Ελέγχεται για συνέργεια σε εγκλήματα όπως σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, ξέπλυμα χρήματος και εμπόριο ναρκωτικών
Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και καταβάλοντας εγγύηση 5 εκατομμυρίων ευρώ αφέθηκε ο ιδιοκτήτης και διεθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας Telegram Πάβελ Ντούροφ. [1]
Του απαγορεύτηκε επίσης η έξοδος από τη Γαλλία μέχρι την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης για την οποία κατηγορείται.
Ο Ντούροφ, που γεννήθηκε στη Ρωσία και έλαβε και τη γαλλική υπηκοότητα το 2021, συνελήφθη στο Παρίσι [2]και ανακρίθηκε επί τέσσερις ημέρες από τις γαλλικές αρχές.
Κατηγορείται για συνέργεια σε εγκληματική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στην πλατφόρμα Telegram,[3] όπως σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, ξέπλυμα χρήματος και εμπόριο ναρκωτικών.
Οι αρχές τον κατηγορούν επίσης ότι δεν συνεργάστηκε μαζί τους για την καταπολέμηση του εγκλήματος. Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι το Telegram αρνήθηκε να μοιραστεί πληροφορίες ή έγγραφα όταν ζητήθηκε από το νόμο.
Το Telegram επιτρέπει την ανάπτυξη εγκληματικών δραστηριοτήτων αφού στα χαρακτηριστικά της πλατφόρμας περιλαμβάνονται μυστικές συνομιλίες, αυτοκαταστρεφόμενα media και δυνατότητα απόκρυψης της διεύθυνσης IP με proxy server.
Εκπρόσωπος του Telegram αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι η πλατφόρμα εφαρμόζει εποπτεία «εντός των προτύπων του κλάδου και βελτιώνεται συνεχώς».
Η Ρωσία έκανε λόγο για πολιτικά υποκινούμενη σύλληψη, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Γάλλου προέδρου.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, σε ανάρτηση στο Χ, ανέφερε ότι η σύλληψη «δεν είναι πολιτική απόφαση».
Το Telegram ιδρύθηκε από τον Ντούροφ και τον αδελφό του. Αρχικά η πλατφόρμα γνώρισε διώξεις από το Κρεμλίνο, ωστόσο στη συνέχεια οι ρωσικές αρχές «το αγκάλιασαν» και το χρησιμοποιούν για την ανάρτηση ανακοινώσεων.
Ο άνθρωπος με τα πολλά πρόσωπα και τα πολλά διαβατήρια
Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Telegram έχει συγκεντρώσει διάφορες υπηκοότητες.
Αυτά τα διαβατήρια παρείχαν στον Ντούροφ προστασία αφού δημιούργησε και διηύθυνε το Telegram ως αυτοαποκαλούμενος «απολυταρχικός της ελευθερίας του λόγου».
Η εφαρμογή χρησιμοποιήθηκε για να οργανωθούν διαμαρτυρίες σε καταπιεστικές κυβερνήσεις, όπως στο Ιράν και στη γενέτειρά του, τη Ρωσία. Ωστόσο, οι δυτικές κυβερνήσεις ισχυρίζονται ότι το Telegram βοήθησε το έργο εμπόρων ναρκωτικών, ξεπλύματος χρήματος, κυκλωμάτων μαστροπείας και παιδικής πορνογραφίας.
«Για να είσαι πραγματικά ελεύθερος, πρέπει να είσαι έτοιμος να ρισκάρεις τα πάντα για την ελευθερία», έγραψε κάποτε ο Ντούροφ στο Instagram ανάμεσα σε εικόνες του ίδιου χωρίς μπλούζα με τους ουρανοξύστες του Ντουμπάι ή τα ερείπια του Mada’in Saleh στη Σαουδική Αραβία.
Στη διάρκεια των τελευταίων δέκα και πλέον χρόνων, ο Ντούροφ απέκτησε διαβατήριο – εκτός από το ρωσικό- από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Γαλλία. Έλαβε επίσης διαβατήριο από την Ομοσπονδία Αγίου Χριστοφόρου και Νέβις. Πρόκειται για ένα νησιωτικό κράτος στην Καραϊβική, το μικρότερο κράτος του δυτικού ημισφαιρίου. Ο Ντούροφ φέρεται να συνεισέφερε 250.000 δολάρια στην τοπική βιομηχανία ζάχαρης.
H περιουσία του Ντούροφ εκτιμάται από το Forbes σε 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
References
- ^ Πάβελ Ντούροφ. (gr.euronews.com)
- ^ συνελήφθη στο Παρίσι (gr.euronews.com)
- ^ πλατφόρμα Telegram, (gr.euronews.com)