Ο «Γολγοθάς» των γονέων για τα σχολικά έξοδα στην Γερμανία

Οι τιμές τους αυξάνονται αν και ο γενικός πληθωρισμός πέφτει – Παρά τις οικονομικές δυσκολίες πληθαίνουν οι αιτήσεις για τα ιδιωτικά σχολεία

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Αγώνα δρόμου κάνουν οι γονείς (και) στην Γερμανία προκειμένου να καλύψουν τα αυξημένα σχολικά έξοδα ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Η Λέλα Γκρισμπαχ είναι ακαδημαϊκός στο Βερολίνο. Καθημερινά προσπαθεί να εξισορροπήσει ανάμεσα στην φροντίδα των δύο παιδιών της και την καριέρα της, προετοιμάζοντας τις παραδόσεις της στο πανεπιστήμιο.

Κάθε χρόνο αυτήν την περίοδο, η ίδια και ο σύζυγός της λαμβάνουν από το σχολείο μια λίστα με όλα τα εφόδια που χρειάζονται τα παιδιά τους, ενόψει της επιστροφής τους στις τάξεις. Το κόστος μπορεί και να ανέλθει στα 300 ευρώ για κάθε παιδί.

«Την πρώτη φορά που είδα την λίστα, έπαθα σοκ, επειδή υπάρχουν πολλά πράγματα, αλλά από τη αλλη πλευρά είναι εντάξει, τουλάχιστον γνωρίζεις έγκαιρα και αναλυτικά τι χρειάζεται το παιδί σου, αλλά όλα αυτά είναι πολύ ακριβά», εξηγεί η Λέλα Γκρίσμπαχ.

ΟΙ οικογένειες με παιδιά αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη ένταση τα προβλήματα που δημιουργούνται από την αύξηση του κόστους ζωής στην Γερμανία. Η εθνική στατιστική αρχή εκτιμά ότι τα εξοδα για τα σχολικά εφόδια όπως μολύβια και βιβλία αυξηθηκαν κατά 5 ως 13% σε σχέση με δυο χρόνια πριν[1].

Οι γονείς που χρειάζονται οικονομική υποστηριξη, μπορούν να λάβουν από το κράτος 195 ευρώ ανα παιδί για τις ανάγκες του στο σχολείο. Ωστοσο η Ενωση Προστασίας Παιδιών του Βερολίνου υποστηρίζει ότι δεν είναι αρκετά. Μονο οι τσάντες κοστίζουν 150 ευρώ, αν κάποιος αναζητήσει ειδικές κατασκευές ώστε να προτατευονται η πλάτη και οι ώμοι των μαθητών.

Το κόστος μπορεί πάντως να διαφέρει από το ένα κρατίδιο στο άλλο. Τα γεύματα στο σχολείο δίνονται δωρεάν στα παιδιά από την πρώτη ως και την έκτη Δημοτικού στο Βερολίνο[2]. Αλλά στο Αμβουργο κοστίζουν το πολύ 4 ευρώ και 35 σεντς.

«Οι μαθητές μπορούν να λάβουν δωρεάν εκπαίδευση στη Γερμανια ακόμα και όταν τα παιδιά πάνε στο πανεπιστημιο. Ομως αυξάνεται ο αριθμος των γονέων που επιλέγουν να πληρώσουν στέλνοντας τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία. Ενας ειδικος υποστηριζει οτι αυτο μπορεί να οφείλεται εξαιτίας της αθξανόμενης μετανάστευσης στην Γερμανια», μεταδίδει από το Βερολίνο η δημοσιογράφος του euronews Κριστίνα Γιοβανόβσκι.

Εξηγεί ο Μαρσέλ Χελμπιγκ, καθηγητής στο Ινστιτούτο Λάιμπνιζ: «Οταν τους ρωτάς, “τι ειναι καλύτερο στα ιδιωτικά σχολεία”, υποστηρίζουν ότι είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ή το πρόγραμμα σπουδών ή κάτι τέτοιο, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, εδώ στην Γερμανία είναι ότι το επίπεδο μεταξύ των παιδιών των μεταναστών, μεταξύ των φτωχότερων παιδιών, είναι ακόμη χαμηλότερο και αυτό μπορεί να είναι κάτι που έχει αντίκτυπο».

Ο πληθωρισμός έπεσε στο πιο χαμηλό ποσοστό του εδω και περισσότερα από τρια χρονια στην Γερμανια. Ωστόσο η Λέλα Γκρίσμπαχ αισθάνεται ακόμα οικονομική πίεση ως εργαζόμενη μητέρα.

Υποστηρίζει ότι οι γονείς λαμβάνουν μεγαλύτερη στήριξη στην γενέτειρά της, την Γεωργία, όπου οι συγγενείς έχουν πιο ενεργο ρόλο στην βοήθεια που δινεται για την ανατροφή των παιδιών.

«Εχω την εντυπωση ότι το κοστος γινεται ολοένα και πιο υψηλό επειδή τα πάντα γίνονται πιο ακριβά. Και αυτό έχει σαν συνέπεια τα πάντα αυτόματα να ειναι καθε χρονο ακριβά», λέει η Λέλα Γκρίσμπαχ.

Στην κορυφή όλων των εξόδων που υπάρχουν για μια εργαζόμενη μητερα σαν τη Λέλα είναι η ανεύρεση και πληρωμή babysitter για να φροντίζει τα παιδιά τις ώρες που η ίδια βρίσκεται στην δουλειά της.