Περίπου 1,5 δισ. δίνεται σε στήριξη και αποκατάσταση, κρατική αρωγή, ΕΛΓΑ, στεγαστικά, στήριξη των ΟΤΑ και περίπου 1,5 δισ. ακόμα στα μεγάλα έργα υποδομής που δρομολογούνται από το Υπουργείο Οικονομικών
Δίπλα στους πολίτες της Θεσσαλίας που δοκιμάστηκαν πριν έναν χρόνο από την κακοκαιρία Daniel βρέθηκε την Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός, επισκέφθηκε Φαρκαδόνα και Μεταμόρφωση, τα χωριά δηλαδή που δοκιμάστηκαν περισσότερο από την καταστροφική κακοκαιρία, όπου είχε ανοιχτή συζήτηση με τους κατοίκους και τις τοπικές συντονιστικές επιτροπές για τα μέτρα που έχει πάρει ήδη η κυβέρνηση και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν. Παράλληλα, επισκέφθηκε τα δύο σύγχρονα Κέντρα Υγειας που λειτουργουν πλέον σε Παλαμά (ανακατασκεύαστηκε πλήρως) και σε Μουζάκι (εκ νέου κατασκευή σε άλλη τοποθεσία) και το Δημοτικό Σχολείο Φαρκαδονας που ανακατασκευάζεται. Νωρίτερα επισκέφθηκε το νέο γραφειο κτηματολογίου στη Λάρισα και στη λήξη της επίσκεψης τη Σχολή της Αστυνομίας στο Μουζάκι.
Ειδικότερα, o Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο του δήμου Φαρκαδόνας με την Επιτροπή Ανασυγκρότησης Φαρκαδόνας στη συνέχεια επισκέφθηκε το 1ο Δημοτικό Σχολείο. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν η πρόοδος που έχει γίνει για την αποκατάσταση της περιοχής και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης παρεμβάσεων που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, που προβλέπει δαπάνες και επενδύσεις 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Έγινε παράλληλα επισκόπηση των πιο στοχευμένων μέτρων κρατικής αρωγής, στα οποία περιλαμβάνονται η καταβολή πρώτης αρωγής ύψους 182,7 εκατομμυρίων ευρώ προς περισσότερους από 50.500 δικαιούχους, η διάθεση 237,7 εκατομμυρίων ευρώ στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το ειδικό σχήμα ενίσχυσης επιχειρήσεων ειδικά για τους Δήμους Παλαμά και Φαρκαδόνας.
«Συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή, συνδεδεμένη με την κλιματική αλλαγή, η οποία έχει χτυπήσει τη χώρα μας», ανέφερε σε δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ευχαρίστησε τους κατοίκους για την βοήθειά τους προς τις κεντρικές υπηρεσίες και τα συναρμόδια Υπουργεία, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμο αλλά και Περιφερειάρχη).
