Το 2ο Δημοτικό Σχολείο στη Ζάκυνθο είτε θα κριθεί κατεδαφιστέο, είτε θα ενισχυθεί και αυτό είναι κάτι που θα το γνωρίζουμε στα τέλη Σεπτεμβρίου ή μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, όπως πιστεύω εγώ.
Μακροσκοπικά το σχολείο δεν φαινόταν να έχει πρόβλημα στατικής επάρκειας, πέρα βεβαίως από την υγρομόνωση και τις επικαλύψεις. Όταν εστάλη έγγραφο για να γίνει μελέτη και αυτή ανατέθηκε σε ιδιώτη μηχανικό για να μη χαθεί άλλος χρόνος, τότε αποκαλύφθηκε πως υπάρχει πρόβλημα με το σκυρόδεμα και την αντοχή του σιδηροπλισμού.
Έχουμε στατική ανεπάρκεια και έπρεπε να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις για το που θα γίνει η προσωρινή μεταστέγαση του σχολείου. Αποφάσισα να συνεργαστώ και να συμβάλλω και όχι να κάνω αντιπολίτευση στον Βουλευτή και στον Δήμαρχο! Να λένε αυτοί άσπρο και εγώ μαύρο ή το αντίστροφο.
Δυστυχώς, τώρα καταλαβαίνω ότι στη Ζάκυνθο υπάρχει μικροπολιτική, γι αυτό και δεν προχωράει ποτέ τίποτα! Βέβαια η πλειοψηφία του κόσμου αντιλήφθηκε πως έτσι πρέπει να κινηθούμε.
Οι γονείς του 2ου Δημοτικού αποφάσισαν ότι στις προτεινόμενες λύσεις δεν πρέπει να είναι η περιοχή του Βανάτου, αλλά να βρεθεί χώρος εντός της πόλης. Αυτός που ήταν χαρακτηρισμένος ως σχολικός χώρος ήταν της μαθητικής εστίας.
Μετά κάποιοι άρχισαν να προβάλλουν ενστάσεις ότι η απόσταση από το σπίτι του τελευταίου μαθητή είναι 950 μέτρα και όχι 800, όπως προβλέπει ο Νόμος, ενώ άλλοι ισχυρίστηκαν πως εκεί είναι χώρος συγκέντρωσης και διαφυγής. Τελοσπάντων, αυτά ξεπεράστηκαν, μετά την απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής, η οποία καθυστέρησε περίπου 15 ημέρες.
Τώρα έχει εξασφαλιστεί κονδύλι 500.000 ευρώ, όμως κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι κακώς παίρνουμε αυτά τα λεφτά από τον κωδικό των φυσικών καταστροφών, διότι το σχολείο δεν έκλεισε ούτε από σεισμό, αλλά ούτε και από πυρκαγιά!
Συζητήθηκε επίσης να υπάρξει απογευματινή λειτουργία του σχολείου, όμως από εκείνη την ημέρα και ύστερα είχαμε αλυσιδωτές αντιδράσεις από τους γονείς που ανατρέπεται όντως το πρόγραμμά τους, αλλά και από τα άλλα σχολεία του 1ου και του 3ου Δημοτικού, γιατί δεν θα μπορούν να λειτουργούν ως ολοήμερα.
Τελικά βρέθηκε ένας Νόμος, που απαγορεύει τη λειτουργία Δημοτικού και Νηπιαγωγείου το απόγευμα. Τώρα η λύση που φαίνεται να προωθείται είναι να «απορροφηθούν» οι μαθητές του 2ου Δημοτικού ανά τάξη στα άλλα πέντε δημοτικά. Να «σπάσει» δηλαδή το σχολείο μέχρι να μπουν οι αίθουσες προκάτ στο Μουσικό.
Αυτή όμως για μένα δεν είναι καλή λύση, διότι διαρρηγνύονται οι προσωπικές σχέσεις των παιδιών. Δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί η προσωρινή μεταστέγαση των παιδιών. Χθες έπρεπε να υπάρχουν μπουλντόζες στο Μουσικό και να διαμορφώνουν το χώρο.
