Για να γίνει το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον τουρισμό, θα πρέπει πρώτα να έχουμε τα τοπικά σχέδια πόλης και καθορισμένες της χρήσεις γης. Με σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ του ΥΠΕΚΑ, του Τεχνικού Επιμελητηρίου και του Δήμου Ζακύνθου, από τον περασμένο Ιούνιο υπάρχει ανάδοχος που θα κάνει τη μελέτη για το τοπικό χωροταξικό σχέδιο, το οποίο πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι το 2027.
Πρέπει να συνεννοηθούμε μεταξύ μας για το που θα υπάρχουν οι βιοτεχνικές και βιομηχανικές ζώνες, το τι θα γίνει με τους όρους δόμησης, αλλά και για τις περιοχές που χρειάζονται αναδιαμόρφωση και είναι αυτές του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου και της Natura.
H μελέτη που θα γίνει θα μας βοηθήσει και με τις υποδομές μας, ώστε να βρεθούν τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία. Έχουμε μείνει πολύ πίσω στη Ζάκυνθο.
Βέβαια και το ίδιο το κράτος καθυστέρησε, αφού η διαδικασία έπρεπε να αρχίσει το 2019 και τελικά φτάσαμε στο 2024 για να βρεθεί ανάδοχος.
Υπάρχει διάθεση από όλους να προχωρήσουμε και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στη σύσκεψη που έγινε στην Αντιπεριφέρεια. Ακούσαμε με προσοχή και τις επισημάνσεις του Δικηγορικού Συλλόγου, που μας ενημέρωσε για το νομικό μέρος της υπόθεσης. Πιστεύω ότι υπάρχει ο απαραίτητος κώδικας επικοινωνίας μεταξύ μας.
Πρέπει πρώτα εμείς να αποφασίσουμε τοπικά τι θέλουμε, ώστε να γίνει μετά το ειδικό χωροταξικό σχέδιο. Είναι γεγονός πως πάμε να παρέμβουμε σε μια Ζάκυνθο που έχει ήδη χτιστεί, δηλαδή αρχίζουμε από το τέλος για να φτάσουμε στην αρχή.
Επειδή όμως πολλοί μιλούν για τη φέρουσα ικανότητα του νησιού μας και ότι υπάρχει κορεσμός, εξαιτίας της απουσίας των υποδομών, είναι απαραίτητο να δούμε τι θα χωροθετηθεί και που.
Είπα στη σύσκεψη ότι πως θα πάει ένας τουρίστας στον Πλάνο. Από που θα περάσει; Έχουμε αύξηση της επισκεψιμότητας κατά 50% στα βόρεια του νησιού και μέχρι τις Αλυκές δεν υπάρχουν ασφαλείς δρόμοι. Το ίδιο συμβαίνει και για τον Βασιλικό, αφού το Αργάσι μοιάζει με την οδό Πατησίων.
Να βρούμε μια φόρμουλα για να είναι επιλέξιμο τουριστικά το νησί μας. Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο, γιατί έχουμε ωραίες παραλίες, καλό κλίμα και δεν υπάρχουν μεγάλα βουνά, συνεπώς πρέπει να εντοπίσουμε εκείνες τις συνιστώσες που θα διευκολύνουν τον τουρίστα.
Η Ζάκυνθος είναι στον «αναπνευστήρα». Η πόλη μας δεν έχει πάρκινγκ και ο πεζόδρομος χρειάζεται άλλες προδιαγραφές. Να ξέρετε ότι για να γίνει μια τουριστική επιχείρηση σε περιοχή που είναι εκτός σχεδίου, θα χρειάζονται πλέον 16 στρέμματα γης.
Πηγή: https://prisma902.gr
The post ΠΡΙΣΜΑ 90.2: Γιώργος Μοθωναίος | Η Ζάκυνθος είναι στον «αναπνευστήρα» και πρέπει να προχωρήσει το τοπικό χωροταξικό σχέδιο appeared first on ZANTETIMES.GR.