«Και μιας και αναφερθήκαμε σε τρέχουσες κρίσεις, η διαχείριση της πανώλης ήταν πραγματικά υποδειγματική. Δεν το λέω εγώ αυτό. Λάβαμε μία επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία ήρθε και επέβλεψε τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες και θεώρησε τη διαχείριση της πανώλης από την Ελλάδα υπόδειγμα προς μίμηση. Αυτό οφείλεται καταρχάς στην Περιφέρεια και στο Υπουργείο. Το λέω από κοινού, διότι καταλαβαίνετε τις εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες που θα μπορούσε να είχε η επέκταση της πανώλης στο ζωικό κεφάλαιο. Θέλω να ελπίζω ότι ο κύκλος θα έχει κλείσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε να αφήσουμε αυτή την περιπέτεια πίσω μας», ανέφερε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Θυμάμαι πάρα πολύ καλά την ημέρα που πέταξα με το ελικόπτερο πάνω από τις πλημμυρισμένες εκτάσεις και ειδικά τη Φαρκαδόνα. Σήμερα μπορεί να έχουμε λιακάδα και να υπάρχει μια εικόνα κανονικότητας. Ξέρουμε πολύ καλά, όμως, ότι οι ζημιές και οι πληγές είναι ακόμα εδώ. Θέλω να έχετε μια αίσθηση του συνόλου των πόρων που δαπανούμε και θα δαπανήσουμε για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας. Μιλάμε για 3 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία μοιράζονται, πολύ χοντρικά, σε περίπου 1,5 δισ. σε στήριξη και αποκατάσταση, κρατική αρωγή, ΕΛΓΑ, στεγαστικά, στήριξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ακόμα στα μεγάλα έργα υποδομής που δρομολογούνται από το Υπουργείο Οικονομικών. Αυτό είναι το κόστος. Ενδεχομένως να είναι και μεγαλύτερο, αλλά αυτό είναι το κόστος αυτής της μεγάλης φυσικής καταστροφής. Θα αυξηθεί, διότι σε αυτό δεν έχουμε συμπεριλάβει ακόμα τα μεγάλα έργα και τη χρηματοδότηση των έργων των μεγάλων φραγμάτων για τα οποία θα μιλήσουμε σήμερα το απόγευμα. Αυτά, όμως, είναι έργα τα οποία ούτως ή αλλιώς θα έπρεπε να κάνουμε για τη Θεσσαλία».
Ο Ελληνας Πρωθυπουργός επισήμανε ακόμα ότι τα έργα του “Ιανού” άντεξαν όλα στον “Daniel”, γιατί είχαν κατασκευαστεί με άλλες προδιαγραφές και το ίδιο θέλουμε να κάνουμε και από εδώ και στο εξής. «Προφανώς, προτάσσουμε τα ζητήματα των σχολείων -και να ευχαριστήσω και πάλι την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για το γεγονός ότι κατευθύνθηκε ένα κομμάτι από τη δωρεά την οποία έκαναν στις γρήγορες επισκευές των σχολείων- και τα σχολεία τα φτιάχνουμε καλύτερα απ’ ό,τι ήταν πριν». Αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε ακόμη το 1ο Δημοτικό Σχολείο Φαρκαδόνας, στο οποίο υλοποιούνται εργασίες αποκατάστασης των ζημιών.
Ψηφιακό Κτηματολόγιο – Απλοποίηση των διαδικασιών
Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Κτηματολογικό Γραφείο Λάρισας και ενημερώθηκε από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και τον Υφυπουργό Κωνσταντίνο Κυρανάκη για τις νέες δυνατότητες του γραφείου, το οποίο μετεγκαταστάθηκε σε νέο, σύγχρονο κτήριο πριν από περίπου έναν μήνα και έχει αναβαθμιστεί πλήρως, αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη για την ενίσχυση της παραγωγικότητας.
Ο προϊστάμενος του γραφείου Χρήστος Παπαβασιλείου ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τη διαδικασία ψηφιοποίησης των αρχείων ενώ παρουσίασε σε πραγματικό χρόνο μία προσημείωση στην πλατφόρμα νομικού ελέγχου, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, μία συμβολαιογραφική πράξη που χρειαζόταν δύο ώρες και τώρα εκτελείται σε πέντε λεπτά.
«Εγώ πάντως να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση για τη συνολική πρόοδο η οποία έχει γίνει στο project του Κτηματολογίου, το οποίο πια θα είναι έτοιμο έως το τέλος του 2025, και νομίζω ότι οι εικόνες τις οποίες είδαμε πιστοποιούν στην πράξη, ουσιαστικά, τη μετάβαση από τον “Μεσαίωνα” στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας του 21ου αιώνα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το Κτηματολογικό Γραφείο Λάρισας αποτελεί την έδρα του Κτηματολογίου για ολόκληρη τη Θεσσαλία, με υποκαταστήματα στον Τύρναβο, στην Καρδίτσα, στον Βόλο, στη Σκιάθο και στα Τρίκαλα. Ακολουθώντας το παράδειγμα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, πλέον οι περισσότερες πράξεις στο Κτηματολόγιο Λάρισας υποβάλλονται ψηφιακά. Από τις 200 αποφάσεις ανά μήνα, μετά την ψηφιοποίηση της διαδικασίας νομικού ελέγχου πράξεων, η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί έως και 300% σε σύγκριση με πέρυσι.
