Δημοσιεύθηκε •ανανεώθηκε πριν
Το Euronews Business αποκαλύπτει πού στην Ευρώπη οι επιχειρηματίες μπορούν να αντιμετωπίσουν ευκολότερα τις προκλήσεις της ίδρυσης μιας επιχείρησης.
Η ίδρυση μιας μικρής ή μεσαίας εταιρείας στην Ευρώπη δεν είναι τόσο τρομακτική, όσο κάποιοι πιστεύουν. Ορισμένες χώρες έχουν αυστηρότερους κανονισμούς που μπορεί να δυσκολέψουν τους πολίτες εκτός ΕΕ. Άλλες είναι πολύ ανοιχτές και φιλόξενες τόσο για τους ντόπιους, όσο και για τους ξένους επενδυτές και επιχειρηματίες.
Μετά την COVID-19 και τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης, η Ευρώπη κάνει περισσότερα για να υποστηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτή τη στιγμή διαθέτει μια σειρά από προγράμματα χρηματοδότησης και στήριξης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως το πρόγραμμα για την ενιαία αγορά, η διευκόλυνση “Συνδέοντας την Ευρώπη” (CEF) και το πρόγραμμα “Ορίζοντας Ευρώπη”. Διαθέτει επίσης μια σειρά από εργαλεία γνώσης, όπως το Your Europe Business Portal, το Enterprise Europe Network και το Erasmus for Young Entrepreneurs.
Η ΕΕ θα φιλοξενήσει 24,4 εκατομμύρια ΜΜΕ το 2023
Σύμφωνα με το Statista[2], το 2023, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε περίπου 24,4 εκατομμύρια μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), οι οποίες απασχολούσαν σχεδόν 85 εκατομμύρια άτομα. Αποτελούσαν περίπου το 99,8% του συνόλου των εν λειτουργία επιχειρήσεων στην ήπειρο και αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά των μικρότερων περιφερειών και πόλεων.
Το πόσο εύκολη είναι η άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας σε οποιαδήποτε χώρα σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη ορισμένοι βασικοί παράγοντες. Ο δείκτης[3] Ease of Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας έχει ταξινομήσει αυτούς σε 10 παραμέτρους. Σε αυτές περιλαμβάνονται:
- Έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας
- Απόκτηση αδειών κατασκευής
- Τοποθέτηση ηλεκτρικού ρεύματος
- Καταχώρηση ακινήτων
- Λήψη πίστωσης
- Προστασία των επενδυτών μειοψηφίας
- Πληρωμή φόρων
- Διασυνοριακές συναλλαγές
- Εφαρμογή συμβάσεων
- Πως να αντιμετωπίσεις την αφερεγγυότητα
Παρόλο που καμία χώρα δεν παίρνει άριστα σε όλα τα παραπάνω, υπάρχουν κάποιες που ευνοούν την έναρξη μιας επιχείρησης:
1. Ιρλανδία
Η Δημοκρατία της Ιρλανδίας είναι μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για την έναρξη μιας επιχείρησης στην Ευρώπη, λόγω του ότι είναι μια οικονομία με υψηλά είσοδήματα και πολύ ανεπτυγμένη ψηφιακά. Σύμφωνα με το 1Office, η χρήση smartphone έχει φτάσει το 90%, ενώ η πρόσβαση των νοικοκυριών στο διαδίκτυο αγγίζει επίσης το 92%, θέτοντας καλές βάσεις για επιχειρήσεις με τεχνολογικά και ψηφιακά προϊόντα. Με την Enterprise Ireland να επενδύει σε περίπου 200 νεοφυείς επιχειρήσεις κάθε χρόνο, η χώρα στέλνει ένα πολύ ισχυρό, φιλόξενο σήμα στους επιχειρηματίες παγκοσμίως.
Σύμφωνα με το Doing Business in the European Union 2020 της Παγκόσμιας Τράπεζας: Αρκετές ιρλανδικές πόλεις κατακτούν υψηλές θέσεις σε πολλές από τις παραπάνω παραμέτρους. Οι επιχειρήσεις μπορούν πολύ γρήγορα να συνάψουν συμβάσεις και να αποκτήσουν ηλεκτρικό ρεύμα στο Κορκ. Το Δουβλίνο τα πάει επίσης καλά όσον αφορά αυτά τα δύο πράγματα, καθώς και στην ίδρυση επιχειρήσεων. Το Γουότερφορντ είναι πιο αποτελεσματικό στην έκδοση οικοδομικών αδειών, ενώ το Γκάλγουεϊ είναι το καλύτερο στην καταγραφή ακινήτων, καθώς και στην έναρξη επιχειρήσεων.
