίκους και την ελληνική γεωργία από μελλοντικά χτυπήματα της κλιματικής κρίσης» υποστηρίζει η περιβαλλοντική οργάνωση
Δώδεκα μήνες μετά τις καταστροφικές κακοκαιρίες Daniel και Elias που ισοπέδωσαν μεγάλα τμήματα της Θεσσαλίας, εξαφάνισαν καλλιέργειες και στοίχισαν ζωές, η προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει παρωχημένη, αδιαφανής και αδυνατεί να λύσει τα σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν.
Ταυτόχρονα, η ελληνική πολιτική ηγεσία αδυνατεί να οχυρώσει την περιοχή, τους κατοίκους και την ελληνική γεωργία από μελλοντικά χτυπήματα της κλιματικής κρίσης. Το πρόσφατο περιστατικό με τα χιλιάδες νεκρά ψάρια στο λιμάνι του Βόλου [1]αποκαλύπτει το μέγεθος και τη διάρκεια του σύνθετου προβλήματος. Την ίδια στιγμή, αναδεικνύει τις αδυναμίες αντιμετώπισης και θωράκισης της χώρας[2] μας από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Η Θεσσαλία χρειάζεται επειγόντως λύσεις του σήμερα που σέβονται τις φυσικές διεργασίες και προωθούν την αποκατάσταση, προστασία και διαχείριση των κατεστραμμένων οικοσυστημάτων της[3][4] και όχι οπισθοδρομικές καταστροφικές πρακτικές που την οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα και προβλήματα. Χρειάζεται διαφανή σχεδιασμό, συμμαχίες με αξιόπιστους επιστημονικούς φορείς και σεβασμό προς τους ανθρώπους και τη γη της. [5]Μόνο έτσι θα αποκατασταθεί σήμερα και θα θωρακιστεί από τέτοιες καταστροφές στο μέλλον.
Δυστυχώς, το “Στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας – φράγματα, υποδομές και έργα υδρονομίας” που παρουσίασε προχθές ο Πρωθυπουργός, περιορίζεται σε τεράστια κατασκευαστικά έργα παρωχημένης γενιάς πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ δημόσιου χρήματος (όπως το επικίνδυνο και δημαγωγικά παραπλανητικό φαραωνικό έργο της εκτροπής του Αχελώου, που αν είχε ολοκληρωθεί θα επιδείνωνε ακόμα περισσότερο την καταστροφή που συντελέστηκε) και στην ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων και οικοσυστημάτων της Θεσσαλίας. Ο Πρωθυπουργός μίλησε για «άλλες προδιαγραφές ανθεκτικότητας».[6]
Όμως, οι ωραίες λέξεις δεν μπορούν να ωραιοποιήσουν ούτε να μετατρέψουν σε μοντέρνες ιδέες τις απαρχαιωμένες ιδέες που όχι μόνο έχουν αποδειχθεί πανάκριβες και καταστροφικές, αλλά έχουν απορριφθεί και από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Οι ιδέες του χθες γυρνάνε τη χώρα στο χθες και δεν μπορούν να δώσουν χροιά κύρους, πόσω μάλλον όταν το περιβόητο «masterplan» της ολλανδικής εμπορικής εταιρείας HVA τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2024 κρίθηκε[7] ως επιστημονικά ανεπαρκές, αποκομμένο από τον υπόλοιπο σχεδιασμό της χώρας,[8] ενδεχομένως ασύμβατο με την Ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, ενώ προωθεί ξεπερασμένες εμπνεύσεις, δίχως βάση σε διεθνώς αναγνωρισμένα και επίκαιρα επιστημονικά μοντέλα και πρότυπα.
References
- ^ χιλιάδες νεκρά ψάρια στο λιμάνι του Βόλου (gr.euronews.com)
- ^ αδυναμίες αντιμετώπισης και θωράκισης της χώρας (gr.euronews.com)
- ^ φυσικές διεργασίες και προωθούν την αποκατάσταση, (www.greenpeace.org)
- ^ και διαχείριση των κατεστραμμένων οικοσυστημάτων της (gr.euronews.com)
- ^ και σεβασμό προς τους ανθρώπους και τη γη της. (gr.euronews.com)
- ^ τεράστια κατασκευαστικά έργα παρωχημένης γενιάς (gr.euronews.com)
- ^ κρίθηκε (www.greenpeace.org)
- ^ αποκομμένο από τον υπόλοιπο σχεδιασμό της χώρας, (gr.euronews.com)