Αξιωματούχοι του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι οι γυναίκες της Ουκρανίας χρειάζονται περισσότερη προστασία καθώς αποδεικτικά στοιχεία βιασμού και σεξουαλικής βίας προκύπτουν από περιοχές που ανακτήθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις οι οποίες υποχωρούν. Οι ομαδικοί βιασμοί, οι επιθέσεις υπό την απειλή όπλου και οι βιασμοί που διαπράττονται μπροστά σε παιδιά είναι μεταξύ των τραγικών μαρτυριών που συνέλεξαν οι ερευνητές.
«Ακούμε όλο και περισσότερο για βιασμό και σεξουαλική βία. Αυτοί οι ισχυρισμοί πρέπει να διερευνηθούν ανεξάρτητα για να διασφαλιστεί η δικαιοσύνη και η λογοδοσία. Ο συνδυασμός του μαζικού εκτοπισμού με την έντονη παρουσία στρατευσίμων και μισθοφόρων και τη βαρβαρότητα που επιδεικνύεται εναντίον Ουκρανών αμάχων, έχει υψώσει όλες τις κόκκινες σημαίες», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του UN Women, Σίμα Μπαχούς.
Η Έλενα είναι μια από αυτές τις γυναίκες που έπεσαν στα χέρια ρώσων στρατιωτών. Το όνομά της έχει αλλάξει για να προστατευθεί η ταυτότητά της. Κατηγορεί δύο Ρώσους στρατιώτες ότι τη βίαζαν για 13 ώρες, αφού την ακολούθησαν έξω από ένα κατάστημα. Η μαρτυρία της είναι συγκλονιστική: «Δεν πρόλαβα καν να γυρίσω σπίτι, δεν είχα χρόνο. Μπήκαν από την πόρτα πίσω μου. Δεν πρόλαβα να πάρω το τηλέφωνό μου, δεν είχα χρόνο να κάνω τίποτα. Απλώς, σιωπηλά, με έσπρωξαν στο κρεβάτι, με πάτησαν σιωπηλά με το πολυβόλο, μου έβγαλαν τα ρούχα (κλαίει) Ήταν αηδιαστικό. Πολύ αηδιαστικό. Δεν θέλω να ζήσω.”
Ο βιασμός θεωρείται έγκλημα πολέμου και παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Τόσο ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας όσο και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχουν δηλώσει ότι θα ξεκινήσουν έρευνες για καταγγελθείσα σεξουαλική βία.