Το γεγονός ότι η Ιρλανδία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΟΣΑ και της Ευρωζώνης, καθώς και η χρήση του ευρώ και η αγγλική γλώσσα ως μία από τις κύριες γλώσσες, αποτελούν επίσης πολύ ελκυστικούς παράγοντες για τους Ευρωπαίους επιχειρηματίες. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη ευελιξία των επιχειρήσεων, σε μια μεγαλύτερη αγορά σε ολόκληρη την ΕΕ και στην εξοικονόμηση κόστους όσον αφορά τη μη ύπαρξη συναλλάγματος ή μεταφραστικών τελών.
Οι επιχειρηματίες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισλανδία, τη Νορβηγία, την Ελβετία και την ΕΕ δεν χρειάζονται άδειες ή βίζα για να εγκατασταθούν στην Ιρλανδία. Η χώρα διευκολύνει επίσης την εξ αποστάσεως σύσταση και εγγραφή εταιρειών για πολίτες εκτός ΕΕ. Διαθέτει επίσης έναν από τους χαμηλότερους συντελεστές εταιρικού φόρου στον κόσμο στο 12,5% και έχει συνάψει μέχρι στιγμής συνθήκη αποφυγής διπλής φορολογίας με περίπου 72 χώρες.
2. Βουλγαρία
Η Βουλγαρία είναι ένας ιδιαίτερα αγαπητός, νέος επιχειρηματικός κόμβος στην Ανατολική Ευρώπη λόγω της σχετικά χαμηλής γραφειοκρατίας που συνεπάγεται η σύσταση μιας εταιρείας, η οποία διαρκεί έως και δύο εβδομάδες. Το διοικητικό κόστος είναι επίσης πολύ χαμηλό, σε σύγκριση με το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, ενώ και ο εταιρικός φόρος είναι μόνο 10%.
Οι ξένες εταιρείες δεν έχουν νομικούς περιορισμούς στην αγορά γης στη χώρα και πρέπει να καταβάλλουν λειτουργικά έξοδα μόνο μετά την εγγραφή. Οι επιχειρηματίες της ΕΕ μπορούν επίσης να επωφεληθούν από φθηνό εργατικό δυναμικό, υψηλά εξειδικευμένο και πολύγλωσσο εργατικό δυναμικό και από το σχετικά χαμηλό κόστος διαβίωσης, ενώ παράλληλα έχουν πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά λόγω του ότι η Βουλγαρία είναι μέρος της ΕΕ.
Η γεωπολιτική θέση της Βουλγαρίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη παρέχει επίσης εύκολη πρόσβαση σε άλλες καθιερωμένες αγορές, όπως η Ελλάδα και η Τουρκία, ενώ ανοίγει ευκαιρίες στη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία.
Η Βουλγαρία επιτρέπει επίσης την εξ αποστάσεως καταχώριση εταιρειών. Ωστόσο, η διαφθορά εξακολουθεί να αποτελεί ζήτημα στη χώρα, το οποίο πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την εξέταση του είδους της επιχείρησης που θα συσταθεί και του τμήματος της χώρας στο οποίο θα εγκατασταθεί.
3. Ολλανδία
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ[4], η Ολλανδία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ακαθάριστο εγχώριο προϊόν περίπου 990,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων (918,7 δισεκατομμυρίων ευρώ), αντιπροσωπεύοντας περίπου το 5,96% της οικονομίας της ΕΕ.
Σε πολύ βολική τοποθεσία στη Δυτική Ευρώπη, η Ολλανδία διαθέτει ένα εξαιρετικά κοσμοπολίτικο, εξαιρετικά μορφωμένο και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Η ολλανδική κυβέρνηση παρέχει μια σειρά από προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων και φορολογικά κίνητρα στις νέες επιχειρήσεις. Αν και ο συντελεστής φορολογίας εταιρειών είναι λίγο υψηλότερος από ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές επιλογές, στο 25,8%, αρκετοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θα μπορούσαν να βρουν ότι αξίζει το τίμημα, για την τοποθεσία και την πρόσβαση στην αγορά.