Παράλληλα, άλλοι έλεγαν να φτιαχτεί σύγχρονο σχολείο… αύριο και να βρει λύση το κράτος. Μα μόνο για να περάσει το παλιό νοσοκομείο από το Υπουργείο Υγείας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων χρειάστηκαν 2,5 χρόνια και θα φτιαχτεί νέο διδακτήριο σε 24 ώρες;
Πρέπει να σοβαρευτούμε και η αντιπολίτευση να είναι παραγωγική. Το μέτρο της «διάσπασης» των μαθητών να είναι προσωρινό και να πάμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο Μουσικό ή σε κάποιον άλλον χώρο, εφόσον βρεθεί.
Για το θέμα τώρα με την ερώτηση που έχουμε καταθέσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο και με την οποία ζητάμε να μας γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα του ελέγχου των σημείων υδροληψίας της Ζακύνθου από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, θέλω να πω ότι εμείς, ως συνδυασμός της «ΑΝΑΣΑ» ούτε πρόστιμα θέλουμε να επιβληθούν, αλλά ούτε καταφερόμαστε εναντίον των «νερουλάδων», λέγοντας πως έχουν καταχραστεί το νερό.
Απλώς θέλουμε να καταγραφεί τι νερό βγαίνει από τις δημόσιες και ιδιωτικές γεωτρήσεις, ώστε στη συνέχεια να δούμε τι ποσοστό χάνεται και τι γίνεται με τον υδροφόρο ορίζοντα του νησιού.
Ιδιαίτερα στο νησί της Ζακύνθου, παρατηρείται τα τελευταία χρόνια λόγω και της αυξημένης ζήτησης, αλόγιστη και χωρίς ουσιαστικό έλεγχο υπεράντληση του υδροφόρου ορίζοντα από πολλά ιδιωτικά σημεία υδροληψίας, όπως διαπιστώνεται και από το σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Υδάτων Ιονίου που μου προσκομίστηκε μετά από σχετική μου αίτηση (17/4/2024 αρ. πρωτ. 33034) στην οποία και αναγράφεται ένας πολύ μεγάλος αριθμός αδειοδοτημένων ιδιωτικών γεωτρήσεων.
Πρόσφατα δε, η Διεύθυνση Υδάτων Ιονίου της Αποκεντρωμένης απέστειλε έγγραφο προς την Π.Ε. Ζακύνθου, Τμήμα Περιβάλλοντος- Τμήμα Υδροοικονομίας και Χωρικού Σχεδιασμού (22/07/2024 αρ. πρωτ. 64013/11601) με το οποίο ζητά τη διενέργεια ελέγχου έργων υδροληψίας αναφορικά με την τήρηση των όρων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ηλεκτρονική ετήσια καταγραφή των μετρήσεων των ποσοτήτων των απολήψεων ύδατος από κάθε υδροληψία καθώς και στην ύπαρξη υδρομέτρου σε λειτουργία για μια σειρά αδειών χρήσης νερού όπως αυτές καταγράφονται αναλυτικά στο σχετικό έγγραφο.
Απορίας άξιο είναι ότι δόθηκε εντολή ελέγχου σε ένα μικρό δείγμα του συνόλου των ιδιωτικών σημείων υδροληψίας. Σε μόλις 13 σημεία τα οποία ανήκουν στη ΔΕΥΑΖ. Γιατί όμως να γίνει έλεγχος μόνο σε αυτά, όταν στη Ζάκυνθο έχουμε 400 γεωτρήσεις, εκ των οποίων οι 150 είναι ιδιωτικές;
Επίσης, γιατί πρέπει να μιλάμε για αφαλατώσεις και μεταφορά νερού από την Αλβανία, όταν αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στοιχεία για πόσο νερό αντλούμε και πόσο χάνουμε;
Σε όλη την Περιφέρεια υπάρχουν 700 γεωτρήσεις και οι 200 είναι της Ζακύνθου. Τα τελευταία 3 χρόνια έχουν γίνει μόλις 15 έλεγχοι σε αυτές τις γεωτρήσεις, δηλαδή 5 μόνο κάθε έτος, λόγω έλλειψης προσωπικού στη Διεύθυνση Υδάτων. Δυστυχώς, δεν έχουμε επαρκή στοιχεία για να οδηγηθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα για τους υδάτινους πόρους.
Πηγή: https://prisma902.gr
The post ΠΡΙΣΜΑ 90.2: Διονύσης Γιακουμέλος | Η μικροπολιτική στη Ζάκυνθο είναι αυτή που δεν αφήνει τα πράγματα να προχωρήσουν και το καταλαβαίνω τώρα που ασχολούμαι με τα κοινά appeared first on ZANTETIMES.GR.