Στη Θεσσαλία και ο Στέφανος Κασσελάκης
Στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα τον Βόλο μετά τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό βρέθηκε και ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Στέφανος Κασσελάκης.
«Θα αναφέρω το αυτονόητο, το οποίο είναι ότι αυτά τα φαινόμενα δεν γίνονται ξαφνικά. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο δεν μπορούσαμε να είχαμε προβλέψει. Υπήρχαν πολλοί καθηγητές πανεπιστημίων που είχαν αναφερθεί στις πιθανές επιπτώσεις του Daniel σε όλο το οικοσύστημα εδώ στον Παγασητικό. Και η ερώτηση είναι γιατί δεν υπήρχε επιτήρηση; Γιατί δεν υπήρχε διοικητική εποπτεία; Πού χάθηκε αυτή η μπάλα;», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, μετά την επίσκεψη του στον χείμαρρο Ξηριά στον Βόλο.
Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε θέμα ευθυνών. «Αυτά τα ζητήματα είναι ζητήματα που φέρνουν στο προσκήνιο την σημασία της ευθύνης. Υπάρχει η διοικητική ευθύνη, υπάρχει η πολιτική ευθύνη. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κανέναν να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί. Άρα λοιπόν, αναμένουμε πέρα από τις λύσεις για αποκατάσταση και αποζημίωση στην τοπική κοινωνία, όχι ασπιρίνες, αλλά πραγματικές λύσεις», τονίζει ο Στ. Κασσελάκης, δηλώνοντας πως αναμένει «επιτέλους από την κυβέρνηση αποπομπή όσων ευθύνονται για αυτήν εδώ την κατάσταση».
Σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει το σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλίας που ανακοινώνει ο πρωθυπουργός και που «προβλέπεται να επιβαρύνει περισσότερο τη λίμνη Κάρλα», ο κ. Κασσελάκης απάντησε: «Η πρώτη μου αντίδραση είναι: Καλά, δεν υπάρχει πρωθυπουργός τα τελευταία πέντε χρόνια; Πού ήταν στον Ιανό; Δεν είχε έρθει στη Θεσσαλία; Δεν είχε πάλι υποσχεθεί ότι θα υπάρξει ανακούφιση, ότι δεν θα επαναληφθεί; Πού βρίσκεται τόσα χρόνια; Δεύτερον, είδα τον φάκελο που είχε η Περιφέρεια, την τελευταία φορά που επισκέφθηκα τον κ. Κουρέτα. Η πλήρης υποδομή που χρειάζεται η Θεσσαλία κοστίζει 500.000.000 ευρώ. Αυτές οι ζημιές εδώ πέρα χρεοκοπούν τη γενιά μου και τις μικρότερες γενιές και είναι ανήθικο αυτό να γίνεται στην Ελλάδα μας. Επιτέλους να γίνουν τα έργα. Να προτεραιοποιηθούν».
Δήλωση Βελόπουλου για την περιοδεία Μητσοτάκη
«Στην κατεστραμμένη Θεσσαλία, ο πρωθυπουργός σήμερα, επικοινωνιακά, δίκην περιοδεύοντος θιάσου, επανέλαβε το ίδιο έργο ακριβώς, το “θα…θα…θα», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, με σημερινή δήλωσή του, ενώ προσθέτει:
«Η Θεσσαλία δεν χρειάζεται «θα», ούτε θιάσους με κομματικούς κομπάρσους. Χρειάζεται έργα, για να μην την καταστρέψει ολοσχερώς η ανικανότητα της κυβέρνησης».