Τα κίνητρα περιλαμβάνουν επίδομα επιχειρηματία, καθώς και μια ρύθμιση 30%. Αυτό επιτρέπει στους εργοδότες να πληρώνουν το 30% των μισθών των ξένων ταλέντων χωρίς να πληρώνουν φόρος. Επιπλέον, η κυβέρνηση στηρίζει την έρευνα και την ανάπτυξη, καθώς και την καινοτομία, επιστρέφοντας διάφορες δαπάνες για εταιρείες που διεξάγουν επιστημονική έρευνα ή αναπτύσσουν νέα καινοτόμα προϊόντα, μεταξύ άλλων.
Η Ολλανδία ευνοείται ιδιαίτερα από επιχειρηματίες με τεχνολογικά προηγμένες εταιρείες, όπως η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και το λιανικό εμπόριο.
4. Σουηδία
Με υποδομές και τεχνολογία παγκόσμιας κλάσης, η Σουηδία κατατάσσεται στη δεύτερη θέση στο Network Readiness Index 2020. Ο δείκτης αυτός μετρά πόσο μια χώρα «αγκαλιάζει» για ψηφιακή τεχνολογία και πόσο πρόθυμοι είναι οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και η κυβέρνηση μιας χώρας, να αξιοποιήσουν πλήρως τη διαθέσιμη τεχνολογία.
Ως εκ τούτου, η Σουηδία αποτελεί ένα ακόμη κέντρο νεοφυών επιχειρήσεων για τους επιχειρηματίες της τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο, με πολύ υψηλό αριθμό υποστηρικτών της νέας τεχνολογίας. Στις αξιόλογες σουηδικές εταιρείες περιλαμβάνονται οι Ericsson, Astra Zeneca, Volvo και Sandvik, καθώς και οι Klarna και Spotify μεταξύ άλλων.
Καθώς η Σουηδία είναι επίσης η μεγαλύτερη σκανδιναβική οικονομία, διαθέτει επίσης έναν ακμάζοντα κατασκευαστικό τομέα, με εξαιρετική εμβέλεια σε ολόκληρη τη Βόρεια Ευρώπη, ο οποίος επίσης προσελκύει επιχειρηματίες του κατασκευαστικού κλάδου, καθώς και συμβάλλει στην εύρωστη υποδομή. Η σταθερή κυβέρνηση και τα χαμηλά επίπεδα διαφθοράς συμβάλλουν επίσης στη γοητεία της χώρας.
5. Ηνωμένο Βασίλειο
Σύμφωνα με την British Business Bank, κάθε χρόνο ιδρύονται περίπου 360.000 νέες επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η σύσταση μιας εταιρείας είναι επίσης σχετικά γρήγορη, εύκολη και φθηνή, με τις ταχυδρομικές αιτήσεις να διεκπεραιώνονται εντός οκτώ έως 10 ημερών και τις ηλεκτρονικές αιτήσεις, εντός 24 ωρών.
Με μία από τις πιο ποικιλόμορφες οικονομίες και εργατικό δυναμικό στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει επίσης μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας τους, όταν η κερδοφορία είναι χαμηλή. Παρέχει επίσης φορολογικές ελαφρύνσεις στο τέλος της ζωής μιας επιχείρησης, όσον αφορά τα έσοδα που αποκτώνται από την πώληση περιουσιακών στοιχείων.
Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει ένα ισχυρό φορολογικό και νομικό σύστημα, με αποτελεσματικές διαδικασίες και εταιρικό φορολογικό συντελεστή 25% για όλες τις ανώνυμες εταιρείες. Με το ένα τρίτο των ενηλίκων να έχει πλέον κάποιο ανώτερο πτυχίο, το εργατικό δυναμικό είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένο και ευπροσάρμοστο.
Για τους επιχειρηματίες υπάρχουν επίσης αρκετές ευκαιρίες crowdfunding, venture capital και angel investment, καθώς και κρατικές επιχορηγήσεις, χρηματοδότηση και συμβουλές, μέσω διαφόρων κυβερνητικών υπηρεσιών.